Miele lanceert wasmachine voor visueel gehandicapten

Momenteel zijn er in het Verenigd Koninkrijk meer dan 2 miljoen mensen blind of ernstig slechtziend. Zij hebben zeer beperkte opties bij het kopen van huishoudelijke apparaten, omdat er maar weinig zijn ontworpen met hun behoeften in gedachten.

Nu steeds meer bedrijven overstappen op digitale displays, kunnen de opties nog beperkter zijn, omdat deze producten voor blinden moeilijk te gebruiken kunnen zijn.

Dat wil niet zeggen dat de voortschrijdende technologie geen problemen op andere gebieden oplost. De opkomst van aangesloten apparaten die met spraakcommando’s kunnen worden bediend, is een positieve ontwikkeling voor veel blinden.

Maar er zijn andere manieren om producten toegankelijk te maken voor visueel gehandicapte gebruikers.

Toegankelijkheidskenmerken

Vorig jaar heeft het Research Institute for Disabled Customers (RiDC) een
lijst van aanbevolen toegankelijkheidskenmerken voor wasmachines opgesteld. De instantie kwam met zeven categorieën van voorzieningen om op te letten, waaronder tactiele elementen, audio-uitgang en gebruiksgemak.

Op het bedieningspaneel van een wasmachine kunnen visuele markeringen worden gecombineerd met tactiele elementen. Zo kunnen bijvoorbeeld de markeringen voor het vulniveau in de wasmiddellade verhoogd zijn. Een wijzerplaat kan zijn voorzien van een verhoogde markering die op één lijn kan worden gebracht met verhoogde instellingssymbolen rond de omtrek. Andere visuele elementen kunnen worden vereenvoudigd en duidelijk worden gecontrasteerd met het frontpaneel.

Wijzerplaten kunnen hoorbaar op hun plaats klikken. Knoppen kunnen piepen en oplichten wanneer ze worden ingedrukt. Machines kunnen ook gebruik maken van audio-uitvoer in de vorm van tonen en waarschuwingen, om feedback te geven in verschillende stadia van het proces. Er kan bijvoorbeeld een waarschuwing klinken om de gebruiker te laten weten dat de wascyclus is voltooid.

De gidslijn

De GuideLine WDD131 WPS is ontworpen met deze eisen in gedachten. Het heeft tactiele bedieningselementen en verhoogde markeringen, zodat het op de tast kan worden gelezen en bediend. Het heeft ook hoorbare indicatoren: elke selectie en instelling gaat vergezeld van een individuele toon.

De gebruikersinterface bestaat uit twee delen. Er is een grote draaiknop met 12 wasprogramma’s, elk aangegeven door tactiele puntvormingen. Wanneer een programma wordt gekozen, klinkt een bijbehorende toon.

Een verhoogde geleidingslijn leidt de gebruiker van de draaiknop naar het aanraakbedieningspaneel. Hiermee regelt u de temperatuur en extra instellingen zoals een voorwas en een geprogrammeerde uitgestelde start.

Miele GuideLine wasmachine

De machine kan worden gebruikt in combinatie met Miele’s CapDosing-technologie, om de gebruiker te helpen de juiste hoeveelheid wasmiddel te krijgen voor elke instelling.

De GuideLine wordt geleverd met een volledige gebruikershandleiding op een USB-stick, in het DAISY-formaat. DAISY, het digitale toegankelijke informatiesysteem, is ontworpen als een volledige audiovervanger voor gedrukt materiaal.

De machine is A+++ en heeft een capaciteit van 8 kg (dat is het equivalent van 40 t-shirts). Net als de andere wasmachines van het merk is hij voorzien van de gepatenteerde honingraattrommel van Miele, die helpt om kleding hapsnapvrij te houden.

In feite is het enige addertje onder het gras de prijs. Met een prijs van £899 zal hij niet betaalbaar zijn voor iedereen die baat zou hebben bij een toestel als dit. Hopelijk zullen andere bedrijven het voorbeeld van Miele volgen en producten op de markt brengen die net zo inclusief zijn ontworpen.

U kunt de GuideLine WDD131 WPS
in het Verenigd Koninkrijk kopen op de website van Miele.