Polk Audio Signa S4: Efficiënte surround virtualisatie in een slanke soundbar

De Signa S4 is de eerste Dolby Atmos-compatibele soundbar van Polk Audio. Met zijn draadloze subwoofer en miniatuurafstandsbediening draait alles om eenvoud en kinderlijk gebruiksgemak.
Polk Audio Signa S4

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Het vrij onbekende Amerikaanse audiofiele merk Polk Audio probeert zijn stempel te drukken met talrijke hifi-luidsprekerreferenties, maar ook home-cinema-oplossingen, waaronder de Signa S4 3.1.2 soundbar. Deze wordt vergezeld door een draadloze subwoofer, maar ruilt de Wi-Fi-connectiviteit en ingebouwde Chromecast van de Signa S3 in voor Dolby Atmos-compatibiliteit en een slanker ontwerp. De Signa S4 werd in december 2021 gelanceerd voor een prijs van 349 euro.

Productie

De Signa S4 is een mooie, eenvoudige soundbar zonder franje, die volledig is vervaardigd uit mat plastic omhulsels. De voor- en bovenzijden – waar zich de roosters bevinden die de luidsprekers beschermen – zijn bekleed met een akoestische stof die elke beeldweerkaatsing op de bar verhindert. Door zijn afmetingen (104,6 x 9,5 x 6 cm) kan hij ook gemakkelijk onder een TV worden geschoven zonder de onderkant van het beeld te belemmeren. De draadloze subwoofer is gemaakt van gelakt hout en heeft een zeer rond ontwerp met een beperkte afmeting van 20 x 32,8 x 28 cm, waardoor hij discreet in een hoek van de woonkamer kan worden geplaatst.

De afwerking van het geheel is zeer goed: de montagesporen zijn zichtbaar, maar de algemene vervaardiging is bijzonder goed gedaan. Verder kan de Signa S4 aan de muur worden gehangen dankzij het meegeleverde afstandsstuksysteem. Een optische kabel en een HDMI-kabel worden eveneens bij de bar geleverd voor een snelle installatie.

Connectiviteit

De aansluitmogelijkheden van de Signa S4 zijn nogal karig, maar ze bieden het essentiële en maken een eenvoudige installatie mogelijk. Rechtsachter op de bar bevindt zich een HDMI eARC-ingang, een optische S/PDIF-ingang en een mini-jack hulpingang. De eARC ondersteunt niet alleen Dolby Digital en Dolby Digital Plus, maar ook audiostreams zoals Dolby TrueHD en Dolby Atmos… op voorwaarde dat u een TV heeft die deze standaard ondersteunt. De bar is ook in staat DTS en LPCM stereo streams te decoderen, maar herkent helaas geen meerkanaals LPCM streams.

De Signa S4 heeft ook Bluetooth voor draadloze communicatie. In tegenstelling tot zijn voorganger (de Signa S3) biedt hij geen netwerkaansluiting (geen Wi-Fi of RJ45) en dus geen verbonden functionaliteit.

Ervaring van de gebruiker

De Signa S4 is gemakkelijk in het dagelijks leven te gebruiken, vooral omdat hij klaar is voor gebruik zodra hij op het lichtnet is aangesloten. De kleine afstandsbediening die bij de levering is inbegrepen, is ook een grote hulp, aangezien deze alle essentiële bedieningselementen bevat en geen overbodige knoppen om u zorgen over te maken. Het moet gezegd worden dat de bar geen geavanceerde instellingen heeft zoals een equalizer (afgezien van het subwoofer-niveau) of een kalibratiesysteem. Het is ook compatibel met HDMI CEC en kan dus worden bediend via de afstandsbediening van de TV.

Deze eenvoud komt ook tot uiting in het display, dat bestaat uit vijf LED’s op het frontpaneel. Het display is bijna sober, maar is toch voldoende leesbaar en begrijpelijk. Het is echter jammer dat de LED’s permanent blijven branden en dat ze niet kunnen worden uitgeschakeld.

Audio

De Signa S4 is een 3.1.2 soundbar met een 25 mm full-range middenluidspreker, twee 25 mm tweeters en twee 120×40 mm middentonenluidsprekers voor de stereokanalen, en twee 66 mm verticale diffusors. De kast is uitgerust met een 150 mm woofer en een basreflexpoort. De bar heeft drie luistermodi (Film, Nacht en Muziek) en drie niveaus van stemversterking (VoiceAdjust).

Laten we beginnen met de filmmodus. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze modus bijzonder geschikt voor films en series, omdat de scène hiermee op een nogal verrassende manier horizontaal kan worden uitgebreid. Hoewel de bar een 3.1.2 formaat biedt, slaagt hij er toch in om zijdelingse surround-effecten bewonderenswaardig weer te geven zonder speciale luidsprekers. Stemmen klinken wat afstandelijk, maar zijn toch verstaanbaar genoeg om het volume niet steeds te hoeven aanpassen tussen rustige scènes en scènes vol actie. Het gebruik van VoiceAdjust is dus niet echt interessant, temeer daar deze modus, om de stemmen te benadrukken, het niveau van de lage en hoge tonen verlaagt, waardoor het geluid iets te veel vervormt.

De twee verticale kanalen, gewijd aan Atmos effecten, zijn daarentegen een beetje teleurstellend. De verticaliteit van het geluidsbeeld is zeer discreet en het is moeilijk om de verhevenheid van bepaalde effecten echt te voelen. Bovendien voert de bar in de filmmodus permanent een Dolby Atmos upmix uit, die niet kan worden uitgeschakeld, en creëert hij een soort galm die nauwelijks geschikt is voor bijvoorbeeld muzikale inhoud. Gelukkig kan de bar in de muziekstand worden omgebouwd tot een eenvoudige stereoluidspreker. Het linker- en rechterkanaal zijn dan volledig onafhankelijk, waardoor muziek veel natuurlijker klinkt.

De Signa S4 heeft een V-vormige geluidssignatuur die de lage en hoge tonen benadrukt ten koste van de middentonen en hoge tonen. De warmte wordt geleverd door de subwoofer, die een goede extensie geeft in de bas. De afsnijfrequentie is echter bijzonder hoog (200 Hz) en de crossover is nogal abrupt. Hierdoor ontstaat een tweedeling tussen de bar en de kast: de instrumenten in het lage register lijken uit de kast te komen, terwijl de rest uit de bar komt.

De verwijdering van het midden- en hoge middenbereik leidt tot een gebrek aan aanwezigheid en een afstandelijk klankbeeld: veel instrumenten, ook stemmen, kunnen inderdaad afstandelijk overkomen. Ook de algemene precisie is vrij middelmatig, met effecten van overloop in de lage tonen en terugkerende sibilantie-effecten.

Bekijk de dagprijs

Productspecificaties

 • Hoogte: 60 mm
 • Breedte: 1046 mm
 • Diepte: 95 mm
 • Subwoofer: Ja
 • Gedecodeerde formaten: Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS Digital Surround
 • Bedrade aansluitingen: Mini-jack, optische S/PDIF, HDMI
 • Draadloze connectiviteit: Bluetooth
 • Ondersteunde Bluetooth-codecs: SBC
 • Netwerkfuncties: Nee

Voordelen

 • Zeer overtuigende virtuele surroundweergave.
 • Gemakkelijk te hanteren.
 • Goede bouwkwaliteit.

Nadelen

 • Zeer lichte Dolby Atmos verhogingseffecten.
 • Ongebalanceerde geluidssignatuur ten koste van het hoge middengebied.
 • Geen geavanceerde instellingen beschikbaar.
 • Beperkte connectiviteit (en gebrek aan verbonden functies aanwezig op de Signa S3).

Conclusie

Voor zijn eerste Dolby Atmos compatibele soundbar tekent Polk Audio een overtuigende Signa S4. Het Dolby Atmos argument is verre van zijn grootste kracht, maar het weet te verrassen met zijn bluf surround weergave. De eenvoud speelt ook in zijn voordeel, want hij is zeer gemakkelijk te gebruiken. We hadden de integratie van Wi-Fi-connectiviteit, die aanwezig is op het Signa S3 model van hetzelfde merk, op prijs gesteld.