Hoe bewaakt u de luchtkwaliteit in uw huis

De luchtkwaliteit in huis kan uw gezondheid en geluk beïnvloeden. Maar welke verontreinigende stoffen zitten er waarschijnlijk in de lucht in je huis – en hoe kom je erachter welke een probleem vormen? Lees verder om erachter te komen.

Wat zit er in de lucht in uw huis?

Dit zijn de schadelijke verontreinigende stoffen die het meest waarschijnlijk in de lucht in uw huis zitten:

  • VOC’s (vluchtige organische stoffen) – chemische stoffen uit oplosmiddelen, schoonmaakproducten, producten voor persoonlijke verzorging, nieuwe meubelen, verf en spuitbussen
  • Zwevende deeltjes of deeltjesvervuiling – stof, vuil, roet en vloeistoffen
  • Verhoogd kooldioxide niveaus – van kachels, drogers en open haarden
  • Koolmonoxide – ook van kachels, drogers en open haarden
  • Radon – een reukloos, smaakloos, radioactief gas

VOC’s

VOC staat voor vluchtige organische stof. VOC’s zijn gassen die vaak vrijkomen bij het gebruik van schoonmaakproducten. Enkele voorbeelden van bekende VOC’s zijn de kankerverwekkende stoffen benzeen en formaldehyde, en tolueen, dat giftig is.

VOC’s kunnen van verschillende bronnen afkomstig zijn, maar de VOC’s in uw huis zijn waarschijnlijk afkomstig van schoonmaak- of desinfecteermiddelen, luchtverfrissers, cosmetica en deodorants, chemisch gereinigde kleding, een houtkachel of open haard, verf, vernis, lijm of kit.

Als je aan het schilderen of schoonmaken bent, is het een goed idee om de ramen open te zetten, hoewel dit geen ideale oplossing is als je aan een weg woont.

Afgezien van een chemische geur, is er geen manier om te weten hoe de VOC-niveaus in je huis zijn, dus je zult een luchtkwaliteitsmonitor moeten kopen.

Wij raden de Airthings Wave Plus aan. U kunt
lees onze review om uit te vinden of het iets voor jou is. Houd er rekening mee dat het geen fijnstof meet. De beste prijs die we kunnen vinden is £164.99 van
Amazon in het Verenigd Koninkrijk.

Zwevende deeltjes

Dit staat ook bekend als deeltjesvervuiling, PM of aerosol. In principe zijn het alle kleine deeltjes die in de lucht zweven en die je kunt inademen. Het is een mengsel van vaste deeltjes en druppels vloeistof – vuil, stof, pollen, roet, rook, chemicaliën en metalen.

De deeltjes waar het om gaat zijn de allerkleinste: die met een doorsnee van minder dan 10 micrometer. (Ter referentie, een menselijke haar is ongeveer 75 micrometer dik, dus 10 micrometer is inderdaad heel erg klein).

Grotere deeltjes worden meestal gefilterd in de neus en keel, maar deeltjes van deze grootte kunnen hun weg vinden naar je longen en je hart, je ademhalingsstelsel en je immuunsysteem aantasten.

Zwevende deeltjes zijn een van de luchtverontreinigende stoffen die zichtbare sporen nalaten, hoewel je de kleinere, gevaarlijkere deeltjes uiteraard niet kunt zien.

Als je een open haard hebt of in de buurt van een drukke weg woont, zul je waarschijnlijk veel fijnstof in de lucht in je huis hebben. Andere tekenen waar je op moet letten zijn een hoog stof- of roetgehalte op oppervlakken.

Als deeltjesvervuiling een probleem is in je huis, dan weet je dat waarschijnlijk aan de hand van bovenstaande bewijzen. Het beste wat u kunt doen is een luchtzuiveraar kopen.

Zigma luchtreiniger

We hebben
getest en bevelen de Zigma Smart Aerio 300 Wi-Fi luchtreiniger aan, die een 5-in-1 HEPA filter, UV-C lamp en negatieve ionisator heeft. U kunt hem
kopen voor iets minder dan £166, rechtstreeks van Zigma.

Kooldioxide

Koolstofdioxide komt van nature in de lucht voor in zeer kleine hoeveelheden maar in hogere concentraties kan het een kamer benauwd en muf doen aanvoelen. Mensen kunnen hoofdpijn krijgen of zich slaperig voelen of zich niet kunnen concentreren.

Als je een nieuw huis hebt, kan het meer luchtdicht zijn voor energie-efficiëntie, en is de kans groter dat er geconcentreerde hoeveelheden kooldioxide in de lucht zitten. U kunt hoge kooldioxideniveaus bestrijden door ervoor te zorgen dat de lucht in uw huis kan circuleren, maar als het een aanhoudend probleem is, moet u overwegen een luchtkwaliteitsmonitor aan te schaffen.

Koolmonoxide

Elk jaar, sterven 60 mensen in Engeland en Wales
overlijden als gevolg van koolmonoxidevergiftiging. Als u een slecht geïnstalleerd of onderhouden apparaat hebt, zoals een fornuis, een verwarmingstoestel of een cv-ketel, of als een apparaat beschadigd is of niet goed werkt, loopt u het risico op vergiftiging door dit reukloze, kleurloze gas.

De beste manier om uzelf te beschermen is met een koolmonoxidemelder. Gelukkig zijn deze goedkoop en effectief. Elk huishouden zou een ten minste één van deze, afhankelijk van de grootte van uw huis. Als u in een huurhuis woont en uw eigen apparaten niet hebt gekocht, moet u koop er nu een.

Koolmonoxide detector

Als u in het VK bent, heeft het Fireangel CO-9B koolmonoxide alarm een levensduur van 7 jaar en is
verkrijgbaar bij Amazon voor £14.99. In de VS heeft de First Alert CO710 koolmonoxidemelder een batterij die tien jaar meegaat en
is verkrijgbaar voor $29,99.

Radon

Radon is een radioactief gas dat op natuurlijke wijze ontstaat door het verval van kleine hoeveelheden uranium in grond en gesteente. Het is de tweede belangrijkste oorzaak van longkanker na het roken van sigaretten.

Elk gebied heeft wel wat radon, maar het is aan te raden om te testen op het gas als je in een gebied woont waar de kans groter is dat het veel voorkomt. Als je in het Verenigd Koninkrijk woont, kun je
deze kaart van Public Health England gebruiken om uit te vinden of uw gebied een hoog of laag risico heeft.

Onze aanbevolen luchtkwaliteitsmonitor, de Airthings Wave Plus, heeft ingebouwde radondetectie. Je kunt
onze review lezen voor meer informatie. De beste prijs is momenteel £164.99 van
Amazon in het Verenigd Koninkrijk.

Vochtigheid

De meeste luchtkwaliteitsmonitors meten ook de luchtvochtigheid. Maar als de lucht in je huis te vochtig is, zul je waarschijnlijk ook andere tekenen opmerken, zoals beslagen ramen, afbladderende of barstende verf binnen, en schimmelgroei op binnenmuren. Als u vaak kleding binnenshuis laat drogen, kan de lucht in uw huis te vochtig zijn.

Meaco Arete One

Als u al weet dat vocht een probleem is, kunt u een luchtkwaliteitsmonitor overslaan en kiezen voor een ontvochtiger en luchtreiniger in één. Wij
hebben de Meaco Arete One getest en beoordeeld – het is een compact en efficiënt apparaat met een H13 HEPA filter van medische kwaliteit. U kunt de luchtzuiveringsfunctie afzonderlijk gebruiken. U kunt
kopen voor £298.95 bij Amazon UK.

Er zijn nog andere stappen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat de lucht die u elke dag inademt schoon is. Voor tips en advies, lees ons artikel over
hoe u de luchtkwaliteit in uw huis kunt verbeteren.