Hoe maak je je vaatwasser schoon?


Door uw vaatwasser schoon te houden, zorgt u ervoor dat hij efficiënt werkt en dat er geen voedsel of afwasmiddel in de vaatwasser terechtkomt.

Is het een leuk klusje? Nee, dat is het niet. Als je op mij lijkt, is het omgaan met stukjes oud voedsel een van de ergste huishoudelijke klusjes. Maar als je schone borden wilt, een vaatwasser die lang meegaat en geen geld wilt uitgeven aan reparatierekeningen, is het een goede tijdsbesteding.

Vergeet niet dat voorkomen beter is dan genezen: als u het voedsel van uw borden schraapt voordat u ze in de vaatwasser stopt, hoeft u datzelfde voedsel twee weken later niet uit het filter te halen.

Azijn wordt vaak aanbevolen voor het reinigen van vaatwassers, maar je moet het niet vaak en spaarzaam gebruiken en niet terwijl je keukengerei wast. Omdat azijn een zuur is, kan het de rubberen elementen in uw vaatwasser (zoals slangen en pakkingen) aantasten en als het zich vermengt met zout, kan het pannen verkleuren.

Zorg ervoor dat je vaatwasser leeg is voordat je begint met schoonmaken.

1. Als eerste, verwijder het rek op de bodem van de vaatwasser. Neem een zaklamp of gebruik het licht van je telefoon om te zien wat er daar beneden gebeurt.

Interieur van een vaatwasser

2. Volgende, alle etensresten wegvegen van de bodem en de zijkanten. Nu u toch in de buurt bent, wilt u misschien
het zoutreservoir van uw vaatwasser bijvullen.

3. Nu is het tijd om het filter schoon te maken. De afvoer van uw vaatwasser wordt beschermd door een filter. Dit filter kan bestaan uit één, twee of zelfs drie delen. Er kan een breder gaasgedeelte zijn en wat eruit ziet als een klein mandje dat in de afvoer zit.

Neem de verwijderbare filterelementen eruit (die duidelijk gemarkeerd zullen zijn), leeg eventuele etensresten in de bak en maak de onderdelen schoon met een zachte borstel.

Afvoerfilters

4. Niet vergeten het filter te vervangen onderdelen voordat u de vaatwasser weer in gebruik neemt.

5. Als de binnenkant van uw vaatwasser er niet zo glanzend uitziet, kunt u een kopje azijn gebruiken om het schoon te maken. Plaats een kopje witte azijn in het bovenste rek en laat de vaatwasser draaien op een heet programma. Zorg ervoor dat de azijn in een vaatwasmachinebestendige container zit.

6. Als er een muffe geur hangt, kun je een zuiveringszoutspoeling proberen. Strooi een kopje zuiveringszout op de bodem van de vaatwasser en laat het een nacht staan. Laat ’s morgens een heet water cyclus draaien.

Gebruik azijn en zuiveringszout niet samen. Het is niet gevaarlijk, het is gewoon totaal ineffectief. Na een eerste explosieve zuur-base reactie waarbij koolzuur en natriumacetaat ontstaan (daarom wordt een mengsel van die twee gebruikt – met een veel beter effect – om afvoeren schoon te maken), is de tweede reactie een ontleding in water en kooldioxide gas. In wezen verandert u uw reinigingscocktail dus gewoon in water.

En als we toch bezig zijn, gebruik geen azijn en bleekmiddel samen – nooit, op niets. Samen maken deze twee populaire schoonmaakmiddelen giftig chloorgas.

7. Maak de deurrubbers schoon. Gebruik een schone, vochtige doek en wat afwasmiddel en ga met alle afdichtingen aan de gang. Gebruik geen azijn of bleekmiddel, want dat tast het rubber aan en kan het stijf maken, zodat het geen goede afdichting meer kan vormen. Als er delen zijn samengedrukt, trek ze er dan voorzichtig uit. Zorg ervoor dat de afdichtingen volledig droog zijn voordat u de vaatwasser weer laat draaien.

Tot slot, de buitenkant van de deur schoonmaken. Als u een ingebouwde vaatwasser hebt, schrob dan tot slot de onderkant van de deur schoon met een oude keukenspons die u daarna kunt weggooien.

8. Na elk reinigingsproces, laat de deur van uw vaatwasser open en laat het uitluchten, het liefst een nacht.

Als u denkt dat uw oude vaatwasser de geest aan het geven is en u zou graag wat nieuwe opties willen zien, hebben we zowel een full-size geïntegreerde vaatwasser, de
Hisense

HV651D60UKen een slank model, de
Neff N50 slimline S875HKX20G die slimme functies heeft.

Recent Content