Kona Coffee: Is koffie uit Hawaï overschat of een van de beste?

Er zijn enkele koffies die de reputatie krijgen het neusje van de zalm te zijn.

Vaak heeft dit minder te maken met de verdienste van de eigenlijke bonen en meer met de marketing en urban legends.

Jamaica Blue Mountain, peaberry en ja, zelfs Kona Coffee vallen in deze categorie.

Het is niet zo dat koffie uit Hawaï een regelrechte oplichterij is (in tegenstelling tot Kopi Luwak, wat zeker het geval is), het is gewoon dat je je geld zou kunnen verspillen, tenzij je weet waar je op moet letten.

In dit artikel neem ik je bij de hand en leg ik alles uit wat de moeite waard is om te weten over de legendarische Kona Coffee.

Wat maakt Kona Coffee zo speciaal?

Koffie uit Hawaï, en Kona in het bijzonder, heeft altijd een speciale allure gehad in de hoofden van de Amerikaanse consument.

De belangrijkste reden hiervoor is de speciale plaats die Hawaii inneemt in de Amerikaanse psyche. Hoewel Kona-bonen traditioneel worden beschouwd als premium koffiebonen, zijn ze enigszins overschat, en laten we eerlijk zijn; extreem duur.

Het succes van de boon kan grotendeels worden toegeschreven aan de briljante marketing.

Tegelijkertijd heeft Kona (en Hawaii in het algemeen) enkele voordelen, als het gaat om koffieproductie:

  • Het weer in Kona is bijvoorbeeld geweldig voor het verbouwen van koffie.
  • Omdat veel van de koffie wordt geproduceerd op de hellingen van de vulkanen Hualalai en Mauna Loa, heeft het het extra voordeel van rijke, vulkanische grond die vol mineralen zit.
  • Omdat kennis en vaardigheden als het gaat om het verwerken van de bonen na de oogst belangrijk is, is het hogere opleidingsniveau in vergelijking met boeren uit de derde wereld een groot pluspunt.

Is Kona Koffie nog steeds de moeite waard?

Als je koffiesnobs over de hele wereld vraagt naar Hawaiiaanse koffie, zullen ze je waarschijnlijk met een neerbuigende grijns aankijken.

Kona koffie is de afgelopen 10 jaar een stuk minder populair geworden onder hardcore koffie geeks.

Simpel gezegd, het is tegenwoordig zeer zeldzaam om Kona-koffie te zien in speciaalzaken. De belangrijkste reden is de economie.

DE AMERIKAANSE KOFFIEDROOM

Koffie, als gewas, overal ter wereld wordt ondergewaardeerd vanwege goedkope arbeid en overvloed aan productie in de ontwikkelingslanden.

Kona-koffie is uniek omdat het wordt geteeld en geoogst door Amerikanen. Dit maakt de arbeid veel Duurder vergeleken met landen als Kenia en Ethiopië. Er zijn minimumloonwetten in de VS, en omdat koffie nogal arbeidsintensief is, gaan de kosten omhoog.

De prijs voor groene (rauwe) Kona-koffie is ongeveer $ 20-25 / lb, terwijl andere regio’s, zoals Midden-Amerika of Afrika , $ 6 – $ 9 / lb zijn voor dezelfde (of betere) kwaliteit.

Kona-koffie is nog steeds net zo goed als vroeger in de tijd dat veel van de hype zich begon te verspreiden, maar de wereldwijde concurrentie is gewoon dramatisch toegenomen.

Een van de manieren waarop de Hawaiiaanse koffie-industrie hierop heeft gereageerd, is door goedkopere “Kona-alternatieven” te creëren.

Supermarktmerken zijn begonnen met de verkoop van “Kona Blends”, wat slechts 10% is van elke willekeurige Hawaiiaanse koffie gemengd met andere Arabica-bonen om de prijzen op te krikken.

Dit helpt het merk Kona zeker niet.

Wat maakt Kona-koffie zo duur?

  • De Kona koffieriem maatDe riem is slechts ongeveer 30 mijl lang en een mijl breed en alleen koffie die in deze kleine regio wordt geteeld, kan als 100% Kona-koffie worden beschouwd. Omdat het gebied zo klein is, is het volume geproduceerde koffie ook klein. Slechts ongeveer 1% van ’s werelds koffie die wordt verbouwd, is Kona Coffee.
  • De locatie: Kona Coffee groeit tot 2500 ft aan de zijkant van de grootste actieve vulkaan ter wereld, die zich op een eiland bevindt. Dit is niet de meest ideale locatie voor verzending van de koffie; alles moet per zeeschip worden verscheept. De omstandigheden van de locatie betekenen ook dat er geen oogstmachines zijn. Alles moet met de hand gebeuren, inclusief het plukken van de koffiebonen.
  • Arbeidskosten: De koffieproductie is zeer arbeidsintensief en bijna alles moet met de hand worden gedaan. Dit is in Afrika en Latijns-Amerika een stuk goedkoper dan in een Amerikaanse staat.

De Kona Koffiegordel

Kona Coffee is van de Arabica-soort, wat een goede zaak is. Het betekent dat de smaken mild en genuanceerd zullen zijn als de koffie correct wordt geteeld en verwerkt.

De Kona Coffee Belt is het kleine maar eersteklas koffieteeltgebied in Kona. De gordel is ongeveer 30 mijl lang en een mijl breed, met hoogtes variërend van 500ft tot 2.500ft langs de vruchtbare westelijke hellingen van de Mauna Loa en Hualalai vulkanen.

De naam “Kona” wordt soms door elkaar gebruikt met zijn grootste stad, Kailua-Kona. Maar in werkelijkheid heeft de regio andere steden genaamd Kealakekua, Hōnaunau, Keauhou, Holualoa en Honalo.

De geschiedenis van Kona Coffee

Het verhaal van Kona begint in 1823 toen de Hawaiiaanse koning Kamehameha II naar Engeland reisde met de gouverneur van Oahu, Chief Boki. Helaas liep de koning mazelen op tijdens zijn reis en stierf voor zijn terugkeer naar het Big Island. Op de terugweg naar huis stopte Chief Boki in Brazilië en haalde enkele koffieplanten op die hij meenam naar Hawaï.

In 1828 bracht een man genaamd Samuel Ruggles de plant naar Kona, waar het bloeide. Daarna, van de jaren 1850 tot 1880, groeide de Kona-koffie-industrie dramatisch, met verschillende plantages, waarvan er vele nog steeds functioneren.

In de beginjaren van de Kona-koffieteelt waren Japanse immigranten voornamelijk de Kona-koffieboeren. Dit geldt tot op de dag van vandaag, waar veel Kona-koffieboeren afstammelingen van de vijfde generatie zijn die hetzelfde werk doen.

Tegenwoordig zijn er bijna 700 Kona-koffieboerderijen en de meeste zijn in familiebezit en worden geëxploiteerd. Veel Kona-koffieboerderijen bieden rondleidingen op de boerderij, koffieproeverijen en meer.

Chief Boki bracht koffiezaailingen van Brazilië naar Hawaï in 1825. De rest is geschiedenis.

Hoeveel koffie wordt er elk jaar geproduceerd in Kona?

Tot 2007 werden tot 2007 elk jaar tot drie miljoen pond ongebrande koffiebonen geproduceerd.

Tussen 2013 en 2014 werden naar schatting 2,4 miljoen pond ongebrande koffiebonen geproduceerd. Dit komt omdat een groot deel van het Kona-koffiegewas wordt gemengd met andere koffiebonen, wat resulteert in de achteruitgang. Er wordt elk jaar gemiddeld ongeveer 20 miljoen pond koffie verkocht met het label Van Kona Coffee, hoewel veel ervan treffender wordt omschreven als Hawaiian Kona Blend Coffee.

Oogsten en verwerken

Koffiebessen worden “kersen” genoemd vanwege de felrode kleur die ze krijgen als ze rijp zijn. Elk van deze kersen bevat een paar zaden, die worden beschouwd als de koffiebonen. De producenten plukken de kersen met de hand van de plant; een andere reden waarom machines niet worden gebruikt, is dat alle kersen niet tegelijkertijd rijpen, zelfs niet op een enkele plant en het plukken van alleen de kant-en-klare vrucht vereist een scherp menselijk oog.

Oogsters kiezen koffiebessen op basis van hun stevigheid, kleur en grootte. Een machine verwijdert het vruchtvlees en de pulp en laat de koffiebonen achter. De bonen worden tussen de 12 en 24 uur gefermenteerd en vervolgens gewassen in vers water. Eenmaal gewassen, worden de bonen uitgespreid in de zon om te drogen, zodat hun vochtgehalte ergens tussen de 9 en 12,2% kan worden.

Hawaii koffie Smaak

Kona koffie heeft een eenvoudige maar toch rijke smaak; het is licht en delicaat met een complex aroma. Een hoge kwaliteit Kona koffie heeft een schone en goed uitgebalanceerde smaak, samen met medium body en helderheid door zuurgraad.

Vaak vertoont het kruidige en boterachtige kwaliteiten met subtiele wijnachtige tonen en is het intens aromatisch met een ongelooflijke afdronk.

Kwaliteiten Kona-koffie

De primaire kwaliteiten van “Type I” Kona koffiebonen zijn gecategoriseerd als:

  1. Extra Fancy (hoogste cijfer)
  2. Fancy (Hoge Kwaliteit)
  3. Kona # 1 (Mid-Grade koffieboon verkocht in bulk en gebruikt in de meeste restaurants)
  4. Prime (laagste graad)

Alle Hawaii Kona Peaberry Coffees zijn geclassificeerd als “Type II”, en ze worden vervolgens verdeeld in secties en gesorteerd als Peaberry Prime en Peaberry # 1.

Koffieplant variëteiten

Het grootste deel van de koffie die in de Kona Coffee Belt wordt geteeld, is van de Typica-variëteit (Coffea Arabica var. typica). Evenzo wordt een relatief kleine hoeveelheid Blue Mountain-koffie geteeld in Kona (Coffea Arabica var. blue mountain), die conventioneel wordt geteeld in Jamaica en wordt gepromoot als Jamaica Blue Mountain-koffie.

FAQ

Haalt de Kona de grade?

Hoewel Kona een kleine koffieteeltregio is, produceren verschillende regio’s in het district verschillende kwaliteiten. De sortering hangt af van verschillende kenmerken van de koffie, zoals de vorm, grootte, vochtgehalte, zeldzaamheid en eventuele gebreken in de bonen. Over het algemeen geldt dat hoe groter de koffiebonen, hoe meer smaak ze zullen geven. De kwaliteit varieert dus van producent tot producent.

Wat maakt Kona Koffie Anders?

Het weer in Kona is zeer bemoedigend voor het kweken van koffiebonen. Het heeft het extra voordeel van rijke, donkere vulkanische grond die vol zit met mineralen.

Het meest bijzondere is echter dat het in een Amerikaanse staat wordt gekweekt.

Waarom is Kona Coffee zo duur?

Omdat alle arbeid door ha moet worden gedaannd, de arbeidskosten gaan omhoog. Er zijn minimumloonwetten die goedkope arbeid voorkomen, omdat de koffie 100% Amerikaans is geteeld.

Voor perspectief, 8 pond van de koffievrucht produceert 1 pond Kona-koffie. Elke boom produceert ongeveer 16 pond fruit; slechts 2 pond gebrande koffie wordt per boom geproduceerd – waarvan al het werk met de hand wordt gedaan!

Is Kona Koffie nog steeds de moeite waard?

Niet echt. De derde golf koffiebeweging verstoorde de populariteit die Kona-koffie eerder had genoten door betere en goedkopere alternatieven uit andere delen van de wereld aan te bieden.

Het unique selling point van single-origin, biologische, familie boerderij geteelde koffie was ineens niet meer zo uniek.

Uitgelichte afbeelding: Wfabry – Flickr CC 2.0