Philips OneBlade review


In één oogopslag

Beoordeling van de expert

Onze uitspraak

De Philips OneBlade is zo perfect als het maar zijn kan. Als je er een Micro-USB poort op zou zetten en de oplaadtijd zou verkorten, dan zou ik het onberispelijk noemen, maar zoals het er nu uitziet zie ik geen goede reden om dit scheerapparaat niet aan vrijwel iedereen aan te bevelen.
Ik heb lang gedacht dat geen enkel elektrisch scheerapparaat me ooit zou kunnen verleiden om weg te gaan van een ouderwets handmatig mesje, en het is met enige wrevel dat ik toegeef dat de OneBlade me serieus in de verleiding heeft gebracht.

Ik mag ze dan beoordelen, maar eerlijk gezegd ben ik een beetje sceptisch over elektrische scheerapparaten. In feite, ben ik erger dan dat: Ik ben zo’n mafkees die een ouderwets scheermes met dubbele snede en een dassenharenborstel gebruikt – zelfs een Gillette Mach3 is te hightech voor mijn stoppels.

Al dat voorwoord is om wat context te geven aan wat ik nu ga zeggen: Ik ben helemaal weg van de Philips OneBlade, en ik weet eerlijk gezegd niet of ik er iets op aan te merken heb.

Prijs en beschikbaarheid

Hier is het eerste waar ik van hou aan de OneBlade: de prijs.

Voor £40/$35 krijg je het scheerapparaat zelf
rechtstreeks van Philips, samen met drie stoppelbaardkammen van verschillende lengtes, terwijl je bij een prijsverhoging van €50/$50 ook een huidbeschermer krijgt die vermoedelijk helpt als je het apparaat elders op je lichaam wilt gebruiken – Philips heeft me deze toevoeging echter niet ter recensie gegeven, dus ik heb hem niet getest.

Zoek op Amazon en je vindt er ook
verschillende bundels met combinaties van verschillende kammen en extra mesjes, dus kijk een beetje rond om uit te zoeken wat het beste is voor jou.

De mesjes zijn een beetje prijzig, bij
£25/$35 voor een drie-pack, maar aangezien elk mesje bedoeld is om vier maanden mee te gaan, zou dat genoeg kunnen zijn voor een heel jaar scheren – hoewel Philips in de kleine lettertjes opmerkt dat dit gebaseerd is op twee volledige scheerbeurten per week, niet dagelijks gebruik.

Hoe dan ook, sommige andere roterende scheerapparaten en scheerapparaten met folie kosten meer dan £100/$100, de OneBlade is ontegenzeggelijk concurrerend in prijs, zelfs als rekening wordt gehouden met de lange termijn inzet van de mesjes, en nog steeds redelijk gunstig in vergelijking met de meeste handmatige scheerapparaten na verloop van tijd.

Ontwerp en bouw

Hier is het volgende grote ding: het ontwerp.

Ik ga niet beweren dat de OneBlade het mooiste scheerapparaat is dat ik ooit heb gezien – de
Remington Heritage wint waarschijnlijk die prijs – maar wie geeft er echt om hoe zijn scheerapparaat eruit ziet?

Wat telt is dat dit lichtgewicht, compact en ongelooflijk draagbaar is, wat betekent dat dit bijna gegarandeerd mijn de facto reisscheerapparaat zal zijn voor de komende jaren. Het is nauwelijks groter of zwaarder dan de meeste handleidingen, ondanks het feit dat er een motor en batterij in zit, en dat is een hele prestatie.

De zwarte en groene afwerking is een beetje gedurfd, maar de getextureerde grip op de groene delen helpen om het stabiel te houden, zelfs als je het onder de douche wilt gebruiken – het is waterdicht, natuurlijk – en de gebogen vorm is behoorlijk ergonomisch.

Philips levert het met een kleine clip-on cover voor het mes, wat handig is om het veilig in de kast of op reis te bewaren, maar het is vrij pijnloos om het aan en uit te klikken of de trimmer kammen te bevestigen en los te koppelen.

Kenmerken en prestaties

Tot slot, dit is wat ik echt geweldig vind aan de OneBlade: hij werkt gewoon.

Philips beweert (vreemd genoeg) dat de OneBlade niet zo glad scheert als de meeste scheerapparaten, en suggereert dat dit huidirritatie en scheerbrand helpt te verminderen.

Ik heb zeker geen last gehad van scheerbrand, maar ik ben eigenlijk ook blij met hoe glad het scheerresultaat is. Natuurlijk, het is niet de gladste scheerbeurt die ik ooit heb gehad, en het kan niet tippen aan mijn ouderwetse veiligheidsscheermes, maar het verwijdert in principe al mijn zichtbare stoppels, en laat mijn huid glad genoeg om te tellen, zij het niet helemaal baby-faced.

Nog belangrijker, het is consistent. Mijn ervaring met de meeste elektrische scheerapparaten is dat je meerdere keren over dezelfde plekjes moet gaan om resultaat te krijgen, wat niet alleen meer tijd kost, maar ook het risico op huidirritatie vergroot.

Met de OneBlade heb ik ondervonden dat één scheerbeweging bijna altijd voldoende is, en omdat het scheerhoofd zo compact is, doet het – ondanks het stijve ontwerp – opmerkelijk goed werk onder mijn kaak en langs mijn hals, waar veel duurdere scheerapparaten moeite mee hebben.

Het scheert me dus redelijk glad, zonder huidirritatie, en snel. Dat laatste komt ook de levensduur van de batterij ten goede. Officieel kun je het 45 minuten gebruiken met een volle lading, maar omdat het zo snel te gebruiken is, zijn dat waarschijnlijk meer scheerbeurten dan je zou verwachten. Ter informatie: in twee weken regelmatig (maar niet dagelijks) gebruik heb ik hem nog niet één keer hoeven opladen.

Als je dat wel moet doen, is er helaas geen fancy oplaadstandaard, en het maakt geen gebruik van een handige standaard zoals Micro-USB, dus je zult de kabel met je mee moeten nemen, en een volledige lading duurt maar liefst acht uur. Toch is dat letterlijk de enige klacht die ik heb over de OneBlade, en dat wil wat zeggen.

Verdict

De Philips OneBlade is zo perfect als het maar kan. Als je er een Micro-USB poort op zou zetten en de oplaadtijd zou verkorten, zou ik het perfect noemen, maar zoals het nu is zie ik geen goede reden om dit scheerapparaat niet aan vrijwel iedereen aan te bevelen.

Ik heb lang gedacht dat geen enkel elektrisch scheerapparaat me ooit zou kunnen verleiden om af te stappen van een ouderwets handmatig mesje, en het is met enige wrevel dat ik toegeef dat de OneBlade me serieus in de verleiding heeft gebracht.

Specs

Philips OneBlade: Specs

  • Oplaadtijd van 8 uur
  • 45 minuten levensduur van de batterij
  • Waterbestendig
  • 1,3,5mm stoppelkammen

Recent Content