Hoe Nel Drip Coffee te zetten met de Hario Woodneck

Pas enkele jaren na mijn eerste rendez-vous met nel druppelkoffie besefte ik hoe geweldig het is.

In de tijd dat ik voor het eerst in specialty coffee kwam, bezocht ik toevallig een coffeeshop die deze methode gebruikte.

De beker die ik op die plek had, was verbluffend episch. Ik bleef er maanden over fantaseren.

Omdat ik slechts een ontluikende koffiesnob was, besteedde ik niet veel aandacht aan de zetmethode. In plaats daarvan concentreerde ik me op de braadslee en de bonenvariëteit, die ik beide op een voetstuk zou plaatsen.

Pas enkele jaren later realiseerde ik me dat de belangrijkste reden waarom de koffie zo gedenkwaardig was, niet te wijten was aan de bonen – het was in plaats daarvan te wijten aan de brouwmethode.

Dus als je iemand koffie ziet zetten met iets dat eruitziet als een oude, vieze sok, onderschat ze dan niet! 🙅

Hario Woodneck Nel Drip

Hario Woodneck Nel Drip

Hario’s nel brouwer is zowel goed uitziend als gemakkelijk te gebruiken.
Als je een koffiesnob bent, hoort het thuis in je collectie

Wat is Nel Drip Coffee?

Nel druppelkoffiezetapparaten vertrouwen op flanelfilters in plaats van papieren filters. Dat is het belangrijkste verschil.

Het wordt al snel vermoeiend om “flanel” te zeggen, dus om die reden hebben mensen de neiging om het tegenwoordig “Nel Coffee” te noemen, gewoon het eerste deel van het woord overslaan.

De Japanners worden vaak gecrediteerd met de uitvinding van nel druppelkoffie. Het lijkt er echter op dat veel landen wereldwijd hun versie hebben gehad.

Als je bijvoorbeeld in Brazilië bent en een cafezinho langs de kant van de weg bestelt, dan wordt deze hoogstwaarschijnlijk gebrouwen met een doekfilter.

woodneck olijfhout
De Hario Wooneck ziet eruit als een coole en jazzy neef van de meer klassieke Chemex

Zelfs in mijn geboorteland Denemarken waren doekfilters vroeger heel gewoon in de tijd van mijn grootouders. Ze werden gebruikt met het wijdverspreide percolatie-apparaat dat bekend staat als “Madame Blå”, dat lijkt op het logo van deze website (behalve dat het gewoon pastelblauw is in plaats van oker).

Doekfilters zijn dus niet uniek voor Japan. Maar op de een of andere manier zijn het land en zijn koffiecultuur verweven met de moderne renaissance van het schenken van koffie.

In de volgende secties zullen we bekijken waarom dat zo is.

Wat maakt Nel Drip zo anders?

In koffie gebruiken we tegenwoordig grofweg drie soorten filtratie.

  • Papieren filters zijn super gebruikelijk en kunnen bijna als de standaard worden beschouwd. Het resultaat is een zeer schone beker zonder bezinksel en slechts kleine hoeveelheden koffieolie.
  • De Franse pers is het tegenovergestelde. Het is vies en modderig en je hebt de neiging om wat sediment in je kopje te krijgen.
  • Espresso wordt gefilterd met kleine metalen gaatjes in de mand. De beker zal relatief schoon zijn in vergelijking met de Franse pers, maar aan de andere kant heb je crema, wat de perceptie van de beker beïnvloedt.

Nel druppel- of doekfilters delen gemeenschappelijke kenmerken met papieren filters. Ze hebben echter de neiging om meer koffieoliën door het filter en in het kopje te laten gaan.

Het resultaat is een beker die zowel anders als vertrouwd is.

Het is ronder, brutaler, zoeter, intenser dan een met papier gefilterde beker.

Papierfilters hebben de neiging om de zuurgraad en helderheid wat meer te benadrukken, maar men kan zeggen dat nel-filters het op de meeste andere parameters beter doen.

Dus hoe komt het dat nel filters niet meer wijdverspreid zijn als de koffie zo lekker is?

Nou, ik denk dat er verschillende redenen voor zijn. Maar de belangrijkste reden is waarschijnlijk dat in vergelijking papierfilters en metaal minimaal onderhoud vereisen

doek filter nel druppel
Het is belangrijk om doekfilters schoon en in goede staat te houden

De ultieme nel dripper? Hario Woodneck Beoordeling

Nu weten we dus een beetje over de nel dripper en zijn geschiedenis. Je bent ervan overtuigd dat je dit soort koffie moet proberen. De grote vraag is dan, in welke nel dripper moet je investeren?

Nou, het goede nieuws hier is dat de markt voor nel druppelaars vrij klein is en niet iets waar je weken aan hoeft te kijken.

Laat me de Hario Woodneck voorstellen, de meest populaire gadget onder de doekdruppels.

De Hario Woodneck lijkt een beetje op de goofy neef van een Chemex. Het is echter een eigenzinnig apparaat met enige charme.

Het is op een bepaalde manier geconstrueerd, zodat het doekfilter bovenop de brouwer kan rusten en voldoende ruimte heeft om uit te breiden. Nadat je klaar bent met brouwen, verwijder je het doekfilter en gebruik je de karaf om te serve de koffie.

Er zijn verschillende redenen om voor de Hario Woodneck te gaan:

  • Het is mooi en stijlvol
  • Het is gemakkelijk om doekfilters te vinden die op de filterhouder passen, omdat dit de meest voorkomende nel-druppelaar is
  • Het is relatief betaalbaar

Als je echter geen zin hebt om te investeren in een nieuw apparaat, kun je ook de filterhouder en een doekfilter kopen en doen zoals sommige Japanse koffiemeesters doen: houd het filter in de hand tijdens het zetten. Natuurlijk vereist het een vaste hand en wat geduld, maar dit is ook een optie.

Hoe zet je Nel Drip Coffee?

Er zijn veel verschillende benaderingen voor het zetten van nel druppelkoffie.

Een veel voorkomende manier is een Japanse stijl die is gepopulariseerd door James Freeman, de oprichter van Blue Bottle Coffee.

In zijn boek over koffie legt hij uit dat hij deze koffie voor het eerst probeerde in het legendarische Café l’Ambre in Tokio.

“De koffie was zo ijverig bereid dat ik perplex stond van de verhouding van showmanship per milliliter koffie. Maar toen ik het eenmaal probeerde, was ik verbijsterd en vervolgens woedend dat ik in mijn hele leven nog nooit koffie had gehad die zo verbluffend en complex was – met zo’n verbijsterende viscositeit,” vertelt hij.

Volgens Freeman is de perfecte Japanse manier om een nel-infuus te brouwen deze manier:

  • 50 g koffie. Zeer grof terrein
  • 280 g water bij 175°F / 79°C
  • Voeg de koffie toe aan het filter. Verzorg langzaam de buitenkant van het koffiebed met een botermes of slanke spatel. Maak een lichte inkeping in het midden van het brouwbed.
  • Giet 50 g water voorzichtig voor de bloei.
  • Begin na 45 seconden met de tweede giet tot 160 g totaal volume. Spiraal je langzaam een weg naar de randen.
  • Pauzeer 30 seconden
  • Giet opnieuw en breng het water op 280 gram met hetzelfde patroon en dezelfde timing.

Mijn mening:

Dit recept geeft je een krachtige maar onderextracted koffie omdat het wordt gebrouwen in een intense verhouding van 1: 5,6. Deze verhouding ligt niet ver van de espressosterkte.

Vanwege de grove gronden, lage temperatuur en agitatie zal de koffie echter ook behoorlijk onderextracted zijn, wat natuurlijk een kleinere hoeveelheid opgeloste vaste stoffen betekent dan wat je van die verhouding zou verwachten.

Als je gewend bent aan speciale koffie, vind je de smaak van dit brouwsel misschien een beetje raadselachtig. Maar mijn gevoel is dat de meeste vaste koffiedrinkers dit bekerprofiel erg lekker zullen vinden.

Als je dit thuis gaat proberen, zou ik aanraden om een medium tot donker gebrande te gebruiken, wat overigens ook meer in lijn is met de Japanse koffiestijl.

Osmotische flow stijl Nel Drip

Mijn favoriete manier om nel druppelkoffie te zetten is veel meer in lijn met typische speciale koffie in vergelijking met de aanpak van Blue Bottle. Ik experimenteer echter graag met sommige van hun ideeën, bijvoorbeeld met behulp van meer ontwikkelde roasts, lagere watertemperaturen en iets smallere verhoudingen.

Toch blijf ik meestal in het bereik van 1:14-1:15.

Verder volg ik vrijwel hetzelfde gietpatroon dat ik schets in mijn video over de Osmotic Flow-techniek.

  • Gebruik een verhouding van 1:15
  • Bloei met 2-3 keer koffiegewicht. Wacht 45 seconden
  • Giet langzaam in het midden totdat 50% van het totale watergewicht is bereikt.
  • Werk je vervolgens langzaam een weg naar de randen met spiraalvormige gieten.
  • De totale brouwtijd moet 3-4 minuten zijn.

Deze koffie moet smaken als een typische schenking, maar met meer body en subtiele zuren.

Hario Woodneck Drip Pot,...

Hoe maak je een nel druppelfilter schoon?

Het reinigen van het filter is het meest vervelende en lastige aspect van dit soort koffie.

Er zijn verschillende dingen die u wilt vermijden:

  • Laat het filter niet uitdrogen! Dit maakt het filter kwetsbaarder en off-smaken hebben de neiging om te verschijnen als dit gebeurt
  • Laat het filter niet lang zitten met oude gronden vast
  • Pas op voor schimmel of meeldauw die begint te groeien

Hier is een korte handleiding over het reinigen en opslaan van het filter op de juiste manier.

Voor het eerste gebruik

Kook het filter met veel water in een pan gedurende 5-10 minuten. Spoel het vervolgens een paar keer af met koud water. Dit zal zich ontdoen van eventuele vervelende off-flavours.

Dagelijkse schoonmaak

Na elk gebruik moet u het koffiedik schoonmaken en het filter goed spoelen onder de gootsteen. Draai het vervolgens binnen en buiten en gebruik je handen.

Doe dit niet te lang na het zetten van je koffie. Je wilt niet dat het filter uitdroogt.

Haal vervolgens het filter van de draad en vouw it in een klein balletje. Doe het vervolgens in een klein potje. Met of zonder deksel maakt niet uit zolang het filter maar volledig onder water staat. Plaats de pot vervolgens in de koelkast totdat het filter de volgende keer wordt gebruikt.

Als je de volgende keer gaat brouwen, haal je het filter uit de koelkast en het glas, spoel je het snel onder de kraan en verwarm je het filter vervolgens voor met bijna kokend brouwwater.

Langdurige opslag

Als je een tijdje niet met het doekfilter gaat brouwen, kun je het in de vriezer bewaren. Knijp gewoon overtollig water eruit, vouw het filter een of twee keer op en stop het in een ziplock-zak. Nu is het doekfilter veilig.

Dieptereiniging

Als het filter er smerig uit begint te zien, week het dan met een theelepel Cafiza in een kopje. Hoewel dit poeder is gemaakt voor het reinigen van espressomachines, werkt het ook goed voor dit doel. Cafiza helpt u om zich te ontdoen van alle koffie-oliën. Spoel het filter grondig af in stromend water om eventuele resten te verwijderen.

Conclusie

Doekfilter, ook bekend als nel druppelkoffie, is super onderschat. Van speciale koffie-geeks tot mainstream cafeïne “normies”, ik kon iedereen zien genieten van deze brouwmethode. Het enige nadeel is de reiniging, die meer betrokken is dan gewone druppelkoffie.

Maar als je het soort persoon bent dat een beetje OCD is over je koffieritueel, dan denk ik dat je het kunt beheren.

Ik ben vrij vergeetachtig over de meeste klusjes, maar ik lijk om de een of andere reden behoorlijk goed te zijn in het bijhouden van mijn nel-routine. Ik heb mijn huidige doekfilter nu bijna een jaar, en het ziet er nog steeds geweldig uit en heeft geen slechte geuren. Laat je dus niet afschrikken, en probeer het eens!

➡️ Meer beoordelingen bekijken


FAQ

Wat is Nel Drip Coffee?

Nel druppelkoffie is een soort koffie die wordt gezet met een doek of flanellen filter. Meestal wordt het bereid met behulp van de pour-over-methode.

Hoe zet je Nel Drip Coffee?

U kunt een breed scala aan technieken gebruiken. Sommige mensen trekken de koffie en gebruiken de doek voor filtratie. De meest gebruikelijke manier is echter om de pour-over-methode te gebruiken. Je gebruikt een zwanenhalsketel en druppelt het water langzaam op het terrein.

Wat maakt Nel Drip zo anders?

Omdat doek meer oliën uit de koffie laat dan papierfilters, heeft de koffie een heel ander karakter dat moeilijk nauwkeurig te beschrijven kan zijn. Het is als een mix van de beste attributen van de Franse pers en giet over gecombineerd in één brouwmethode. Het is echt uniek.