Hoe laad je de vaatwasser (op de juiste manier)

Als je glaswerk gebarsten is en er aan het eind van de cyclus nog stukjes op je vaat zitten, laad je je vaatwasser misschien niet op de juiste manier. Hier is het beste advies over hoe u het meeste uit een wasbeurt kunt halen.

Overigens, als uw vaatwasser na normaal gebruik vaak geen schone vaat produceert, kijk dan eens naar ons artikel over
hoe u uw vaatwasser kunt onderhouden. Als je alle tips opvolgt en de prestaties verbeteren nog steeds niet, dan is het helaas tijd om te gaan winkelen.

Als uw apparaat niet goed werkt, dan verbruikt het waarschijnlijk ook stroom. Je denkt misschien dat je zuinig bent, maar op de langere termijn kost een slecht werkend apparaat je geld.

Voordat u de vaatwasser inlaadt

De meest controversiële vraag over het bezit van een afwasmachine, en de katalysator van menig feestelijke familieruzie, is of je al dan niet moet voorspoelen. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat, tenzij u een zeer oude vaatwasser hebt, het niet nodig is om vaatwerk af te spoelen voordat u het in de vaatwasser zet. Het verspilt alleen maar water. Uw vaatwasser is veel efficiënter in het afwassen dan u bent.

Echter, wat je moet doen is schraap alle overgebleven voedsel in uw vuilnisbak. Zo voorkomt u ook dat u uw gootsteen regelmatig moet ontstoppen.

Op het bovenste rek

Glazen gaan altijd in het bovenste rek, dat speciaal is ontworpen voor artikelen die een mildere wasbeurt nodig hebben.

Mensen denken vaak dat glazen over de vaatwastanden moeten worden geklemd, maar daar zijn ze niet voor bedoeld. Ze vastklemmen is gewoon een goede manier om een glas te kraken. Ze hoeven niet als astronauten vastgebonden te worden om zonder schade door de vaatwasser te gaan. Je moet ze op het schuine gedeelte aan de zijkant zetten met genoeg ruimte ertussen zodat ze niet tegen elkaar rammelen als het programma start.

Leg lange gebruiksvoorwerpen over de lengte van het bovenste rek.

Plaats ook soep- en kleine graankommen, mokken en wijnglazen op het bovenste rek. Als je vaatwasmachinebestendig plastic hebt, is het bovenste rek de plek ervoor. Vaatwasmachinebestendig of niet, het kan nog steeds krom trekken als het in de buurt van het verwarmingselement aan de onderkant van het apparaat staat.

Op het onderste rek

Op het onderste rek moet je borden, grotere schalen en potten en pannen zetten.

Begin met je borden. Zet ze niet allemaal dezelfde kant op. Plaats ze met de bovenste (vuile) kanten naar binnen om maximale blootstelling aan het water te krijgen.

Plaats grote schalen aan de zijkant of aan de achterkant van de machine, zodat ze de waterstroom niet blokkeren.

Zet schalen niet plat op het rek, want ook dat kan de waterstroom blokkeren. Uiteraard moeten ze ondersteboven staan, maar plaats ze zo in de tanden dat ze schuin staan. Niet alleen worden ze dan beter schoon, maar het water loopt er ook van af.

Leg in de bestekmand de messen voor de veiligheid naar beneden. Leg de andere gereedschappen door elkaar, zodat ze niet in elkaar nestelen.

Vaatwasmachine dos

 • Zorg er wel voor dat de dispenser niet geblokkeerd is en dat de sproeiarm kan draaien en elk voorwerp kan bereiken.
 • Plaats alles zo dat het naar binnen gericht is om het watercontact te maximaliseren.

Vaatwasmachine don’ts

 • Overlaad uw vaatwasser niet. Je zult uiteindelijk met de hand moeten wassen of een tweede cyclus moeten draaien om alle stukjes te krijgen waar het water niet bij kon.
 • Stop voorwerpen van hout, gietijzer, koper, tin of brons niet in de vaatwasser. Ze roesten, verkleuren of trekken krom door de hitte. Ook voorwerpen met verguldsel of bladgoud mogen er niet in.
 • Doe roestvrij staal en zilver niet naast elkaar in de vaatwasser. Ze kunnen chemisch reageren met afwasmiddel en zilverionen kunnen loskomen van het zilver en zich hechten aan het roestvrij staal.

Dingen die je in een vaatwasser kunt schoonmaken

Je kunt tijd besparen door alle vaatwasserbestendige spullen in de vaatwasser te zetten en de rest af te vegen.

Vanuit de badkamer

Plaats uw douche-artikelen, zoals borstels en sponzen, op de bovenste plank van de machine. U kunt er ook uw zeepbakje en tandenborstelhouder, badspeelgoed voor kinderen, rubberen badmat, haarborstels en kammen (maar niet iets met een houten handvat of natuurlijke borstelharen) en andere (vaatwasmachinebestendige) plastic en glazen bakjes in zetten.

Uit de keuken

Plak sponzen, afwasborstels en de bakken waarin je ze bewaart. Zorg ervoor dat de spons niet vol zit met afwasmiddel, want dat schuimt te veel in de vaatwasser en kan problemen veroorzaken met het overlopen met bubbels. Filters en deksels van afzuigkappen kunnen er ook in.

Als je je koelkast schoonmaakt, kunnen alle legplanken en groentebakken die erin passen, erin.

Kommen voor huisdieren en rubber speelgoed

Zo voorkomt u dat de waterbak van uw hond verandert in een door bacteriën geteisterde vijver. Voor de zekerheid moet u accessoires voor huisdieren apart van uw huishoudelijk vaatwerk inruimen en een ontsmettingscyclus gebruiken als uw vaatwasser er een heeft.

Reinigingsapparatuur

Stofblikken, stofzuigerhulpstukken en ander taai plastic schoonmaakgereedschap kunnen in de vaatwasmachine.

Dingen die niet in de vaatwasser mogen

Hoewel sommige van de volgende voorwerpen technisch gezien in de vaatwasser kunnen, wordt hun levensduur er aanzienlijk door verkort. Als het waardevolle voorwerpen zijn die je zo goed als nieuw wilt houden, dan is met de hand wassen de beste manier.

 • Houten keukengerei
 • Keukenmessen: de vaatwasser kan messen dof maken
 • anti-aanbak en keramisch kookgerei: de anti-aanbaklaag kan beschadigd worden
 • Geïsoleerde bekers of waterflessen: deze mogen nooit in de vaatwasmachine, omdat de isolerende eigenschappen volledig teniet kunnen worden gedaan in een hete wasbeurt
 • Alles met een rubberen afdichting: de hitte van een vaatwasser kan rubber vervormen, zelfs als het gemarkeerd is als vaatwasserbestendig
 • Hoogwaardig of speciaal glas: als het bedrukte maatstrepen heeft, een beschilderd ontwerp of als het melkglas of kristal is, was het dan met de hand af
 • bakvormen: cakevormpjes en Yorkshire Pudding bakvormen
 • Gekruid gietijzeren kookgerei: het “kruiden” is een laagje olie dat in de vaatwasser wordt vernietigd, wat tot roest leidt
 • Servies van melamine of acryl: deze slijten snel tenzij ze met de hand worden gewassen

Een laatste opmerking: ik blijf maar lezen over de hack waarbij een zalmfilet in de vaatwasser wordt gekookt. Laten we dat maar niet doen. We leven in vreemde tijden, dat is waar. Maar laten we het niet erger maken.

Als uw vaatwasser het einde van zijn levensduur nadert en u overweegt hem te vervangen, hebben we zowel een grote geïntegreerde vaatwasser, de
Hisense

HV651D60UKen een slank model, de
Neff N50 slimline S875HKX20G die slimme functies heeft.