iRobot Roomba i7+ & automatische vuilafvoer review

Hoewel de Roomba niet de eerste robotstofzuiger heeft gemaakt, zoals veel mensen denken, heeft hij het apparaat wel populair gemaakt. En hij loopt nog steeds voorop als het gaat om robotstofzuigerinnovatie, met zelfledigende technologie voor wekenlang schoonmaken zonder uw handen schoon te houden, en korrelige mapping waarmee u zelfs het gebied rond specifieke meubelstukken gericht kunt schoonmaken.

We bespreken de Roomba i7+ met een zelfledigend basisstation, hoewel u er ook een kunt kopen met een standaard oplaaddock.

Ontwerp

De i7+ is een klassieke, schijfvormige robotstofzuiger, met een glanzende zwarte en grijze afwerking. Hij heeft een iets lager dan gemiddeld profiel (zijn afmetingen zijn 34,2 x 34 x 9,3 cm), wat goed nieuws kan zijn voor mensen die moeite hebben om een robotstofzuiger te vinden die onder hun meubels past.

We raden echter altijd aan om de hoogte van belangrijke meubels te meten voordat u tot aanschaf overgaat, om er zeker van te zijn dat de stofzuiger geschikt is voor uw huis.

Roomba i7+

Bovenop zit een grote knop om de reiniging te starten, pauzeren en stoppen, met daaromheen een witte lichtring die oplicht als hij in gebruik is en pulseert als hij wordt opgeladen. Aan weerszijden bevinden zich de thuisknop en de knop voor spotreiniging.

Er zit een camera in het midden en aan de voorkant zit de RCON-sensor, waarmee de i7+ zijn dock en virtuele grensmarkering kan vinden. Langs de voorkant loopt een flexibele bumper, die – zoals u zult zien – veelvuldig wordt gebruikt.

Accessoires

Naast de robot en het zelfledigende dock bevat de doos ook een reserve stofzuigerzak, een reserve spinnende veegmachine en een Dual Mode virtuele muurbarrière, met twee AA-batterijen om deze van stroom te voorzien.

Roomba virtueel muurhek

Het virtuele muurhek is erg slim. Er is een schakelaar die u kunt omzetten om ofwel een cirkelvormige afscheiding te maken, die de kommen van huisdieren of een delicate lamp beschermt, of een rechte afscheiding om een kamer af te sluiten.

Maar ik ben er nog steeds niet weg van. Voor deze prijs lijkt het een beetje atavistisch om een plastic paal te kopen die ergens in een kamer moet staan. Het ziet er niet mooi uit, het kan gemakkelijk worden omgestoten en het is gewoon weer iets waar je batterijen voor moet kopen (hoewel iRobot denkt dat ze 8-10 maanden meegaan).

Maar wat geweldig is, is dat het niet nodig is om het te gebruiken. Je kunt volledig virtueel no-go zones creëren door gebieden te markeren op de kaart van je huis in de app.

Prestaties

Zodra je het dock hebt ingesteld, moet de i7+ minstens een uur opladen, maar drie uur wordt geadviseerd. Een ding om op te merken is dat de oplaadlampjes op het dock en de robot na een tijdje uitgaan. Omdat ik dit niet wist, heb ik enige tijd geprobeerd om een niet-bestaand probleem met de verbinding op te lossen.

De volgende stap is het downloaden van de iRobot-app. Deze is gratis te gebruiken en beschikbaar voor zowel Android als Apple. Zodra de robot is opgeladen, kunt u hem koppelen via uw Wi-Fi-verbinding thuis. In onze test maakte hij meteen verbinding.

De robotstofzuiger werkt met spraakberichten, dus je krijgt een gesproken melding als er een probleem is met opladen of als er iets vastzit in het schoonmaakmechanisme.

Toen hij eenmaal startte, was het eerste wat me opviel hoe luidruchtig hij in werking is, met een mechanisch zoemend geluid en een draaiende veegmachine die samen (vooral op harde vloeren) een overweldigend effect hebben. iRobot zegt dat het werkvolume 68dB is, wat niet stil is voor een robotstofzuiger.

Maar het is een effectieve stofzuiger, met rubberen multivloerborstels die haren en vuil van tapijten verwijderen en een randvegende borstel die tot in de hoeken komt. Het enige probleem is de harde vloerbedekking, waar de draaiende veegborstels grotere stukken vuil kunnen verspreiden.

Als u huisdieren of iemand met lang haar in uw huishouden hebt, zult u merken dat de veegborstel verstrikt raakt in haren die u moet wegknippen.

Roomba i7+ schoonmaaksysteem

De i7+ maakt logisch schoon door eerst in rijen door de kamer te stofzuigen en vervolgens langs de randen te reinigen. Hoewel hij is uitgerust met sensoren die hem helpen obstakels te vermijden, is de navigatie onregelmatig. Soms detecteert hij een voorwerp voor zich en stopt dan.

Op andere momenten – en eerlijk gezegd, er zijn veel andere momenten – ploegt hij hard tegen stoelpoten en tafels, met een hoorbare dreun. Gelukkig heb ik geen antieke meubelen die beschadigd zouden kunnen worden, maar als je niet wilt dat een robotstofzuiger botsauto’s gaat spelen met dure stukken, moet je dit wel in overweging nemen.

Ik testte zijn objectvermijding door een schoen op zijn pad te leggen. Nogmaals, het was letterlijk hit and miss. Hij vermeed de schoen twee keer tijdens het schoonmaken van de kamer, keerde toen terug en wierp hem tegen een bank.

De i7+ is echter een goede klimmer, wat betekent dat er minder reddingen nodig zijn en dat de kans kleiner is dat hij verstrikt raakt. Dit is echt belangrijk in een set-and-forget robotstofzuiger. Het heeft geen zin om schoonmaakschema’s op te stellen en op pad te gaan, alleen om te zien dat de robotstofzuiger na vijf minuten zichzelf op een trainer strandt en er niet in slaagt om schoon te maken.

App en kaarten

De app is eenvoudig te gebruiken. De eerste keer dat de robot op pad gaat, maakt hij een kaart, die je vervolgens kunt annoteren. Tenminste, dat is de theorie. In werkelijkheid was de i7+ niet in staat om zijn kaart te maken tijdens zijn eerste schoonmaakbeurt. Er waren twee niet-stofzuigende karteringsrondes nodig om zijn cartografische vaardigheden op te bouwen.

Maar toen de kaart eenmaal was gemaakt, leverde hij indrukwekkende resultaten. Je hebt de mogelijkheid om de grenzen van de kamers die de robot creëert te wijzigen, de kamers een naam te geven en belangrijke meubels en andere huishoudelijke artikelen toe te voegen.

Zodra je plattegrond compleet is, heb je een granulair niveau van controle over je schoonmaak. Als u bijvoorbeeld cornflakes morst in de keuken, kunt u de i7+ vragen om meteen de keukentafel schoon te maken.

Als je de i7+ aansluit op je Google Assistant- of Alexa-apparaat, is het nog eenvoudiger: je kunt gewoon zeggen: “Roomba, ruim op onder de keukentafel”.

Het betekent ook dat je schema’s kunt instellen, zodat hij elke ochtend rond de kattenbak (een van de benoembare objecten van het systeem) stofzuigt, of rond de bank in de woonkamer als iedereen naar bed is gegaan. Het is een revolutionaire functie die uw ervaring met robotstofzuigers zal revolutioneren.

Roomba kaartsysteem

Met slim in kaart brengen kunt u ook “Clean Zones” toevoegen voor gebieden met veel verkeer en “Keep Out Zones” om ervoor te zorgen dat de i7+ bepaalde plekken vermijdt.

Je kunt de reinigingskracht niet aanpassen, maar er zijn drie opties voor het reinigingssysteem, gebaseerd op hoe of de i7+ één of twee keer over kamers gaat.

Zelfledigendok en onderhoud

Het dock van de Roomba is iets slanker en compacter dan dat van sommige populaire rivalen. En omdat het zwart is, ziet het er discreter uit dan witte modellen.

Toch is het aanzienlijk groter dan een eenvoudig oplaaddock, wat wel betekent dat je er een nieuwe plek voor zult moeten vinden. U zult hem niet onder een bank kunnen verstoppen, vooral niet omdat de robot een aangebouwde helling op moet rijden om op te laden.

Hij is gemakkelijk te onderhouden. Eens per maand moet je de oplaadcontacten, het infrarode venster en de binnenkant van het dock schoonmaken.

Wanneer de zak in het dock geleegd moet worden, krijg je een melding via de app. Bovendien gaat er een indicatielampje branden op het dock zelf. De zak gaat tot 60 dagen mee. We kunnen niet zeggen hoe lang precies, omdat we hem tijdens onze testperiode niet hebben kunnen vullen.

Het verwisselen van de zak in het dok

Bij aankoop zit er een zak in het dock en een reserve in de doos. Vervangende tassen zijn verkrijgbaar bij Amazon, voor
£29.06 voor drie in de UK op het moment van schrijven.

In de VS zijn er meer compatibele zakjes verkrijgbaar, dus goedkoper. U kunt
zes zakken krijgen voor $20.99. Voor een nog betere prijs, kunt u
een volledige set van vervangende zakken, filters en borstels kopen voor slechts 37,99 dollar.

Houd er rekening mee dat de robotstofzuiger wordt geleegd via zuigkracht in het dock. Wanneer hij terugkeert en wordt geleegd, maakt hij een extreem luid en vrij langdurig geluid.

Prijzen en beschikbaarheid

Als u in het VK bent, heeft de iRobot Roomba i7 een RRP van £799,99. Maar de beste prijs op dit moment is
rechtstreeks van de iRobot website, waar hij
verkrijgbaar is voor £699.

Als u dit model robotstofzuiger wilt, maar niet overtuigd bent van het zelfledigende dock, kost hij £599,99 – hoewel hij momenteel verkrijgbaar is
bij iRobot voor 499,99 pond.

Inwoners van de VS hebben meer opties. De i7 en het dock zijn verkrijgbaar bij
Amazon en
Wal-Mart, maar de beste prijs die we kunnen vinden voor het nieuw is
van Best Buy, waar hij $799,99 kost.

Verdict

De i7+ en zijn dock hebben zowel grote voor- als nadelen. De zelfledigende technologie, het in kaart brengen en de gerichte zuigfuncties zijn van wereldklasse. Het is ook een goede stofzuiger en het is onwaarschijnlijk dat hij in uw huis strandt. Hij maakt echter veel lawaai en navigeert als een botsauto – wat niet ideaal is voor deze prijsklasse. Dit maakt het moeilijk om hem van ganser harte aan te bevelen.

Het zou een geweldige set-and-forget stofzuiger zijn als je stevige meubels hebt. Maar vergeet niet dat u de stofzuiger moet plannen terwijl u niet thuis bent om de functies optimaal te benutten en de gebreken tot een minimum te beperken.

Als je een robotstofzuiger wilt kopen en meer opties wilt zien, bekijk dan onze round-up van
de beste robotstofzuigers die we hebben getest.

Specs

iRobot Roomba i7+ & Automatische Vuilverwijderaar: Specs

  • Robotstofzuiger met zelfledigende technologie
  • Afmetingen: 34,2 x 34 x 9,3 cm
  • Gewicht: 3,38kg
  • Inhoud vuilnisbak: 0,4 liter
  • Werkvolume: 58 dB