Een nieuwe, door de regering gesteunde campagne om de grote hoeveelheid eetbaar voedsel aan te pakken die in het Verenigd Koninkrijk wordt weggegooid, dringt er bij de mensen op aan “Kijk, Ruik, Proef, Verspil het niet”. Het initiatief beveelt aan dat mensen voedsel testen om te zien of het nog goed is om te eten in plaats van het gewoon weg te gooien wanneer de houdbaarheidsdatum of de uiterste consumptiedatum op de verpakking aangeeft dat de tijd om is.
Er zullen ook veranderingen komen in de manier waarop levensmiddelen worden geëtiketteerd met de uiterste consumptiedatum en de houdbaarheidsdatum om ervoor te zorgen dat mensen het meeste halen uit het voedsel dat ze kopen.
Maar, als vuistregel, hoe lang gaan gewone artikelen in uw keuken mee?
Als je een keukenkastje opruimt, zijn er altijd wel een paar artikelen die er nog goed uitzien, maar als je op de verpakking kijkt, zie je dat de houdbaarheidsdatum allang verstreken is. Een algemene richtlijn voor ongekookt voedsel is dat als het er nog hetzelfde uitziet en hetzelfde ruikt, het veilig is om te eten.
Controleer altijd of voedsel goed is bewaard en probeer niets dat vochtig of verkleurd lijkt. Als de houdbaarheidsdatum van de verpakking is gesmeerd of gewreven, maar je wel een idee hebt van wanneer je het product hebt gekocht, kun je aan de hand van de volgende gids nagaan of het nog eetbaar is.
Hoewel sommige etiketten gewoon een algemene houdbaarheidsdatum zullen hebben (waaronder de meeste van de hieronder besproken items), is er een verschil in producten die worden geëtiketteerd met ’te gebruiken tot’ of ’ten minste houdbaar tot’ datum. Een houdbaarheidsdatum betekent dat het voedsel na die datum gevaarlijk kan worden om te eten, terwijl een houdbaarheidsdatum aangeeft wanneer de periode van de beste kwaliteit afloopt. Dat betekent dat het voedsel een deel van zijn smaak of aroma kan verliezen, maar nog steeds veilig is om te consumeren.
Meel
Hoewel u (in ieder geval vóór de sluiting) waarschijnlijk altijd een halve zak meel in uw kast had staan voor wat tientallen jaren leken, heeft meel wel degelijk een houdbaarheidsdatum. Maar het is veilig te gebruiken tot enkele maanden nadat deze tijd verstreken is.
Er zijn een paar kanttekeningen. Ten eerste moet uw meel op een koele, droge plaats bewaard worden. Idealiter moet je het onmiddellijk overbrengen uit de zak in een verzegelde container en schrijf de houdbaarheidsdatum op een sticker. Als uw meel warm of vochtig wordt, moet het worden weggegooid.
Hier is een gids voor hoe lang je het kunt gebruiken na de gedrukte houdbaarheidsdatum:
- Volkoren en zelfrijzend bakmeel: 4-6 maanden
- Aardappel-, rijst- en gewone bloem: 6-8 maanden
- Maïsmeel: 9-12 maanden
De reden voor het verschil in tijd is het vetgehalte van het meel. Meel met meer vet zal sneller bederven.
Als je ruimte hebt om je meel in de koelkast te bewaren, kun je die tijden verdubbelen, wat betekent dat je de meeste soorten meel tot een jaar na hun houdbaarheidsdatum in je koelkast kunt bewaren en gebruiken.
Als je meel veilig opslaat in een vriezer, in een luchtdichte container, zal het minstens twee jaar houdbaar zijn, hoewel veel mensen blij zijn om het onbeperkt te bewaren.
Als je meel bedorven is, zul je het kunnen zien. Hier is waar je op moet letten:
- Een geur: meel heeft over het algemeen een neutrale geur. Als het muf of zuur ruikt, is het tijd om het weg te gooien.
- Klontering of verkleuring: dit kan aantonen dat het meel vocht heeft opgenomen en kan wijzen op schimmelgroei.
- Weevils : als u insecten ziet, gooi uw meel dan onmiddellijk weg. De kans is groot dat het snuitkevers zijn, die niet gevaarlijk zijn om te eten maar die andere produkten in uw kast zullen aantasten. Sommige mensen zeven de meelkevers eruit – hoewel je hun eitjes en uitwerpselen niet zult kunnen verwijderen – maar wij zouden adviseren dat je de rijst gewoon weggooit.
Rijst
Ongekookte witte rijst is een van de langst houdbare voedingsmiddelen die je kunt kopen (afgezien van conserven). Als je op je pakje kijkt, staat er waarschijnlijk een houdbaarheidsdatum op van twee tot drie jaar in de toekomst. Maar als je het goed bewaart, is het nog veel langer houdbaar.
Witte rijst is min of meer onbeperkt houdbaar. Het is gemalen en het vochtgehalte is laag, wat betekent dat het niet aantrekkelijk is voor bacteriën. Arborio, Jasmijn, Basmati en wilde rijst zijn even lang houdbaar.
Bruine rijst is een andere zaak. Het behoudt zijn natuurlijke vetzuren, wat betekent dat het veel sneller zal beginnen te reageren op de lucht.
- Witte rijst: onbeperkt houdbaar
- Bruine rijst: 6-8 maanden na de houdbaarheidsdatum
Net als meel moet je bruine rijst in een afgesloten bakje op een koele plaats bewaren. Je weet of het bedorven is als het vochtig is, of als je er tekenen van schimmel of insecten in ziet. Dan moet je het weggooien.
Als je rijst eenmaal gekookt hebt, is het maar een paar uur houdbaar in warme, vochtige omstandigheden (onder een warmtelamp of in een rijstkoker) omdat bacteriën zich snel zullen vermenigvuldigen op het oppervlak. Als je gekookte rijst in de koelkast zet, is bruine rijst 3 tot 5 dagen houdbaar, terwijl witte rijst tot 6 dagen houdbaar is. Als het meteen wordt ingevroren, kan bruine rijst 2 maanden in de vriezer worden bewaard, terwijl witte rijst tot 6 maanden eetbaar blijft.
Pasta
Verse pasta mag eigenlijk pas een paar dagen na de houdbaarheidsdatum worden gegeten en moet in de koelkast worden bewaard. U kunt de houdbaarheid verlengen door ze tot twee maanden in te vriezen.
Maar als we denken aan keuken basisproducten, dan bedoelen we gedroogde pasta. Net als rijst en meel, moet pasta op een koele plaats bewaard worden, in een luchtdichte verpakking. Als je kijkt naar de pasta die je in je kast hebt staan, zul je zien dat er een houdbaarheidsdatum op staat van ongeveer twee jaar nadat het is gekocht. Maar als je het goed bewaart, kun je het in werkelijkheid nog twee jaar langer eten.
Enige tijd na de houdbaarheidsdatum zal pasta zijn smaak beginnen te verliezen. Het is nog steeds veilig om te eten en alleen gevaarlijk als het zacht is of verkleurd.
Oploskoffie
Zodra oploskoffie is geopend, zou het zijn smaak 12 tot 18 maanden moeten behouden. Geopende oploskoffie is niet eeuwig houdbaar en loopt, omdat hij aan lucht en vocht wordt blootgesteld, het gevaar te beschimmelen. Als u een oude pot oploskoffie vindt met een witachtige aanslag, gooi hem dan weg.
Als je echter een ongeopende pot oploskoffie hebt en je bewaart hem op een koele, donkere plek, dan kun je hem voor onbepaalde tijd als drinkbaar beschouwen.
Hele bonen en versgemalen koffie gaan lang niet zo lang mee. Als je ze in luchtdichte verpakkingen op een koele, donkere plek bewaart, kun je de bonen nog negen maanden gebruiken nadat ze officieel verlopen zijn en gemalen koffie nog maximaal zes maanden. In die periode zullen ze echter langzaam hun smaak verliezen.
Theezakjes
Theezakjes hebben, net als veel andere goederen, een houdbaarheidsdatum die aangeeft wanneer ze op hun versst en best zijn. Het is een kwaliteitsindicator, niet een veiligheidsindicator. Je kunt theezakjes tot twee jaar na de houdbaarheidsdatum nog gebruiken en een drinkbaar kopje thee krijgen. Maar hoe langer u ze bewaart, hoe groter de kans dat ze verder uitdrogen en hun smaak verliezen.
Zoals alles, is de truc om ze op hun best te houden, ze te bewaren in een verzegelde container. Als ze vochtig worden of blootgesteld zijn aan insecten, of tekenen van schimmel of meeldauw vertonen, moeten ze worden weggegooid.
Als je oudere theezakjes gebruikt, zal het langer laten trekken de smaak niet verhogen. Het zal je waarschijnlijk alleen een bitterder brouwsel geven – hoewel er dan meer cafeïne vrijkomt.
Als je theebladeren in een luchtdichte bus doet wanneer je ze koopt, kun je ze tot twee jaar na hun houdbaarheidsdatum gebruiken voordat ze zelfs maar beginnen af te breken en hun smaak verliezen.
Misschien vindt u het ook leuk om ons artikel te lezen:
10 keuken hacks voor beperkte voorraden.
Inhoudsopgave