Moet ik een zelfreinigende oven kopen?

Een schone oven is essentieel, anders laat je vroeg of laat je rookalarm afgaan door de wolken van aangebrand voedsel – en ruïneer je wat je aan het koken bent.

Maar de oven schoonmaken is een van de meest gehate huishoudelijke klusjes. En hoe langer je ermee wacht, hoe meer kans je hebt dat je agressieve schoonmaakmiddelen moet gebruiken die je niet wilt inademen.

Dat is waar zelfreinigende ovens van pas komen. Ze kunnen u tijd (schoonmaakwerk) en geld (aan schoonmaakmiddelen) besparen.

Hoe werken zelfreinigende ovens?

Zelfreinigende ovens hebben een functie die pyrolytische reiniging wordt genoemd. De oven verhit zichzelf tot een extreem hoge temperatuur, waardoor alle voedselresten binnenin worden weggebrand en tot as worden.

Hij bereikt meestal een temperatuur tussen 470-500°C of 880-900°F. Sommige ovens hebben verschillende cycluslengtes voor lichte of zware vervuiling – van 90 minuten tot vijf uur. Een typische cyclus duurt drie uur. Als u met het proces begint, moet u rekening houden met de afkoelingsperiode, die nog een paar uur kan duren.

De hele oven, inclusief de deur, zal extreem heet worden en mag niet worden aangeraakt. Tijdens de cyclus zal uw ovendeur waarschijnlijk automatisch vergrendelen. Hij zal vergrendeld blijven, eens het proces beëindigd is, tot de oven afgekoeld is tot een normale baktemperatuur.

U moet de gebruiksaanwijzing van uw oven raadplegen om te weten te komen hoe vaak u het zelfreinigingsproces moet gebruiken. Sommige fabrikanten raden maandelijks gebruik aan om te voorkomen dat zich binnenin vuil ophoopt. Anderen zeggen dat je het maximaal zes keer per jaar moet gebruiken om je oven te beschermen tegen de slijtage die zulke hoge temperaturen met zich meebrengen.

Voordelen van een zelfreinigende oven

U hoeft uw oven niet schoon te maken

Ik hoef hier niet over uit te weiden. Dit is het echte voordeel en het voordeel voor u is duidelijk. (Behalve, zie het eerste punt van: Zelfreinigende oven nadelen.)

U kunt reinigingsdampen vermijden

Ovenreinigers zijn het ergst. Om aangebrand voedsel te verwijderen, wat gewoon heel knapperig organisch materiaal is, moeten ze heel goed zijn in het oplossen van organisch materiaal. Toevallig is dit hetzelfde spul waar je handen en longen van gemaakt zijn.

Het actieve ingrediënt in ovenreiniger is meestal natriumhydroxide, ook bekend als bijtende soda of loog. Er is een rijke en kleurrijke geschiedenis van loog dat gebruikt werd om lijken op te lossen.

Toch is het hoogst onwaarschijnlijk dat uw ovenreiniger u schaadt als u hem uit de buurt van uw huid houdt en in een goed geventileerde ruimte schoonmaakt – maar het gebruik ervan is onaangenaam en het kan uw ademhalingsstelsel wel degelijk irriteren. Als u de spray inademt, kunt u van alles krijgen, van een loopneus tot een longontsteking.

Een zelfreinigende oven betekent dat u het bijtende reinigingsmiddel weggooit en de schadelijke dampen uitademt.

U kunt energie besparen

Zelfreinigende ovens kunnen energie besparen. Omdat ze zijn gemaakt om de extreem hoge temperaturen van een zelfreinigende cyclus te weerstaan, zijn ze zeer goed geïsoleerd, waardoor ze energiezuiniger zijn dan andere ovens.

U kunt geld besparen

Ook al kost de schoonmaakcyclus u stroom, toch bespaart u geld, want de elektriciteitskosten zijn lager dan de kosten van een ovenreiniger, handschoenen en een spons.

Of tenminste, dit was vroeger het geval. Met de recente stijging van de elektriciteitsrekeningen is dit voordeel wellicht teniet gedaan, vooral bij ovens die maandelijks een zelfreiniging nodig hebben.

Toch bespaart u ook op de kosten van uw tijd.

Zelfreinigende oven nadelen

Je moet – min of meer – nog steeds je oven schoonmaken

Niets in het leven is perfect. Voordat je de zelfreinigingscyclus op je oven start, moet je je oven schoonmaken. Niet goed, alleen om brokken te verwijderen die op de ovenvloer terecht zijn gekomen en brand kunnen veroorzaken.

En, jawel, nadat de oven zichzelf heeft schoongemaakt, moet je met een vochtige doek over de binnenkant gaan om de as te verwijderen die is achtergebleven.

In de meeste gevallen moet je nog steeds de rekken verwijderen en ze met de hand schoonmaken. Als je ze tijdens het schoonmaken erin laat zitten, wordt het metaal dof en moet je ze met plantaardige olie oppoetsen om ze weer te laten glanzen.

En het frame, de afdichting en de randen van de deur hebben een snelle beurt nodig. Dus, er is helaas geen manier om te voorkomen dat op zijn minst wat schoonmaken.

Je vervangt schoonmaakdampen door rook.

Zelfreinigende ovens worden extreem heet om voedselresten weg te branden. Helaas veroorzaakt dit rook en de doordringende geur van verkoolde viezigheid. Het kan ook leiden tot veel rook. Het is goed mogelijk dat uw rookalarm afgaat.

Er zijn gevallen bekend van ovens die tijdens een zelfreinigingscyclus vlam vatten. Dit is meestal te wijten aan gemorst vet of olie in de oven, of een overmaat aan etensresten. Veel mensen melden kleine brandjes in de oven en de meesten zeggen dat de vlammen na een minuut doven. Anderen melden echter gevallen waarin de ovendeuren zijn verbrijzeld.

Kleine brandjes tijdens de schoonmaakcyclus komen vaak genoeg voor dat de
GE Appliances website advies geeft over wat te doen als “er vlammen in de oven zijn”. Het advies komt erop neer de oven uit te schakelen, te wachten tot hij is afgekoeld en hem met de hand schoon te maken, en dan de zelfreinigingsprocedure opnieuw te starten.

Ziet u hier het probleem? Hoe nuttiger het zelfreinigingsprogramma voor u zou zijn, hoe minder u het waarschijnlijk zou moeten gebruiken.

Als je een zelfreinigende oven koopt, is het echt belangrijk dat je ervoor zorgt dat je alle voedselresten binnenin verwijdert en dat je de oven regelmatig genoeg laat draaien zodat het vuil zich niet te veel ophoopt.

Het is misschien toch niet energie-efficiënt

Het is duidelijk dat het laten draaien van de oven – en op zo’n hoge temperatuur – elektriciteit zal verbruiken en je rekening zal doen stijgen. Zal dat echt gecompenseerd worden door een betere isolatie?

Wel, er zijn dingen die je kan doen om de kosten te minimaliseren. De beste tijd om het zelfreinigingsprogramma uit te voeren is net nadat je gekookt hebt – zolang er geen etensresten in zitten die brand zouden kunnen veroorzaken.

Door de functie op dit moment te gebruiken, wanneer de oven nog warm is, bespaart u wat elektriciteit in het verwarmingsproces.

Het kan uw oven beschadigen

Omdat de oven zo heet wordt, zullen de onderdelen ervan meer slijtage vertonen dan bij gewoon gebruik. Er zijn bepaalde ovenonderdelen die meer kans lopen beschadigd te raken wanneer de zelfreinigingscycli regelmatig worden uitgevoerd.

Deze lijst omvat het vergrendelingsmechanisme, de thermostaat, thermische zekeringen en elektronische printplaten. Sommige van de meest waarschijnlijke beschadigde onderdelen zouden de oven onbruikbaar maken en zullen een professionele ovenreparatie vereisen.

Talrijke bronnen melden dat zelfreinigende functies worden geassocieerd met de meeste telefoontjes naar reparatie- of servicediensten. Dit kan echter deels komen doordat mensen zich niet realiseren hoe heet de oven wordt, of bezorgd zijn over rook.

Ze beseffen misschien ook niet dat het zelfreinigingsproces automatisch verloopt als het eenmaal is gestart, en maken zich zorgen als ze uit de oven worden geblokkeerd.

Het is een gevaar voor de veiligheid

Niet alleen bestaat er brandgevaar, maar er wordt ook koolmonoxide geproduceerd wanneer u een zelfreinigingscyclus uitvoert.

Als u voorzorgsmaatregelen neemt, kunt u het risico tot een minimum beperken. Zorg ervoor dat u een werkende koolmonoxidedetector in de buurt hebt. Laat geen zelfreinigend programma draaien als je weg bent, want dat is brandgevaarlijk. Zorg ervoor dat de kamer goed geventileerd is. Zet de afzuigkap aan en open de ramen in de buurt.

U moet ook uw huisdieren evacueren tijdens het proces om hen te beschermen tegen rookinhalatie. De kamer ventileren is niet genoeg. Vogels zijn bijzonder gevoelig voor rook; het kan giftig voor hen zijn.

Ten slotte moet u ervoor zorgen dat niemand de buitenkant van de oven aanraakt totdat het proces is voltooid en de oven is afgekoeld.

Ze kunnen duurder zijn

Vanwege de extra isolatie die nodig is, kunnen zelfreinigende ovens duurder zijn dan andere soorten ovens.

Als u alle bovenstaande informatie leest, zult u een goed idee hebben of het voor u de moeite waard is of niet.

Als u eenmaal weet hoe u uw huishouden en uw oven moet voorbereiden op een zelfreinigingsprogramma, kunt u een deel van het risico wegnemen. De verhoogde slijtage van onderdelen is echter moeilijker te vermijden.

Als je tijdgebrek hebt, gehandicapt bent of fysieke problemen hebt om de schoonmaak aan te pakken, dan zullen de potentiële reparatiekosten het bijna zeker waard zijn. Hetzelfde geldt als u het schoonmaken van uw oven als een van de vervelendste klusjes beschouwt.

Als u denkt aan kopen, John Lewis heeft een briljante
selectie van pyrolytische ovens.

Wilt u meer advies over apparaten? Lees dan verder: