Als u overweegt over te schakelen op een inductiekookplaat, zult u een aantal kookgewoonten moeten aanpassen. Wij leggen uit wat wat is, en geven u informatie over de accessoires en eigenaardigheden die bij dit type kookplaat horen.
Terwijl u van elektrische kookplaten naar gaskookplaten kunt overschakelen – en terug – met slechts kleine aanpassingen, zal een inductiekookplaat uw kookgewoonten en -gewoonten veranderen. Hier is waarom.
Hoe werken inductiekookplaten?
Een inductiekookplaat verwarmt een pan of pan door elektrische inductie, in plaats van traditionele methoden zoals stralingswarmte (zoals een elektrische kookplaat) of een gasvlam.
Stralend koken houdt in dat warmte, in golven, wordt overgebracht van de verwarmingselementen onder het gladde keramische oppervlak van de kookplaat naar uw pot of pan. De warmte wordt opgewekt door elektriciteit.
Gaskookplaten spreken voor zich – ze verwarmen thermisch, met behulp van een gasvlam.
Inductiekoken is een gecompliceerder proces, waarbij een magnetisch veld wordt gecreëerd. Onder het glas van een inductiekookplaat bevindt zich een spoel van koperdraad. Wanneer een pot die elektriciteit kan geleiden (we komen hier nog op terug) op de kookplaat wordt geplaatst, gaat er een wisselende elektrische stroom doorheen.
Het resulterende magnetische veld creëert een elektrische stroom in de bodem van de pan, die warmte creëert. Wat dit betekent is dat de pan zelf de warmtebron wordtDat is de reden waarom inductiekoken zo efficiënt is.
De voordelen van een inductiekookplaat
Er zijn een aantal goede redenen om te investeren in een inductiekookplaat. Dit zijn de belangrijkste.
Snelheid
Inductiekookplaten koken snel, omdat alle opgewekte energie rechtstreeks in uw pan gaat, die snel zal opwarmen. Tests tonen aan dat een inductiekookplaat een pan water ongeveer twee keer zo snel aan de kook kan brengen als een gaskookplaat. Inductie duurt slechts 4 minuten, terwijl een elektrische kookplaat 7 minuten en een gaskookplaat 8 minuten nodig heeft.
Wanneer u dit vergelijkt met de tijd die een volle waterkoker nodig heeft om te koken (ongeveer 2-3 minuten), kunt u zien waarom een inductiekookplaat als zo efficiënt wordt beschouwd.
Bediening
U zult merken dat de warmteafgifte veel nauwkeuriger kan worden afgesteld dan op een gasbrander. Omdat inductiekookplaten over het algemeen duurder zijn dan traditionele kookplaten – en nieuwer – hebben ze waarschijnlijk ook andere geavanceerde functies, zoals een groter aantal vermogensstanden, geheugen- en timerfuncties.
Een pan op een inductiekookplaat zal zijn warmte behouden, in plaats van steeds heter te worden naarmate hij langer staat, wat betekent dat u de kooktijd van het voedsel erin gemakkelijker kunt inschatten – dat wil zeggen, als u er eenmaal aan gewend bent geraakt.
Energie-efficiëntie
Energie besparen betekent geld besparen en de meest milieuvriendelijke keuze maken. Met een gasbrander of een elektrische kookplaat betaal je om ook de lucht rond de pan op te warmen. Een inductiekookplaat verwarmt alleen de pan zelf.
De besparing op elektriciteit zal echter ongeveer 10 pond per jaar bedragen en zal in geen geval de kosten van een nieuwe inductiekookplaat compenseren!
Comfort
Een inductiekookplaat verspreidt geen warmte in de lucht rond je pan, waardoor het je beste kookplaatoptie is om je keuken koel te houden. Inductiekookplaten komen het best tot hun recht wanneer u urenlang in de keuken staat, een ingewikkelde maaltijd bereidt, of tijdens warme zomerdagen (wanneer u wel wilt koken, maar niet uzelf).
Veiligheid
Een inductiekookplaat minimaliseert het risico op brandwonden en brand. Het enige risico op brandwonden bij een inductiekookplaat is wanneer u de pan net hebt verwijderd. Dat komt omdat het hete oppervlak van de panbodem in contact is geweest met de glazen kookplaat – niet omdat de kookplaat zelf warmte produceert.
Een inductiekookplaat zal niet alleen uw vingers beschermen, maar u zult ook nooit meer uw ovenwanten in brand steken wanneer u ze nonchalant boven op de kookplaat gooit na het opdienen van voedsel (of ben ik de enige met die slechte gewoonte?). U kunt dit uittesten door een ijsblokje op de inductiering te leggen, naast een pan met kokend water. Het zal – uiteindelijk – alleen smelten door de nabijheid van de pan.
Reinigen
Voedsel wordt veel minder snel aangebakken op het oppervlak van de kookplaat, dus is het gemakkelijker weg te vegen. Als bonus hoeft u niet lang te wachten tot het oppervlak is afgekoeld.
Toekomstbestendigheid
Hoewel gas schoner is dan steenkool, is het nog steeds slecht voor het milieu. In 2018 heeft de Nederlandse regering regelgeving ingevoerd om te voorkomen dat nieuwe woningen op het gasnet worden aangesloten. Dit maakt deel uit van een poging om de samenleving van haar afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te bevrijden.
Aangezien het Verenigd Koninkrijk zich heeft verplicht om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met 80% te verminderen, zal het waarschijnlijk dit voorbeeld volgen. De Commissie klimaatverandering in het VK heeft aanbevolen om tegen 2025 geen nieuwe woningen meer op het gasnet aan te sluiten.
Het is echter onwaarschijnlijk dat gas op korte termijn geleidelijk zal worden afgeschaft. Wat deze mentaliteitsverandering betekent, is dat bedrijven zich de komende jaren bij de ontwikkeling van nieuwe producten minder op gastechnologie zullen richten, zodat de meest innovatieve zaken waarschijnlijk inductie zullen zijn.
Lucht van hogere kwaliteit
Gaskooktoestellen kunnen bijdragen tot een slechte kwaliteit van de binnenlucht. Dit is met name het geval als je regelmatig vergeet je afzuigkap aan te zetten of als je afzuigkap niet goed werkt of verstopt zit door bakolie. Gasbranders stoten koolmonoxide, kooldioxide, stikstofdioxide en stofdeeltjes uit – die niet alleen uw neus en keel kunnen irriteren, maar ook ernstigere gevolgen op lange termijn kunnen hebben.
Een onderzoek uit 2018 door Stanford Medicine naar de luchtkwaliteit binnenshuis vond luchtkwaliteitsproblemen door koken in de helft van de huizen die het team bezocht. Sommige daarvan waren slecht genoeg om gezondheidsnormen voor buitenlucht te hebben overtreden.
Hoewel het gebruik van een afzuigkap van goede kwaliteit de meeste van deze problemen teniet zal doen, en hoewel u nog steeds uw diner kunt verbranden op een inductiekookplaat – wat de luchtkwaliteit in uw huis zal beïnvloeden – zal de associatie van inductiekookplaten met schone lucht waarschijnlijk een verkoopargument zijn voor gezondheidsbewuste kopers.
De nadelen van een inductiekookplaat
Het is echter niet allemaal jus (liefdevol bereid in een inductiekookplaat-vriendelijke pan). Er zijn enkele nadelen om rekening mee te houden. Het belangrijkste daarvan – dat volgens ons niet vaak genoeg wordt besproken – is het risico voor dragers van pacemakers en insulinepompen.
Interacties met medische apparatuur
Mensen met een pacemaker of insulinepomp moeten opletten. Inductiekookplaten worden niet aanbevolen voor mensen die deze apparaten dragen, omdat een inductiekookplaat een elektromagnetisch veld genereert dat hiermee kan interfereren.
Hoewel de Britse Hartstichting voorstelt dat dragers van pacemakers en soortgelijke apparaten een inductiekookplaat kunnen gebruiken als ze er te allen tijde 60 cm van verwijderd blijven, is het niet waarschijnlijk dat inductiekoken een ontspannende bezigheid zal zijn voor alle betrokkenen.
Het kwetsbare glazen oppervlak
Inductiekookplaten hebben een glazen oppervlak, met alle nadelen van dien. U wordt geadviseerd geen kookgerei over het oppervlak te slepen, voor het geval u krassen maakt.
Inductiekookplaten staan er ook om bekend dat ze barsten als er iets zwaars – zoals een gietijzeren pan – op valt. Bovendien, als een heet deksel op het oppervlak wordt geplaatst terwijl het verwarmingsgebied nog warm is, kan lucht tussen de twee worden opgesloten en wanneer u het deksel verwijdert, zal het glazen oppervlak barsten.
Gesmolten plastic of suiker kan het oppervlak blijvend beschadigen en hete pannen kunnen het glas tijdelijk verkleuren. Dit soort vlekken vervaagt na verloop van tijd, vooral als ze met een reinigingsmiddel voor kookplaten worden behandeld, maar zolang ze er zitten, ontsieren ze het uiterlijk van het apparaat.
Uw keuken moet misschien opnieuw worden bedraad
Een inductiekookplaat kan meer vermogen nodig hebben dan een gewoon 13 amp stopcontact kan leveren. Dit betekent dat u een aparte draad van uw stoppenkast naar uw fornuis moet leggen om (tot) de 4KW stroom te leveren die het nodig heeft. Als u momenteel een elektrisch fornuis heeft, bent u hier misschien al op ingesteld, maar als u van gas overstapt, heeft u waarschijnlijk een elektricien nodig om uw keuken opnieuw te bedraden.
Je zult helemaal opnieuw moeten leren koken
Een inductiekookplaat heeft beperkingen. U kunt bijvoorbeeld geen voedsel verkolen zoals u dat boven een gasvlam kunt. Pannen moeten ook perfect vlak zijn, dus wokken op de kookplaat is ook moeilijker.
Maar het zal ook je kooktechnieken beïnvloeden. In de wereld van inductie koken, betekent uw ervaring niets. De kooktijd zal korter worden en pannen zullen overkoken. De olie die je verhit terwijl je uien hakt, begint te roken voordat je klaar bent. Uw favoriete recept, dat u al honderden keren hebt bereid, zal eindigen als een verkoolde woestenij op de bodem van een pan.
Misschien moet je investeren in nieuwe pannen
Naast de kosten van de nieuwe kookplaat zelf, kan het zijn dat u moet investeren in een nieuw assortiment kookgerei. Alleen pannen met magnetische eigenschappen die elektriciteit kunnen geleiden, werken op een inductiekookplaat.
Voor meer informatie hierover, kijk eens naar
ons artikel over welke pannen u kunt gebruiken op een inductiekookplaat.
Wat is dat brommende geluid?
Als u nog nooit een inductiekookplaat hebt gehad, kunt u merken dat hij luidruchtiger is dan u had verwacht. Pannen op de kookplaat kunnen het zoemende of brommende geluid versterken, wat sommige mensen irritant vinden. Een goede tip is om zwaardere pannen te gebruiken, die het gezoem kunnen dempen.
Maak het u niet te gemakkelijk
U zult ook een onaangename verrassing en een verbrande hand krijgen als u zich in een vals gevoel van veiligheid hebt laten sussen door uw ovenwanten of een vaatdoek op de kookplaat te laten liggen terwijl deze aanstaat en in plaats daarvan een geleidend stuk kookgerei of een keukengerei op zijn plaats laat liggen.
Wat kost een inductiekookplaat?
Inductiekookplaten zijn de duurste van de drie grote types, hoewel ze in prijs zijn gedaald en nu kunnen worden gekocht zonder een enorme som geld uit te geven.
Voordat u koopt – vooral als u geïnteresseerd bent in een high-spec kookplaat – moet u een elektricien raadplegen om ervoor te zorgen dat uw keuken is ingesteld om een inductiekookplaat te ontvangen. Dit zal geen probleem zijn als u een nieuwe keuken laat installeren, maar als u gewoon overschakelt van gas naar inductie, kan het zijn dat uw huis opnieuw bedraad moet worden.
Er zijn goede opties in verschillende prijsklassen.
Amazon verkoopt
de Russell Hobbs RH601H401B vier-zone inductie kookplaat met touch control voor £179. Er is ook gratis levering op dit item. Het heeft negen vermogensniveaus en vier kookzones. Het wordt geleverd met twee jaar garantie.
U kunt
de geïntegreerde Bosch PUE611BF1B, die vier ‘branders’ heeft en standaard 13A is, kopen bij John Lewis voor £ 318.
Buywise heeft voorraad van de £642
SMEG SI964XM geïntegreerde vier-pits roestvrijstalen kookplaat. Dit model heeft automatische panherkenning, quick start en een power boost optie.
Op zoek naar meer apparaten advies? Lees dan verder:
Inhoudsopgave