Jabra Elite 7 Pro review

De Elite 7 Pro-oordopjes betekenen een kleine revolutie in Jabra’s merk- en productnaamgeving, maar een merkwaardige – zij het welkome – terugkeer naar de oude gewoontes van het bedrijf als het gaat om het eigenlijke hoofdtelefoonontwerp.

Nadat Jabra bij de Elite 85t – het vorige echte draadloze vlaggenschip van het bedrijf – had geëxperimenteerd met een open ontwerp waar ik, toegegeven, nooit mee overweg kon, keert de
Elite 7 Pro terug naar de vormfactor waarop Jabra al jaren aan het experimenteren was.

En toen, nou ja, Jabra iterated wat meer. Deze zijn kleiner, comfortabeler, bieden betere ANC en HearThrough, en geven prioriteit aan helderder gespreksgeluid. Het resultaat is een paar van de meest veelzijdige premium draadloze oordopjes op de markt, met overtuigende kwaliteit op bijna elk gebied en echt heel weinig tekortkomingen.

Ontwerp en bouw

  • Ingetogen kleuren
  • Compact en lichtgewicht ontwerp
  • Nauwsluitende pasvorm
  • Fysieke knoppen

Ik heb al gezegd dat de 7 Pro terugkeert naar een vertrouwd Jabra-ontwerp. Dit zijn compacte oordopjes zonder steeltje waarbij het grootste deel van het knopje in je buitenoor zit, met een klein siliconen uiteinde dat dieper zit.

Jabra Elite 7 Pro

Je kunt kiezen uit drie oordopjes om je pasvorm te vinden, en toen ik dat eenmaal had gedaan was ik onder de indruk van hoe comfortabel deze zijn en hoe goed ze passief geluid van buiten blokkeren.

Het helpt dat Jabra de oordopjes kleiner dan ooit heeft gemaakt – 16% kleiner, zo zeggen ze – en lichter met slechts 5,4 gram per stuk. Dat klinkt misschien niet belangrijk, maar als u verwacht uw oordopjes meer dan een uur achter elkaar te dragen, is dit een enorme factor in hoe comfortabel ze zijn.

De vorige
Elite 85t had een ongebruikelijk ontwerp waardoor ze nooit goed of veilig aanvoelden, zelfs als ze dat wel waren, maar gelukkig is dat hier niet het geval. Als ze eenmaal in zijn, weet je dat ze in zijn, en bij zowel dagelijks gebruik als in de sportschool heb ik nooit het gevoel gehad dat ze loslieten of dat ik me zorgen maakte dat ze eruit zouden vallen.

Een andere ongebruikelijke kracht hier is dat Jabra vasthoudt aan de beproefde aanpak van het gebruik van een knop. Dat wil zeggen, in plaats van aanraakbediening of drukgevoelige gebieden, heeft elke knop gewoon een grote knop aan de buitenkant. Dat vereenvoudigt de beschikbare bedieningsopties enigszins, maar het betekent in ieder geval dat er een betrouwbaarheid is – aanraakbediening op oordopjes zijn berucht om hun onhandigheid en overgevoeligheid, en ik mis ze hier echt niet.

Deze zijn ook redelijk duurzaam, geholpen door een IP57 classificatie. Dat betekent een degelijke bescherming tegen stof en zand, en een uitstekende bescherming tegen water – waardoor dit een solide optie is bij regen, zonneschijn, of emmers zweet in de sportschool.

Ten slotte is de 7 Pro verkrijgbaar in drie kleuren, maar twee daarvan zijn zwart. Je kunt zowel zwart als titaniumzwart (dat eigenlijk iets grijzer is) kopen, of goudbeige als je zin hebt in een vleugje kleur.

Jabra Elite 7 Pro hoesje

Die kleur strekt zich uit tot de cilindrische oplaadcase, die net als de buds iets compacter is dan in eerdere iteraties. Het is een redelijk comfortabele zakformaat, hoewel je kleinere zult vinden die er zijn.

Ik heb hier wel twee kleine probleempjes. Ten eerste, de batterij en het opladen indicator LED is ongewoon zwak, wat betekent dat het al te gemakkelijk is om niet te zien lage batterij waarschuwingen of het feit missen dat de zaak niet wordt opgeladen wanneer je denkt dat het is.

De tweede – en dit is echt is een klein griefje nu – is dat die USB-C poort voor het opladen aan de voorkant van de behuizing zit, niet aan de achterkant. Dit is niet alleen zeer licht esthetisch onaangenaam, maar ook irritant omdat ik er altijd van uitga dat de poort zich aan de achterkant bevindt en de behuizing vanaf de verkeerde kant probeer te openen. Na weken heb ik mijn lesje nog steeds niet geleerd – misschien leer jij het wel sneller dan ik.

Audio en gesprekskwaliteit

  • Sterke geluidskwaliteit
  • Uitstekende passieve ruisonderdrukking maar beperkt actief
  • Geoptimaliseerd voor gesprekskwaliteit

Jabra heeft zelden moeite gehad met geluidskwaliteit, dus het verbaast me niet dat de Elite 7 Pro’s behoorlijk goed klinken.

De 6 mm drivers hier zijn niet de grootste die je zult vinden in een echte draadloze oordopjes die er zijn, maar ze zijn genoeg om de klus te klaren. Ze tonen hun beperkingen in de lagere regionen, dus de 7 Pro zal dans en hiphop misschien niet zo agressief aansturen als je zou hopen, maar voor de rest zijn ze geschikt voor de meeste genres – beschouw ze als degelijke all-rounders.

Jabra Elite 7 Pro

Bij de eerste installatie leidt de Jabra Sound+ app u door een aanpassingsproces dat de pasvorm van de oordopjes controleert, de EQ aanpast aan uw individuele gehoor en vervolgens de actieve ruisonderdrukking (ANC) aan u aanpast.

Het is moeilijk te zeggen in hoeverre de aanpassingen van deze gehoortests echt van invloed zijn op de geluidskwaliteit, vooral in het geval van de ANC – deels omdat de app hier weinig doet om je te laten weten naar welke verschillen je moet luisteren als je je keuze maakt. Het is een beetje zoals wanneer de opticien je dwingt om te kiezen tussen twee even wazige sets letters, zodat je uiteindelijk gewoon willekeurig voor één kiest.

Dit kan gedeeltelijk worden weerspiegeld in mijn bredere bezorgdheid over de ANC op de 7 Pro: het is echt moeilijk op te merken. Jabra houdt vol dat dit komt doordat de passieve geluidsisolatie die gecreëerd wordt door de nauwsluitende pasvorm van de oordopjes zo goed is dat er weinig ANC aan toe te voegen is.

Dit is duidelijk tot op zekere hoogte waar. De passieve geluidsisolatie is uitstekend, dus zelfs met ANC uit houden de oordopjes het meeste geluid tegen. Je kunt je zorgen maken dat dit je mogelijkheden beperkt om naar buiten te luisteren als dat nodig is, maar er is ook een HearThrough-modus die de microfoons gebruikt om extern geluid te versterken als je een gesprek wilt voeren of alert wilt blijven op verkeer in de buurt.

Toch blijft het gecombineerde effect van de passieve en actieve geluidsonderdrukking een beetje achter bij de grootste rivalen van Jabra. Het is goed, begrijp me niet verkeerd – maar het is niet geweldigen het is moeilijk om niet het gevoel te hebben dat het actieve element hier niet echt zijn gewicht in de schaal legt.

Met een beetje geluk is dat iets wat Jabra in de loop van de tijd kan optimaliseren en verbeteren – dit is tenslotte een bedrijf dat eerder een firmwarepatch gebruikte om
ANC toe te voegen aan de Elite 75t, die het bij de lancering helemaal niet ondersteunde, dus een paar tweaks en verbeteringen moeten mogelijk zijn.

Jabra heeft in de 7 Pro echter meer nadruk gelegd op gesprekskwaliteit dan op muziek, en positioneert deze earbuds als oordopjes voor telewerkers en hybride werkers die ze net zo vaak zullen gebruiken voor Zoom-gesprekken als voor podcasts en afspeellijsten.

Er zijn een paar veranderingen met dat in gedachten. Een daarvan is dat de eerder genoemde aangepaste EQ nu wordt toegepast op zowel gesprekken als muziek, wat je moet helpen om details iets beter te onderscheiden. De buds activeren ook automatisch de HearThrough-modus wanneer je een gesprek begint, en herkennen zelfs gesprekken binnen WhatsApp of Zoom via een laptop, zodat je jezelf duidelijk kunt horen en wat minder snel hoeft te schreeuwen om gehoord te worden.

Aan de hardwarekant combineert de 7 Pro meerdere microfoons met beengeleidingssensoren die worden geactiveerd wanneer ze wind detecteren, om je stem beter te isoleren in luidruchtige omgevingen. Ook dit is een functie die moeilijk direct te beoordelen is, maar tijdens meerdere telefoon- en Zoom-gesprekken had ik geen klachten over de helderheid van mijn geluid, dus het lijkt erop dat Jabra iets goed heeft gedaan.

Slimme functies

  • Indrukwekkende aanpassingen
  • Multi-platform ondersteuning
  • Alexa, Siri, en Google Assistent opties
  • Buds werken onafhankelijk

Ik heb al een paar van de aanpassingsopties genoemd die beschikbaar zijn voor de Elite 7 Pro via Jabra’s Sound+ app, maar er zijn er meer.

Nadat de eerste instellingen zijn voltooid, kunt u nog steeds het niveau van zowel de ANC- als de HearThrough-modi instellen, en kiezen uit een selectie van verschillende EQ-opties die zijn afgestemd op uw gehoorprofiel. U kunt ook verschillende instellingen aanpassen die specifiek zijn voor de gesprekskwaliteit, zoals het versterken van de hoge of lage tonen van inkomende audio, of het aanpassen van de hoeveelheid van uw eigen stem die u kunt horen.

De knoppen van de buds kunnen ook worden aangepast, waarbij de linker- en rechterknop afzonderlijk kunnen worden ingesteld, met verschillende instellingen voor media en gesprekken.

Jabra Elite 7 Pro

Terwijl sommige oordopjes exclusief zijn voor Android of iPhone, wordt de 7 Pro volledig ondersteund op beide platforms. Met dat in gedachten, is er ook ondersteuning voor meerdere spraakassistenten: Siri voor iPhone-gebruikers, Google Assistant op Android, en Amazon’s Alexa op beide. Welke je ook kiest, deze kan met één druk op de knop worden geactiveerd.

Een andere kleine verandering die Jabra heeft geïntroduceerd in de 7 Pro is ondersteuning voor een mono modus. Standaard zal de technologie voor oordetectie uw muziek pauzeren of het geluid van uw gesprek dempen wanneer u een oordopje verwijdert. Maar als u weer op play drukt, gaat het alleen verder met het oordopje dat nog op zijn plaats zit – u kunt er zelfs een terugplaatsen in de lader om hem bij te vullen terwijl u blijft luisteren met het andere oordopje.

Wat betreft connectiviteit, de 7 Pro maakt gebruik van Bluetooth 5.2 – de nieuwste standaard, en de beste voor energie-efficiëntie en signaalkwaliteit. Ze kunnen worden gekoppeld met maximaal acht apparaten, en het activeren van de koppeling is een eenvoudig proces door de knoppen op beide knoppen tegelijkertijd een seconde ingedrukt te houden.

Batterij en opladen

  • Tot 8 uur batterij met ANC
  • Tot 30 uur met de hoes
  • Draadloos opladen met Qi

Kleinere oordopjes betekenen meestal kleinere batterijen, maar Jabra is er met de Elite 7 Pro in geslaagd de batterijduur jaar na jaar te verbeteren, waardoor hij aan de bovenkant van vergelijkbare draadloze oordopjes blijft.

Zelfs met ANC aan, kun je verwachten dat de buds ongeveer acht uur meegaan, wat genoeg is voor een hele dag luisteren of het grootste deel van een langeafstandsvlucht. Als je het doosje meerekent, kom je op een totaal van 30 uur, wat betekent dat je waarschijnlijk ongeveer één keer per week moet opladen.

Het opladen is ook solide. Het grootste deel van de tijd zul je waarschijnlijk USB-C gebruiken om op te laden. Hier zou vijf minuten opladen ongeveer een uur muziektijd moeten opleveren, terwijl een half uur genoeg is om 50% van de batterij terug te krijgen.

Jabra Elite 7 Pro

Net zo nuttig is dat Jabra opnieuw draadloos opladen met Qi heeft toegevoegd. Het is zeker langzamer dan USB-C, maar veel handiger, dus als je een
standaard draadloze oplader thuis of op kantoor hebt, zou u die moeten kunnen gebruiken om deze knoppen weer op te laden.

Prijs en beschikbaarheid

De Jabra Elite 7 Pro is nu verkrijgbaar in de meeste landen, zowel bij
Jabra rechtstreeks en bij detailhandelaars waaronder
Amazon, en kosten £199/$199.

Als er al een uitdaging is voor deze oordopjes, dan is het dat ze zich hiermee op hetzelfde terrein bevinden als enkele van de
beste draadloze oordopjes die we hebben getest, zoals onze huidige favorieten de
Sony WF-1000XM4, naast de
Samsung Galaxy Buds Pro en zelfs de
Apple AirPods Pro.

De 7 Pro’s kunnen zich hier voor het grootste deel staande houden, vooral als je geen
iPhone of
Galaxy handset bezit, waardoor je misschien vanzelf bij hun hoofdtelefoons uitkomt. Elk van deze rivalen heeft zijn sterke punten, maar de Jabras zijn misschien wel de winnende all-rounders.

Verdict

De Jabra Elite 7 Pro biedt ontzettend veel: goede geluidskwaliteit (vooral voor gesprekken), uitstekende aanpasbaarheid, en een indrukwekkende batterijlevensduur.

De geluidsonderdrukking is over het geheel genomen redelijk indrukwekkend, maar de impact van de ANC op zichzelf laat te wensen over – als Jabra hier verbeteringen zou kunnen aanbrengen, zouden dit een paar van de beste geluidsonderdrukkende oordopjes kunnen zijn die er zijn.

Hoewel deze earbuds waarschijnlijk in de smaak zullen vallen bij iedereen die veel belt met zijn hoofdtelefoon, voor zijn werk of anderszins, zijn het uitstekende all-round earbuds die geschikt zijn voor de meeste doeleinden. Dat is vooral waar omdat ze zowel iPhone als Android ondersteunen, zonder andere ontbrekende functies dan de individuele spraakassistent-ondersteuning voor elk.

Specs

Jabra Elite 7 Pro: Specs

  • Draadloze oordopjes
  • 6mm luidspreker
  • Actieve ruisonderdrukking
  • Knoppen
  • Google Assistent, Alexa & Siri
  • Versnellingsmeter, Nabijheid, Hall, Aanraking, Oor aan/uit detectie
  • 4 microfoons & beengeleidingssensor
  • Bluetooth 5.2
  • IP57 stof- en waterbestendig
  • 5.4g per knop, 44g behuizing
  • Oplaadhoes met USB-C en draadloos opladen met Qi
  • 8 uur batterij, 30 uur met hoesje
  • Zwart, Titanium Zwart, Goud Beige