Is de JetBot 90 AI+ van Samsung “de eerste slimme robotstofzuiger ter wereld”?


De JetBot 90 AI+ heeft geavanceerde navigatiemogelijkheden: hij is ontworpen om beter op zijn omgeving te reageren dan alleen maar rond te zoeven, tegen stoelpoten te stuiteren en op vloerlampvoeten vast te lopen.

Hij gebruikt een combinatie van sensoren om objecten te identificeren en uit te zoeken hoe hij eromheen moet navigeren. Eerst is er een Lidar-sensor, die een laser gebruikt om licht op voorwerpen te weerkaatsen en heel precies te berekenen hoe ver weg ze zijn. Dan is er een 3D-sensor, die de robot helpt om verschillende soorten voorwerpen te identificeren.

De JetBot gebruikt vervolgens een algoritme voor objectherkenning om uit te zoeken hoe hij het beste om meubelstukken en andere obstakels heen kan manoeuvreren.

Hoewel Samsung het “de eerste slimme robotstofzuiger ter wereld” noemt, is het niet de eerste robotstofzuiger die dit soort technologie gebruikt. In feite lijkt het erg op een paar andere robotstofzuigers op de markt, waaronder de
Roborock S6 Max V, die zowel Lidar als objectherkenning gebruikt, via een dubbel camerasysteem.

Een van de dingen die de S6 Max V met deze objectherkenning kan doen (en die de JetBot vermoedelijk ook zal kunnen doen) is huisdierenpoep vermijden. Dit is bemoedigend nieuws voor iedereen die nog steeds huiverig staat tegenover robotstofzuigers na het horen van de horrorverhalen uit hun begindagen, toen huisdiereigenaren thuiskwamen om te ontdekken dat hun robotstofzuiger per ongeluk hun vloer opnieuw had gedecoreerd met een geïmproviseerde Jackson Pollock.

Samsung bevestigt dit niet precies, maar zegt wel dat de JetBot 90 AI+ automatisch alle voorwerpen vermijdt die zijn geclassificeerd als breekbaar, gevaarlijk of die waarschijnlijk secundaire verontreiniging kunnen veroorzaken.

We zouden ook gokken dat het een soortgelijke AI-capaciteit zal gebruiken als de S6 Max V, die een lerende machine is waarvan de objectherkenning verbetert naarmate deze meer wordt gebruikt.

Ten slotte kan de full-color camera op zowel de JetBot als de S6 Max V op afstand worden gebruikt. In het geval van de JetBot, is dat via Samsung’s SmartThings app. Dit betekent dat u, wanneer u niet thuis bent, de robot door uw huis kunt laten rijden en alles op de camera kunt bekijken. Het is een handige manier om je huisdieren te controleren en je zorgen te maken over de veiligheid.

Zoals u van een hoogwaardige robotstofzuiger mag verwachten, kunt u ook het schoonmaken plannen, op afstand een schoonmaakbeurt starten en zones in uw huis aanwijzen die u moet vermijden.

Dit zijn allemaal geweldige functies, maar geen enkele is helemaal nieuw. De gedeelde functionaliteit doet vermoeden dat de JetBot 90 AI+ gebruik zal maken van dezelfde technologie als de S6 Max V.

Maar de JetBot 90 AI+ heeft nog een paar andere trucs in zijn mouw, waar zijn ongewone ontwerp op zou kunnen wijzen. Het is niet de typische oversized puck – in plaats daarvan heeft het een schuine wig aan één kant.

De JetBot in actie

Samsung zegt dat het zichzelf “onder meubels kan laten zakken” als dat nodig is. Dit is iets wat we nog nooit eerder hebben gezien. Een van de belangrijkste adviezen die we geven aan mensen die een robotstofzuiger kopen, is om de hoogte te meten tussen de vloer en de onderkant van uw belangrijkste meubelstukken, zoals uw bed, bank en salontafel, om ervoor te zorgen dat de stofzuiger er gemakkelijk onder past.

Maar een robotstofzuiger die zijn hoogte aanpast, zou die zorgen tot het verleden kunnen laten behoren, hoewel we zouden gokken dat de minimale hoogte niet minder zal zijn dan die van een standaard robotstofzuiger.

Als de JetBot klaar is met schoonmaken, plaatst hij zich in het Clean Station, Samsung’s gepatenteerde afvalverwijderingssysteem. Niet alleen wordt hij automatisch opgeladen (zoals je zou verwachten), maar de vuilnisbak wordt geleegd in een grote zak in het station. De zak hoeft slechts om de maand of twee te worden vervangen en beschermt mensen die gevoelig zijn voor stof. (We hebben het
Clean Station dat kan worden gebruikt in combinatie met de handstofzuiger van Samsung
de Powerstick Jet).

Het is dus niet helemaal nieuw, maar het lijkt er wel op dat de JetBot 90 AI+ een aantal high-end functies zal combineren om het een van de meest geavanceerde robotstofzuigers te maken die er zijn.

Volledige specificaties voor de JetBot 90 AI+ zijn nog niet vrijgegeven, maar hij heeft 30W zuigkracht en een Cyclone systeem voor efficiëntie. Er is nog niets bekend over de prijs, maar verwacht dat die aan de bovenkant zal zijn. Hij zal in de eerste helft van 2021 in de VS verkrijgbaar zijn.

Voor meer robotstofzuiger informatie, kunt u
onze volledige recensie van de Roborock S6 Max V lezen of, om erachter te komen welke robotstofzuigers we het hoogst beoordelen, bekijk
onze round-up van de beste die we hebben getest.

Recent Content