Beoordeling van de expert
Pros
- Vrijwel onfeilbaar brouwen
- Goed assortiment bieren
- Hopper maakt wel een merkbaar verschil
Minpunten
- Enkele problemen met de bouwkwaliteit
- Beperkte selectie van Hopper bier
- Neemt veel plaats in de koelkast in
Ons oordeel
De Pinter 2 is op verschillende punten een verbetering ten opzichte van het origineel en stelt je in staat om je bier ‘vers te hoppen’ met behulp van de hopper, wat voor smakelijk bier zorgt. De hogere prijs is gerechtvaardigd, maar er zijn enkele problemen met de bouwkwaliteit die moeten worden gladgestreken.
De Pinter 2 kwam ongeveer een jaar na het origineel uit. Het is een alles-in-één systeem dat alles bevat wat je nodig hebt om 10 pinten vers bier te maken.
Dat komt omdat je het bier in de Pinter maakt en het blijft erin als de gisting klaar is. Je gebruikt de hendel aan de voorkant om een pint te schenken, en het hele proces is zo simpel dat iedereen het kan doen.
Om het bijna foolproof te maken, is er een companion app voor je telefoon die stap-voor-stap video’s bevat die je precies laten zien wat je moet doen, je helpt bij te houden in welk stadium je bier zich bevindt en meldingen geeft wanneer je iets moet doen.
Het betekent dat als je de instructies tot op de letter volgt, je na een paar weken met een lekker biertje zit.
Functies & ontwerp
- Metalen behuizing
- 10-pint inhoud
- Hopper laat u toe hopolie toe te voegen tijdens de gisting
De Pinter 2 lijkt veel op het
model van de eerste generatie, maar er zijn heel wat verbeteringen. Om te beginnen is er de ‘Hopper’. Dat is een klep aan de achterkant waaraan je een flesje hopolie kunt bevestigen wanneer daarom wordt gevraagd tijdens het gistingsproces, waardoor je aroma aan het bier kunt toevoegen dat je anders niet zou krijgen.
De oorspronkelijke Pinter was opgebouwd uit kunststof, maar nu is de buitenste body van gestraald aluminium met een kunststof binnenvat. Deze heeft een tweedelige constructie, gesplitst bij de vullijn. Omdat contrasterende kleuren zijn gebruikt, is de lijn gemakkelijk te zien zonder de Pinter te draaien om de markering te vinden (zoals bij het origineel).
Het metaal is een van de belangrijkste redenen voor de hogere prijs, maar er is ook een volledig nieuw kraanontwerp. Het ziet er weer hetzelfde uit, maar het mechanisme is opnieuw ontworpen en bestaat nu uit een verwijderbaar gedeelte dat bijna tot de achterkant van de Pinter reikt. Binnenin zit een spiraalvormige buis waar het bier onder druk (van de natuurlijke carbonatie) doorheen gaat om je pint te leveren.
Dit betekent ook dat je bij de tweede generatie, in tegenstelling tot bij de Pinter 1, niet aan de koolzuurknop op de achterkant hoeft te draaien. En dat is om twee redenen een groot voordeel. Ten eerste komt er geen ongewenste zuurstof in je bier en ten tweede behoud je het koolzuur zodat je bier ‘bruisend’ blijft en niet plat wordt voordat je alles opgedronken hebt.
Voorheen moest je de 10 pinten binnen een week of 10 dagen opdrinken – een soort workaround om die problemen te voorkomen – maar nu zegt Pinter dat het bier tot wel 30 dagen vers blijft.
Brouwen
Er is een behoorlijke keuze aan bierstijlen, van lagers tot ales en fruitige IPA’s. Er is ook cider, als je zin hebt in wat anders.
Het wordt geleverd als een ‘verse pers’ samen met gist, een fles zuiveringsmiddel en – op geselecteerde bieren – een Hopper fles. De doos is ontworpen om door de meeste brievenbussen te passen, dus je hoeft niet thuis te zijn.
Met behulp van de instructies in de app is de eerste stap het gebruik van de reiniger om alle onderdelen te ontsmetten: succesvol brouwen berust op reinheid.
Vervolgens vul je de Pinter, met koud water en voeg je de verse pers toe. Het is aan te bevelen een ontsmette kan te gebruiken om de inhoud volledig te mengen met wat water. Dit voorkomt dat de pers op de bodem van het brouwdok terechtkomt en het resulterende bier niet goed smaakt.
Bij sommige van de dikkere persen, zoals Space Hopper, kan het zelfs nodig zijn om de fles eerst op een radiator te verwarmen, en wat warm water rond de fles te klotsen om de volledige inhoud eruit te krijgen.
Daarna is het gewoon een kwestie van de bijgeleverde gist erin gieten, het dock bevestigen en de Pinter rechtop bij kamertemperatuur plaatsen gedurende het aantal aangegeven dagen.
Pinter is een beetje ambitieus met sommige van de timings, en de hogere ABV bieren moeten worden gelaten voor de langere brouwtijden – of beter nog, een volledige week – om ervoor te zorgen dat de gisting is voltooid voordat het bier wordt geconditioneerd.
Als je een ‘Hopper’-bier brouwt, dan schroef je, net voor je het doksel na de gisting verwijdert, de dop over het ventiel los en schroef je de fles hopolie erin. De folie verzegeling wordt automatisch doorgeprikt. Zodra de olie is afgegeven, wordt het flesje verwijderd en de dop weer op de Pinter 2 geplaatst.
Het conditioneringsproces betekent simpelweg het verwijderen van de dop (die het grootste deel van de gebruikte gist bevat) en het plaatsen van de Pinter in de koelkast. Hij is iets korter dan de Pinter 1, dus past hij misschien in de koelkast met de kraan naar buiten. Zo niet, dan moet hij zijwaarts worden geplaatst, wat in een standaard koelkast van 600 mm breed meestal een hele plank in beslag neemt.
Na een week of wat conditioneren is het bier klaar om te tappen. Met de Pinter 2 kan dat een schuimende gebeurtenis zijn, omdat het bier op dat moment onder vrij hoge druk staat. Je kunt aan de knop draaien om de druk wat te verlagen, maar dan verlies je wat koolzuur bij volgende pinten.
Omdat er geen koeling is ingebouwd, moet je de Pinter 2 in de koelkast bewaren, of ergens waar het koud is, totdat het bier klaar is.
Hoe smaakt het bier?
Bier brouwen is een hobby, iets wat mensen voor hun plezier doen. En dat is een van de belangrijkste redenen om een Pinter 2 te kopen. Ja, het bier is goedkoper dan in de lokale kroeg, maar mijn ervaring is dat het niet altijd beter smaakt.
Deels komt dat omdat je die 10 pinten moet drinken zolang het bier nog vers is. Het bedrijf achter de Pinter heeft het vaak over ‘vers’ bier, en het is zeker waar dat het meeste bier het beste smaakt als het klaar is met conditioneren, en na verloop van tijd achteruit gaat – vooral zeer hoppige bieren.
De kans is groot dat het niet lang duurt voor je 10 pinten op hebt, vooral als je dorstige vrienden hebt, dus het is niet zo’n probleem als ze binnen een paar weken na de eerste tik leeg zijn.
Daarna zul je merken dat het niet meer zo lekker smaakt, en dat het niet meer zo koolzuurhoudend is.
Maar als het bier op zijn best is, en dat is meestal zo’n drie weken na de brouwdag, kan het heel goed zijn. Uiteraard is smaak een subjectief iets, maar van de bieren die ik gebrouwen heb, is Tropical Debate – de nieuwe NEIPA die de Hopper gebruikt – een van de betere.
Het smaakt niet duidelijk als een commerciële NEIPA omdat het de bitterheid mist van de gebruikelijke Amerikaanse hop die gebruikt wordt, maar het heeft wel een lekker aroma, een lichte kleur en veel fruitige noten. Hoewel het een nominale ABV van 5,6% heeft, gaf mijn iSpindel – een Wi-Fi hydrometer – dichter bij 6,5% aan, en zo smaakte het zeker.
Deze gadgets zijn niet helemaal accuraat, maar als je het soortelijk gewicht en de temperatuur van je bier wilt kunnen controleren terwijl het gist, is het de investering van ongeveer £35 waard. (Er zijn voorgebouwde iSpindels te koop op ebay, en ze werken ondanks de metalen buitenkant van de Pinter 2).
Andere bieren waren niet zo indrukwekkend. Pinter stuurde me een fles Stonebridge, een andere exclusieve Pinter 2, voor de lancering en het smaakte niet als een Belgische blonde: meer een Engelse ale. Dat kan aan de korte brouwtijd hebben gelegen, en ik heb van anderen gehoord dat het best lekker is.
Bijna alle bieren hebben die ‘zelfgebrouw’-smaak, en dat is iets wat ik niet heb kunnen vermijden, zelfs niet toen ik campden-tabletten gebruikte om de chloor en chloramine uit leidingwater te verwijderen.
Een van de lekkerste brouwsels was een limited-run red ale gemaakt voor het WK 2020 – hopelijk wordt dit een van de kernbieren, die nu een sour, een witbier, een session IPA en een Vienna lager omvat.
Bouwkwaliteit
Het zou nalatig van me zijn om niet te spreken over enkele problemen met de bouwkwaliteit die ik heb opgemerkt, en die door andere eigenaars online zijn gemeld. Bij mijn testtoestel ontbrak een van de rubberen voetjes toen het aankwam, en het was nergens te vinden in de doos.
Een van de rubberen strips op de metalen frontplaat viel er ook onmiddellijk af toen ik hem voor het eerst verwijderde. Omdat er geen voetjes of afstandhouders aan de achterkant zitten, kreeg de afwerking krassen zodra ik hem in de gootsteen zette om de Pinter 2 te vullen om hem te ontsmetten.
Anderen hebben ernstiger problemen gehad, zoals wanneer de lijm die het achterste metalen deel (met het handvat) aan het hoofddeel vasthoudt, het begaf, waardoor het met bier gevulde deel eraf viel en op de vloer terechtkwam (of een gat in hun badkuip sloeg).
Weer anderen hebben lekkages gehad waarbij het gistende bier over de hele vloer terecht is gekomen: het is raadzaam de Pinter in een geschikte emmer of bak te plaatsen om zich tegen dit risico te beschermen.
De Greater Good – het bedrijf achter de Pinter 2 – heeft een uitstekende klantenservice (er is live chat in de app) en heeft alle klanten die deze en andere problemen hebben ondervonden opgelost.
Ook is het nieuwe metalen dock veel gemakkelijker te bevestigen aan de Pinter 2 en, ondanks dat het een beetje meer wiebelig is dan het origineel (wat volgens het bedrijf volkomen normaal is) heeft het prima gewerkt voor de twee brouwsels die ik tot nu toe heb gemaakt.
Prijzen en beschikbaarheid
Als starter is de Pinter momenteel alleen in het Verenigd Koninkrijk verkrijgbaar. Hij kost £149 in elke kleur, behalve het Pure Finish chroom model dat £209 kost.
Je kunt een van de twee gratis verspersen bij je Pinter kiezen, maar daarmee meld je je ook aan bij de Fresh Beer Club en betaal je in de maanden daarna volgens. U kunt ze ook kopen als eenmalige aankoop, met prijzen variërend van £13 tot £20.
Dat betekent dat je pintjes £1.30 tot £2 per stuk kosten, exclusief de kosten van de Pinter zelf.
Je kunt ook een zogenaamde ‘Co-Pinter’ kopen, dat is een Pinter zonder het dok. Deze kosten £89, maar Fresh Beer Club leden krijgen £20 korting. Met een Co-Pinter kun je een andere Fresh Press brouwen terwijl je andere Pinter vol zit met een eerder gemaakt bier.
Verdict
Met een prijs van 149 pond is de Pinter 2 niet zo geschikt om cadeau te geven als de Pinter 1 van 85 pond, maar de ontvanger zal er zeker heel blij mee zijn.
De kwaliteit van het bier kan erg goed zijn als je voor langere brouwtijden gaat en verwacht geen geweldige resultaten met de geadverteerde korte tijden.
De Fresh Presses zijn een beetje te duur als je bedenkt dat ze maar 10 pints maken: vergelijkbare thuisbrouwpakketten (zoals Woodefordes en Muntons) maken 40 pints voor aanzienlijk minder per pint.
Maar zoals gezegd, het gaat bij de Pinter meer om de hobby dan om de kosten. Je wordt verwend met keuze als je tegenwoordig in zowat elke Britse supermarkt kijkt in de sectie ambachtelijk bier van het bierpad.
Waar de Pinter in uitblinkt is het systeem als geheel: het is eenvoudiger en handiger dan traditionele zelfbrouwpakketten – vooral omdat die je dwingen je bier te verpakken nadat de gisting is voltooid, maar de Pinter 2 doet dat niet.
Inhoudsopgave