Hoe kunt u de luchtkwaliteit in uw huis verbeteren

We brengen 90% van ons leven binnenshuis door, in zowel privé als openbare ruimten. De laatste jaren wordt veel van de tijd die we anders op kantoor, in de sportschool, in de supermarkt of in bars en restaurants zouden doorbrengen, nu thuis doorgebracht – waardoor de luchtkwaliteit in huis des te belangrijker is geworden.

De kwaliteit van de lucht die we binnenshuis inademen heeft een merkbaar effect op ons lichamelijk welzijn, zowel wat betreft het dagelijkse comfort als de gezondheid van hart en longen op lange termijn.

Afhankelijk van waar je woont, kan blootstelling aan vervuiling binnenshuis zelfs schadelijker zijn dan buitenshuis. Kinderen, ouderen en mensen met hart- en vaatziekten of ademhalingsproblemen lopen de meeste kans om te worden getroffen.

Hieronder volgen enkele praktische stappen die u kunt nemen om de luchtkwaliteit in uw huis te verbeteren.

1. Ga na hoe de luchtkwaliteit bij u thuis is

De eerste stap is om uit te zoeken hoe de luchtkwaliteit bij jou thuis is en dat betekent waarschijnlijk dat je een luchtkwaliteitsmonitor moet kopen. Er zijn echter luchtzuiveraars die ook functies voor het bewaken van de luchtkwaliteit hebben, dus je kunt misschien beter kiezen voor een twee-in-één apparaat.

Om meer te weten te komen over wat voor soort verontreinigende stoffen er thuis in je lucht zitten, kun je
onze speciale uitleg bekijken.

Als je eenmaal een goed beeld hebt van je luchtkwaliteit, kun je stappen ondernemen om die te verbeteren.

2. Reinig de filters in uw apparaten

De meeste apparaten hebben filters om stof en pluizen op te vangen. Als deze verstopt raken, wordt niet alleen de werking van het apparaat minder, met het risico dat het warm wordt of slecht gaat werken, maar ook dat het stof minder effectief uit de lucht wordt gezogen.

Begin met je stofzuiger. Leeg de stofzak als die er is, en maak het filter schoon. Nieuwere stofzuigers kunnen stofbakken hebben die volledig kunnen worden verwijderd en onder de kraan kunnen worden uitgewassen.

Controleer vervolgens de filters in uw wasdroger, eventuele verwarmingen, ventilatoren, airconditioners of bestaande luchtzuiveraars. Als u toch bezig bent, kunt u ook de ventilatoren van uw PC schoonmaken. Al deze apparaten kunnen helpen om de lucht in uw huis te zuiveren.

We hebben de ergste maar belangrijkste klus voor het laatst bewaard: het schoonmaken van je afzuigkap. Uw keuken is de bron van veel van de luchtverontreinigende stoffen in huis en u zult verbaasd zijn hoeveel invloed koken heeft op de luchtkwaliteit van uw huis. Een schone afzuigkap kan een groot verschil maken.

(Als u niet wist dat ze moesten worden schoongemaakt, dan bent u in voor een speciale tijd van het).

3. Stofzuig uw zacht meubilair met een HEPA-grade filterreiniger

Stoffen, tapijten, sofa’s, kussens en matrassen kunnen een opslagplaats worden van haren, stof en huidschilfers van huisdieren. Het is tijd om ze schoon te maken.

Mensen die erg gevoelig zijn voor stof kunnen anti-stofmijt matrashoezen kopen, zoals
deze van Tural (Amazon, € 21,95). Als je niet denkt dat je je hele matras hoeft te bedekken, kun je
hypoallergene kussenbeschermers kopen die beschermen tegen schimmel, stofmijt en meer (Amazon, € 8,95).

Kussenbeschermers

Voor alle anderen zou een grondige reiniging van al uw zacht meubilair een groot verschil moeten maken voor de luchtkwaliteit in uw huis. Uw bed is de plaats waar u de meeste tijd doorbrengt, dus begin daar. Strip je bed en stofzuig je matras en kussens.

Gordijnen moet je afnemen en in de wasmachine stoppen. Ga dan naar uw zitkamer en stofzuig de kussens van uw sofa en stoelen. En dat brengt ons bij ons volgende advies.

Uw schoonmaakproces zal veel effectiever zijn als u een stofzuiger heeft met een HEPA filter.

HEPA-filters (high efficiency particulate air) moeten 99,97% van de deeltjes opvangen die 3 micrometer of groter zijn. Dat is niet alleen een zeer hoge stofverwijderingsgraad, die de huisstofmijt uit uw matras haalt, maar een HEPA-filter houdt ook het verzamelde stof vast en voorkomt dat het terug in de lucht van uw huis wordt geblazen.

Houd er echter rekening mee dat als je een stofzuiger zonder zak kiest, je een deel van het vuil en stof dat je net hebt opgevangen weer in je woonruimte zult loslaten. Als u een stofzuiger zonder zak gebruikt, moet u deze idealiter legen in een afvalbak buiten. Veel handstofzuigers hebben echter een beperkte stofcapaciteit en moeten regelmatig worden geleegd. Als u ook nog in een flat woont, is het niet realistisch om hem elke keer mee naar buiten te nemen.

Als je een stofallergiepatiënt bent, of ermee samenwoont, zijn stofzuigers met zak de betere optie. Ze maken een groot verschil in het opvangen van stof en het opgesloten houden als het eenmaal verzameld is. Een budgetvriendelijke stofzakoptie is
de Halo Capsule, die
we hebben beoordeeld en beoordelen als een van de beste die we hebben getest.

Halo Capsule snoerloze stofzuiger

Investeren in een robotstofzuiger met een HEPA-filter is een geweldige manier om de luchtkwaliteit in uw huis op een hoog peil te houden. In feite is elke robotstofzuiger een goede optie voor mensen met ademhalingsproblemen, omdat hij zo kan worden ingesteld dat hij werkt terwijl u weg bent. Tegen de tijd dat u thuis bent, is het resterende stof letterlijk neergedaald.

Je kunt ook robotstofzuigers kopen die zichzelf automatisch legen. Bekijk onze round-up van de
beste robotstofzuigers die we hebben getest voor een aantal opties.

4. Investeer in een luchtzuiveraar

Een luchtzuiveraar trekt lucht door een filter en circuleert de gereinigde lucht vervolgens weer naar buiten in je leefruimte. Het is niet de goedkoopste optie, want niet alleen moet je de zuiveraar het grootste deel van de tijd laten werken, maar je moet ook regelmatig de filters vervangen om effectief te zijn.

Als je een 50-watt luchtreiniger koopt en hem 10 uur per dag gebruikt, elke dag, op een standaardtarief, kost het je ongeveer £31 per jaar om hem te gebruiken – en dat is vóór prijsstijgingen.

Dyson luchtreiniger

We vonden de
Dyson Pure Hot + Cool erg goed. Het is een luchtreiniger, verwarming en ventilator in één. Ons voorbehoud is uiteraard de prijs, maar als je het je kunt veroorloven, zul je er waarschijnlijk geen spijt van krijgen.
U kunt het volledige assortiment luchtzuiverende apparaten bij Dyson bekijken.

5. Begin goede luchtgewoonten

De laatste fase in het schoonhouden van de lucht in uw huis is om u meer bewust te worden van de luchtkwaliteit en uw gewoonten te veranderen om deze te beschermen.

Gebruik altijd de afzuigkap

We hebben hierboven de redenen besproken waarom u dit moet doen, maar het komt erop neer: de afzuigkap is er niet voor niets. Zet hem aan, niet alleen als je kookt, maar ook als je schoonmaakmiddelen gebruikt.

Schoonmaken: combineer geen producten en gebruik geen spray

Schoonmaakmiddelen die op zichzelf veilig zijn, kunnen gevaarlijk worden als ze worden gecombineerd. De meeste mensen weten dat als je bleekmiddel en ammoniak mengt (bijvoorbeeld bleekmiddel en toiletreiniger), je giftig chloraminegas kunt creëren. Maar wist u dat bleekmiddel en azijn een andere combinatie is die u moet vermijden? Meng de twee en je krijgt giftig chloorgas.

Zelfs producten die veilig zijn om te gebruiken kunnen een negatief effect hebben als je ze inademt. Daarom wordt aangeraden om schoonmaaksprays te vermijden en in plaats daarvan vloeistoffen te gebruiken. Langdurig gebruik van schoonmaakspray wordt in verband gebracht met een verhoogde incidentie van nieuw ontstane astma en andere ademhalingsproblemen; het regelmatig inademen van bleekwater wordt in verband gebracht met longaandoeningen.

Neem geen overdosis van geparfumeerd spul

Plug-in luchtverfrissers en geurkaarsen – vooral die gemaakt zijn van paraffine – geven chemicaliën af in de lucht als ze opwarmen.

En het zijn niet alleen de ingrediënten die erin gaan die het probleem zijn. Bijvoorbeeld, limoneen, dat gebruikt wordt om citrusgeuren te maken, kan formaldehyde produceren wanneer het verbrand wordt.

Zijn er genoeg van deze verontreinigende stoffen om daadwerkelijk schade te veroorzaken? De British Lung Foundation zegt dat kaarsen, wanneer ze af en toe worden gebruikt, “waarschijnlijk niet veel gevaar voor de gezondheid opleveren”, maar het algemene advies is om ze niet elke dag te branden en alleen in goed geventileerde ruimten. Wierook moet nog spaarzamer worden gebruikt, want er zijn sterke aanwijzingen dat het gebruik ervan verband houdt met longziekten.

Vermijd houtkachels en open haarden

Is er iets lekkerder dan een open haard op een winterse dag? In termen van luchtkwaliteit is het antwoord: bijna alles. Houtrook zit vol met stofdeeltjes die rechtstreeks in verband worden gebracht met kanker, beroertes, hartaanvallen en andere dingen waar je nu niet aan wilt denken.

Meer mensen wenden zich tot open haarden en houtkachels, niet alleen om redenen van comfort en esthetiek, maar ook vanuit de verkeerde gedachte dat ze een gezonde en duurzame vorm van verwarming zijn.

Maar dat is niet waar. A
onderzoek van de Britse regering heeft uitgewezen dat de verbranding van hout in huis bijna tweeënhalf keer zoveel vervuiling veroorzaakt als het verkeer. Het is niet moeilijk hieruit te raden welk effect uw gezellige haardvuur heeft op de luchtkwaliteit in uw huis.

Open een raam

Mensen zijn zich veel meer bewust van vervuiling buitenshuis en de gevaarlijke effecten daarvan, dan van de luchtkwaliteit binnenshuis. Zozeer zelfs dat zij zich veiliger voelen wanneer zij hermetisch afgesloten zijn in hun huizen. Maar het beste advies, bij het koken, schoonmaken of bij het verbranden van voedsel, is om een beetje lucht van buiten naar binnen te laten.

Voor de beste hulpmiddelen om het stof uit je huis te krijgen, kijk eens naar onze round-ups van de
beste stofzuigers en de
beste robotstofzuigers die we hebben getest.