Medium vs Dark Roast: wat is het verschil?

Koffie heeft een geschiedenis van donker gebrand zijn. Toen de speciale koffiescene de afgelopen 15 jaar ontstond, sloeg de slinger echter de andere kant op. Het werd ineens trendy om lichter te roosteren.

Vanwege de populariteit van lichte en donkere brandingen, kunnen koffiedrinkers denken dat het een of-of-situatie is. Maar er is een middelste roast die misschien niet genoeg aandacht of lof van het publiek krijgt: de medium roast.

Omdat het ook een donkerdere bruine kleur heeft, kunnen sommigen het medium gebraad verwarren met een donker gebraad. Dus laten we hier een beetje in graven en de grens tussen de twee definiëren.

Wat doet het branden van koffie?

Laten we eerst eens kijken naar het proces dat zowel medium als donkere roasts creëert: roosteren.

We kunnen branden zien als de reis die de groene koffieboon maakt terwijl deze transformeert in de aromatische gebrande koffieboon. Deze reis wordt geleid door de roastmaster.

Koffie begint als een groen zaadje in de koffiekers. Het zijn geen bonen (dat is gewoon een verkeerde benaming) maar eerder zaden.

Zoals je je waarschijnlijk kunt voorstellen, zijn deze zaden relatief dicht. Roastmasters moeten ervoor zorgen dat de koffiebonen (ook bekend als zaden) voldoende zijn gebrand om klaar te zijn om te brouwen. Dat is de praktische kant.

Maar het is natuurlijk mooi meegenomen als de koffie ook lekker is; daar wordt het een kunst.

Het brandproces creëert oplosbare verbindingen die de koffie zijn kenmerkende smaak en smaak geven. Er zullen zichtbare en reukbare veranderingen in de koffiebonen zijn naarmate de brandcyclus vordert. We kunnen de meest voor de hand liggende groeperen in vier fasen:

  • Drogen. De rauwe sperziebonen zijn in de brandmachine gekomen. Al snel zal het vocht in de bonen beginnen te verdampen als het warmte absorbeert. De grijsgroene tint van de koffieboon wordt lichter naarmate ze opdrogen.
  • Vergeling. Hier krijgen de koffiebonen verschillende tinten geel: bleek, helder, bruin en goudkleurig. De geur van gemaaid gras en hooi zal in je opkomen. Dit zal dan veranderen in de bekende aromaten van de bruiningsfase.
  • Browning. De bonen zijn inmiddels flink bruin geworden. De kleur en geur lijken op vers gebakken brood. Het meeste vocht is verdampt en veel chemische reacties zijn begonnen. We zijn nu halverwege de roostercyclus.
  • Ontwikkeling. In dit stadium vinden er tegelijkertijd verschillende chemische reacties plaats. Eventuele gebrande aanpassingen hebben invloed op de koffiesmaak.

Het stoppen van het roosteren ergens in de ontwikkelingsfase zal het roosterniveau bepalen. Er zijn twee hoorbare mijlpalen om op te letten: de eerste scheur en de tweede scheur.

Lezen Meer: Hoe koffie te zetten volgens gebrand niveau

Eerste Crack

Naarmate de temperatuur stijgt, worden de broodachtige, geroosterde aroma’s suikerachtiger. De druk bouwt zich op in de bonen en wordt uiteindelijk vrijgegeven in een gebeurtenis die bekend staat als de eerste scheur.

De krachtige ontsnapping van gassen en energie veroorzaakt een luid knallend geluid (net als popcorn). Het levendige knallen duurt een paar minuten voordat het weer rustiger wordt.

Het bereiken van First Crack is een mijlpaal. Je kunt het roosteren hier stoppen, als je een heel lichte roast wilt.

Tweede crack

Als de koffiebonen blijven branden, gaan ze een nieuwe ronde van knallen in – de tweede crack. De bonenstructuur zal beginnen te breken door hoge temperaturen. De barst zal te horen zijn als stillere kiekjes.

Bean kleurveranderingen zullen versnellen als Second Crack doorgaat. Oliën in de koffieboon zullen naar boven komen en een glanzend uiterlijk geven.

Roostercycli die zo lang duren, worden vaak gestopt voordat Second Crack klaar is.

Het belang van versheid & bonenkwaliteit

Versheid is een cruciale factor in de voedingsindustrie. Van de ingrediënten tot het eindproduct, het is niet meer dan logisch om te denken dat ‘hoe verser, hoe beter’.

De rauwe, ongebrande vorm van koffie die sperziebonen wordt genoemd, is ook gebonden aan de lengte van de versheid.

Sperziebonen zijn steviger dan hun geroosterde tegenhanger en blijven langer vers. Goede opslagpraktijken zijn hier de sleutel. Niemand wil dat zijn kopje koffie naar jute smaakt. Dit wijst erop dat sperziebonen te lang worden bewaard onder suboptimale bewaaromstandigheden.

Hoe frisser hoe sperziebonen, hoe minder afleiding er in je kopje zal zitten. Bovendien, hoe meer je kunt genieten van de smaken die het branden in de koffie naar voren heeft gebracht.

Er is een kanttekening bij dit: vers zal alleen zo goed smaken als het kwaliteitsniveau. De twee gaan meestal hand in hand, maar we zijn allemaal technisch fris overgekomen voedingsproducten met inferieure kwaliteit.

De kwaliteit van sperziebonen is een weerspiegeling van de landbouw- en verwerkingspraktijken. Door te kiezen voor bonen van hogere kwaliteit, ondersteunen en stimuleren we koffieproducenten om door te gaan met wat ze doen.

Een medium en donker gebraad naast elkaar. Let op hoe glanzend het donkere gebraad is. (Foto: Noah Nighswonger)

Bij het roosteren betekent dit ook dat de bonensmaak zich beter zal articuleren. Het enige wat de roastmaster hoeft te doen is het naar voltooiing te begeleiden.

Het roosterniveau speelt hierbij een rol. Een medium roast zal deze premium bonen vaak meer recht doen dan een dark roast. Wie zou de smaken van een boon willen verbranden die zorgvuldig is gekweekt en verwerkt?

Geen enkele hoeveelheid brandvaardigheid of brouwtechniek zal bonen van slechte kwaliteit transformeren in een uitstekende kop koffie. Het zal op zijn best drinkbaar zijn, maar niets meer.

Zodra koffiebonen zijn gebrand, is de venster van frisheid zal korter zijn. Maar koffie vers van de brandmachine smaakt niet zo goed als een die meerdere dagen rust. Uit ervaring zou ik alleen een verse batch willen proeven voor kwaliteitscontroledoeleinden.

De branddatum is alleen nuttig om u te laten weten hoe lang u moet rusten en uw koffie moet ontgassen. Wees er niet te gehecht aan. Je moet nog steeds rekening houden met het roosterniveau en de brouwmethode van je voorkeur.

Als je zoveel mogelijk smaak wilt behouden, probeer dan meer te kijken naar de beste verpakkings- en opslagpraktijken in plaats van geobsedeerd te zijn door gebraden dadels.

Smaakverschillen tussen medium en donker gebraden vlees

Medium roasts beslaan een breed spectrum tussen lichte en donkere roasts. Dit betekent dat het enkele kenmerken van beide uitersten kan aannemen, afhankelijk van waar het roosteren wordt gestopt.

Medium Gebraden:

  • Gemiddelde zuurgraad en gemiddelde bitterheid
  • Meer uitgesproken zoetheid
  • Mondgevoel kan sappig tot stroperig zijn
  • Vertoont de oorsprongskenmerken gemengd met gebraden smaken

Donker gebraden:

  • Lagere zuurgraad en hogere bitterheid
  • Zoetheid wordt meestal vermengd met bitterheid
  • Mondgevoel kan zwaarder zijn, maar zal uitdunnen in zeer donkere braadstukken
  • Geeft meer roostereigenschappen weer

Vanwege het meer uitgebalanceerde profiel van medium roasts, lenen ze zich goed voor verschillende brouwmethoden zoals druppelen, persen of espresso. Donkere roasts worden meer gebruikt in dranken op basis van espresso of als zelfstandige dranken.

Conclusie

Een medium roast kan een middle-of-the-road optie zijn, maar het is op geen enkele manier een downgrade van een lichte of donkere roast. Sommige koffieliefhebbers jagen misschien te veel op nieuwe smaken in de extremen dat ze vergeten hoe medium roasts ook veel complexiteit onthullen.

Een medium roast is een goed begin voor koffie newbies. Sommigen beschouwen het zelfs als de toegangspoort tot de wereld van de speciale koffie. Donkere roasts kunnen voor sommige mensen te veel zijn, maar degenen die er wel van houden, worden oude bewonderaars.

Je hoeft je gehemelte niet te beperken tot slechts één soort gebraad. Misschien merk je dat je geniet van verschillende roasts voor verschillende gelegenheden. Verken en experimenteer!


FAQ

Is een donker gebraad bitterder?

Ja, donkere roasts zijn waarschijnlijk hoger in bitterheid dan andere roast levels. Het verlengen van het roosteren bij hoge temperaturen produceert meer bittere verbindingen.

Welk gebrande koffie is het gezondst?

Koffie – bij elke branding – biedt de gezondheidsvoordelen van cafeïne en zijn antioxiderende eigenschappen. Lichte en donkere roasts hebben hun voordelen, maar medium roasts kunnen het beste van twee werelden bieden.

Moet je donkere of medium roasts malen voor een espresso?

Zowel donkere als medium roasts kunnen geweldig smaken als espresso, hoewel donkere roasts vaker voorkomen in grote ketens zoals Starbucks. Probeer met beide te experimenteren en kijk welke je het leukst vindt.