Flip 6 draagbare luidspreker: JBL vernieuwt schuchter zijn bestseller


De Flip 6 neemt het stokje over van de Flip 5 met enkele kleine ergonomische wijzigingen, maar vooral een gloednieuwe akoestische architectuur… ten koste van een hoger stroomverbruik.
JBL Flip 6

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Bijna 10 jaar na de allereerste Flip is hier alweer de zesde versie van JBL’s draagbare vlaggenschip luidspreker. De Flip 6 is qua formaat en batterijduur vergelijkbaar met de Flip 5, maar heeft een licht gewijzigd ontwerp dat aansluit bij de nieuwe serie en een verbeterde bescherming tegen stof. De zesde Flip 6 introduceert ook een nieuwe akoestische architectuur met een tweeter en een bass/midrange driver naast twee passieve radiatoren aan de zijkanten.

De JBL Flip 6 werd in november 2021 uitgebracht voor een prijs van €139. We hebben de luidspreker getest met firmwareversie 0.5.2.0 en met versie 5.4.23 van de JBL Portable app.

Productie

Afgezien van het enorme JBL-logo op de voorzijde en het dunner worden van de rubberen band op de achterzijde, heeft de Flip 6 alle kenmerken van de Flip 5. Hij heeft hetzelfde cilindrische ontwerp, bekleed met duurzaam gaas, met siliconen uiteinden om schokken te absorberen. De Flip 6 is ook zeer robuust, met een IP67-rating voor verhoogde bescherming tegen stof en tijdelijke weerstand tegen onderdompeling in water (tot 1 m diep gedurende 30 minuten).

Met een lengte van slechts 18 cm en een gewicht van 550 g is de Flip 6 gemakkelijk mee te nemen in een tas en kan hij ook in de hand worden gedragen met een polsbandje. Hij wordt geleverd met een vrij grote USB-A naar USB-C kabel (120 cm), wat erg prettig is.

Connectiviteit

De Flip 6 is uitsluitend draadloos dankzij Bluetooth 5.1-connectiviteit (alleen SBC-codec-ondersteuning) en heeft een multipoint-functie waarmee u twee bronnen tegelijk kunt aansluiten. De luidspreker heeft geen mini-jack-ingang en de USB-C-poort is alleen bedoeld om op te laden; een telefoon kan er ook niet mee worden opgeladen. De Flip 6 geeft ook een hoorbare waarschuwing wanneer de USB-C-aansluiting water detecteert in de aansluiting om de luidspreker te beschermen tegen eventuele technische problemen. Aan de andere kant hebben we tijdens onze test geen verbindingsproblemen ondervonden.

Controles & toepassing

De luidsprekers van JBL staan erom bekend dat ze gemakkelijk en prettig in het gebruik zijn, en de Flip 6 vormt hierop geen uitzondering. Qua ergonomie lijkt de Flip 6 sterk op de vorige modellen. Rondom de luidspreker bevinden zich diverse mechanische knoppen waarmee u een groot aantal bedieningsfuncties kunt uitvoeren, zoals volume, afspelen, Bluetooth-koppeling, inschakelen en PartyBoost-modus. Hoewel het altijd mogelijk is om met een dubbele tik naar het volgende nummer te gaan, heeft JBL het nog steeds niet nodig geacht een drievoudige tik te implementeren om terug te gaan naar het vorige nummer. Het is een schande.

Net als de Flip 5 integreert de Flip 6 de PartyBoost-modus waarmee u twee compatibele luidsprekers (Xtreme 3, Charge 5…) in stereo of een groot aantal luidsprekers in simultane uitzending kunt koppelen. Deze instelling gebeurt in de JBL Portable app (beschikbaar op iOS en Android) die ook een zeer minimalistische 3-bands equalizer bevat en een optie om geluidsmeldingen uit te schakelen. Uiteindelijk, met zo weinig beschikbare instellingen, heeft de app geen echt nut, anders dan om de luidspreker te updaten. Een procentuele aanduiding van het batterijniveau of een automatische slaapstand zou prettig zijn geweest.

Levensduur batterij

Ondanks JBL’s belofte van een batterijlevensduur van 12 uur, ging de Flip 6 slechts 9 uur mee op 50% van het maximale volume, wat genoeg is voor een middelgrote kamer of voor gebruik buitenshuis. Dit is een echte tegenvaller vergeleken met de 12 uur die we bij de vorige generatie kregen. De autonomie is natuurlijk sterk afhankelijk van het luistervolume: wij behaalden een score van 11 uur bij 40% en 6 uur bij 60% van het maximale volume.

Om de batterij zo veel mogelijk te sparen, beschikt de Flip 6 over een automatische slaapstand die wordt geactiveerd na 20 minuten stilte.

Latency

De vertraging in de Bluetooth-communicatie bedraagt 226 ms, wat voldoende is om een aanzienlijke vertraging te veroorzaken tussen audio en video in bijvoorbeeld een film of videospelletje. De goede integratie van Bluetooth maakt het echter mogelijk deze vertraging te corrigeren bij de overgrote meerderheid van apps en sites voor video-inhoud zoals Disney+, YouTube of Netflix. Videospelletjes zijn echter vrijgesteld van een dergelijke behandeling en zijn daarom zeer moeilijk te spelen.

Audio

Hoewel het een monofoon ontwerp behoudt, verschilt de Flip 6 van zijn voorganger in het feit dat het een opnieuw ontworpen akoestische architectuur heeft met twee drivers die naar voren werken: een tweeter voor de weergave van hoge tonen en een langwerpige driver voor de weergave van lage en middentonen. De ervaring blijft echter gelijk, met een evenwichtige en krachtige geluidsweergave.

Het geluid van de Flip 6 is vol en energiek, en verraadt op geen enkele manier de JBL-filosofie. Dit is gedeeltelijk te danken aan de grote uitslag van de twee zijdelingse passieve radiatoren, die zorgen voor een mooie uitbreiding van het basbereik voor een luidspreker van dit formaat. Hoewel warm, blijft de weergave van lage frequenties relatief onnauwkeurig. Dit veroorzaakt talrijke overflows op mixen die zeer vol zitten met lage instrumenten (grote percussie, bas, contrabas, synthesizerlagen…). De hoge tonen zijn ook niet erg precies, wat bijvoorbeeld bekkens een sprankelend kantje kan geven.

Al deze definitorische problemen worden nog verergerd naarmate het luistervolume toeneemt. Hoewel de Flip 6 over een bijzonder royale krachtreserve beschikt, is het moeilijk om hem boven 60% van het maximale volume te gebruiken, omdat de dynamiek wordt verpletterd, de lage tonen worden teruggetrokken en de eerder genoemde problemen met de precisie worden verergerd. Bij hoog volume zendt de luidspreker ook een lichte vervorming uit rond 150 Hz, die goed hoorbaar is als u goed luistert.

De drempel van 60% lijkt misschien laag, maar de luidspreker heeft zoveel energie in reserve dat overschrijding van deze grens slechts in zeer uitzonderlijke gevallen zal voorkomen. Daaronder is de frequentiebalans aan de orde van de dag en de weergave is bewonderenswaardig goed gecontroleerd voor een luidspreker van dit formaat. De stemmen zijn perfect helder en profiteren van een zeer goede klemtoon; ook de dynamiek is zeer correct. Een ontwerp met een dubbele driver had ook kunnen doen vrezen voor een sterke directiviteit van de hoge frequenties, maar de Flip 6 slaagt daar perfect in door een volledig homogene verspreiding aan de voorzijde te bieden – de luidspreker is niet ontworpen om over 360° te verspreiden.
flip 6

Bekijk de dagprijs

Productspecificaties

 • Gewicht: 550g
 • IP-certificering: IP67
 • Levensduur batterij: 12 uur
 • Draadloze verbinding: Bluetooth
 • Bekabelde aansluiting: USB-C
 • Ondersteunde Bluetooth-codecs: SBC
 • Toepassingen: iOS, Android
 • Handsfree-set: Nee

Voordelen

 • Evenwichtige en energieke geluidsweergave.
 • Volle bas.
 • Schokbestendig, stof- en waterbestendig ontwerp (IP67).
 • Bluetooth-verbinding met meerdere poorten.

Nadelen

 • Zeer onnauwkeurige geluidsweergave en vervorming bij hoge volumes.
 • Teleurstellende levensduur van de batterij.
 • Geen bekabelde verbinding.
 • Altijd onmogelijk om terug te keren naar het vorige nummer.
 • Anekdotische mobiele app.

Conclusie

De Flip 6 neemt een groot deel van het winnende recept van de Flip 5 over en brengt enkele kleine wijzigingen aan in de algemene ergonomie van de luidspreker, ten koste van een verminderde autonomie. Zijn nieuwe akoestische architectuur maakt het mogelijk een evenwichtig en gedeeltelijk gecontroleerd geluid te bieden met een kolossale vermogensreserve voor zijn kleine formaat.

Recent Content