Hoe kan ik koffiecapsules recycleren?

Als u van het gemak van koffiecapsules houdt, maar zich zorgen maakt over hun milieukosten, kunt u hier lezen hoe u kunt voorkomen dat u ze weggooit.

Volgens Statista,
bezat 42% van de Britse huishoudens in 2017 een capsule-koffiemachine – en het aantal stijgt alleen maar. Maar voorzieningen voor capsule-afval waren lange tijd een lage prioriteit.

Aangezien capsule koffie groeit in populariteit, zo ook de berg van capsule-afval. Veel koffiecapsules zijn samengesteld uit een mix van materialen, wat betekent dat ze niet in de gewone recycling kunnen. Als ze bij het huisvuil worden gegooid, kan het wel 500 jaar duren voordat ze worden afgebroken.

Nu kunnen consumenten helpen het probleem aan te pakken door gebruik te maken van door fabrikanten ingevoerde systemen voor het inleveren en recyclen van capsules.

Hoe recycle ik Lavazza-capsules?

Heeft u een Lavazza A Modo Mio capsule machine? In november 2019 lanceerde het bedrijf
Eco Caps koffiecapsules en stapt geleidelijk uit al zijn andere capsules in het Verenigd Koninkrijk.

Eco Caps zijn geschikt voor industriële compost. Dit betekent dat als u in een gebied woont waar voedselafval wordt opgehaald, u gebruikte capsules bij uw etensresten kunt doen. Het bedrijf beweert dat de capsules – na verwerking – in ongeveer zes maanden worden afgebroken.

Lavazza A Modo Mio Eco Caps

Houd er rekening mee dat de Eco Caps alleen industrieel composteerbaar zijn. Ze moeten bij het voedselafval voor de gemeentelijke inzameling. Je kunt er geen mulch van maken in je tuin.

Lavazza is ook een samenwerking aangegaan met TerraCycle, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verwerken van moeilijk te recyclen afval. Als je geen toegang hebt tot een voedselafval inzameling, kun je uw gebruikte Eco Caps inleveren bij een openbare inleverlocatie bij u in de buurt.

TerraCycle heeft informatie over openbare inleverpunten
op haar website. Je kunt de kaart op de site gebruiken om het dichtstbijzijnde inleverpunt te vinden, of je kunt zelf een openbaar inleverpunt opzetten.

Lavazza is de eerste van de grote koffiebedrijven die met een capsule komt die na verwerking in een gemeentelijke faciliteit wordt afgebroken. Alle andere gebruikte capsules moeten worden ingeleverd bij speciale faciliteiten die door hun fabrikanten zijn opgezet.

Hoe Nescafe Dolce Gusto capsules te recyclen

Nestle is begonnen met het nemen van stappen om te voorkomen dat haar gebruikte pods op de stortplaats belanden. Als u een Nescafe Dolce Gusto koffiezetapparaat, kunt u uw gebruikte capsules terugsturen. Hier leest u hoe.

Nescafe Dolce Gusto pods

De eerste stap is om zakjes te krijgen. Als u naar de Dolce Gusto winkel gaat, kunt u
recycling zakken toevoegen aan je bestelling. Als je een zakje gevuld hebt, stuur het terug
via Yodel en Nescafe zal uw gebruikte pods recyclen.

Hoe recycle ik Nespresso-capsules?

Nespresso bezitters van een Nespresso machine hebben nog een andere optie dan hun gebruikte aluminium capsules in te zenden voor recycling.

Gebruikte Nespresso-capsules kunnen thuis niet worden gerecycled vanwege het koffiedik dat erin zit opgesloten. Maar als u bereid bent om £10 uit te geven en
een Dualit EcoPress te kopen, kan je thuis recycleren.

Stop een gebruikte capsule in dit handige apparaat, druk op de knop en hij wordt omgekeerd. Het enige wat je hoeft te doen is de overgebleven koffiedrab af te spoelen en de gebruikte capsule direct in je recycling te doen. Geen zakken meer, geen etiketten, geen gedoe.

Dualit EcoPress

De andere mogelijkheid is om de gebruikte capsules terug te sturen. Bezitters van een Nespresso machine kunnen
een recyclingzakje aanvragen bij hun onlinebestelling of via de Nespresso-klantenhelplijn (kijk hier voor de
details over klantenzorg hier).

U hebt dan vier methoden van
het recyclen van gebruikte aluminium capsules:

Mensen op de Kanaaleilanden kunnen hun gebruikte pods afgeven bij de hoofdkantoren van het postkantoor.

De koffie, het aluminium en het plastic zakje worden gescheiden en gesorteerd. Het koffiedik wordt tot compost verwerkt en het aluminium wordt hergebruikt. Op dit moment wordt slechts 25% van de aluminium Nespresso-capsules gerecycled. Dat cijfer stijgt echter naarmate meer mensen zich bewust worden van de inlevermogelijkheden.

Tassimo T-schijfjes recyclen

Tassimo gebruikers kunnen
online recyclagezakjes krijgen voor 1p bij hun bestelling.

Tassimo T-schijfjes

Als u een zak gevuld hebt, kunt u
ophalen bij de gemeente of
uw gebruikte schijven terugsturen via Yodel. De gebruikte artikelen worden schoongemaakt en omgevormd tot nieuwe producten.

Als het tijd is om uw koffiezetapparaat te vervangen, kijk dan eens naar onze round-up van
de beste koffiemachines die we hebben getest.