Samsung AirDresser: een kledingverzorgingskast die ons ineen doet krimpen

Na de LG Styler is nu ook de Samsung AirDresser in ons laboratorium gekomen. Deze multifunctionele garderobe is ontworpen om kleding te koelen, glad te strijken, bij lage temperaturen te drogen en te ontvochtigen.

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De Samsung AirDresser heeft meer dan één truc in zijn mouw. Naast het drogen van overhemden en andere delicate kleding met behulp van een warmtepomp, een technologie die is geërfd van droogtrommels, is het apparaat ook uitgerust met een geurverdrijvend filter dat “99% van de geuren veroorzaakt door zweet, tabak, gegrild vlees en chemisch reinigen moet elimineren”, aldus de fabrikant. Stoomstralen zouden ook 99-100% van de bacteriën, virussen en allergenen moeten elimineren, en de alleskunner belooft ook kleding glad te strijken en te ontvochtigen. Aan deze veelheid van functies hangt een prijskaartje: de AirDresser wordt tussen €1799 en €1999 verkocht, afhankelijk van de versie op de website van de fabrikant.

We ontvingen de op maat gemaakte versie van de kast. Dit is de meest betaalbare versie, maar ook de minst goed uitgeruste, omdat Samsung alleen hangers en een plank levert. De andere versie (DF60R8600CG/LE), herkenbaar aan het aanraakscherm aan de voorkant, wordt geleverd met adapters om eender welke kleerhanger op te hangen, alsook een gewichtskit om broeken te verzwaren.

Gebruiksgemak

Net als de LG Styler daarvoor, heeft de Samsung AirDresser de vorm van een kledingkast. Met zijn hoogte van 185 cm, zijn breedte van 44,5 cm en zijn diepte van 61,5 cm heeft hij tamelijk imposante afmetingen, die echter vergelijkbaar zijn met die van zijn concurrent. Het is daarom noodzakelijk om goed na te denken over de locatie voordat u het koopt. Deze kast kan het best worden geplaatst aan het einde van een kleedkamer, in een grote slaapkamer of, waarom niet, in de inkomhal (als die ruim is), op voorwaarde dat er een stopcontact in de buurt is. Het heeft echter geen watertoevoer nodig, omdat het twee tanks heeft: één om de stoomcycli te voeden en de andere om het water na het drogen terug te winnen.

De AirDresser is indrukwekkend qua afmetingen, maar minder qua capaciteit, want hij biedt slechts plaats aan drie kleerhangers en kan dus geen grote hoeveelheid kleding aan. Deze hangers, Air Hangers genoemd, zijn speciaal voor de machine ontworpen. Zij schuiven op een stang en hebben geen haakje om ergens anders dan aan de kleerkast te hangen. Wij geven de voorkeur aan de meer eenvoudige LG Styler hangers in gebruik, maar vergeet niet dat Samsung adapters aanbiedt waarmee je gehaakte hangers kunt ophangen met de andere versie van de AirDresser.

Naast deze drie hangers, die nog steeds voorzien zijn van broekklemmen, heeft de AirDresser een verwijderbaar rek. Samsung raadt aan accessoires (hoeden, maskers, sjaals, enz.) en breekbare voorwerpen (breiwerk, zijde, enz.) op deze plank te leggen. Er is geen andere opslagruimte in deze kast, wat de hoeveelheid wasgoed die tegelijk kan worden verwerkt aanzienlijk beperkt. Samsung raadt aan om grote items, zoals winterjassen en donsjassen, één voor één te verwerken.

Hoe de AirDresser werkt

De AirDresser is ontworpen om kleding en textiel in huis snel te verzorgen: hij strijkt glad, deodoriseert, desinfecteert en droogt zonder het strijkijzer, de droogtrommel of de stomerij te vervangen. Kortom, het is een apparaat dat is ontworpen om kledingstukken toonbaarder te maken zonder dat u deze drie stappen hoeft te doorlopen en er veel tijd aan hoeft te besteden.

Het aanraakgevoelige bedieningspaneel aan de rechterzijde van de deur biedt twee programmacategorieën: Verversen en Drogen. De eerste categorie telt niet minder dan 18 programma’s, waaronder Dagelijkse kleding, Uniform, Jeans, Overhemden, Winterjassen, Kostuums en Accessoires. Voor elk van deze programma’s schiet het toestel stoom op de hangers en de bodem van de cabine. Deze technologie, JetSteam genaamd, is zo ontworpen dat de stoom in de stof dringt om deze glad te maken, maar ook om de stof te ontsmetten wanneer de optie wordt geactiveerd. De AirDresser verspreidt stoom op hoge temperatuur om “99,9% van de virussen en bacteriën, 100% van de stofmijten, 99% van de gassen die geurtjes veroorzaken en 99% van de andere schadelijke stoffen te elimineren”, aldus Samsung.

Met of zonder de Sanitise-functie, moeten de koelprogramma’s ook ontgeuren met een filter die 99% van de geuren zoals sigaretten, zweet of voedsel moet tegenhouden. Indien gewenst kan de gebruiker een geparfumeerd doekje toevoegen aan het Fresh Finish-compartiment bij de onderste stoomuitlaat – Samsung levert er geen, maar elk in de handel verkrijgbaar doekje kan worden gebruikt. Tenslotte is er een filter aanwezig om het stof vast te houden dat de AirDresser geacht wordt te verwijderen door lucht door de stoomuitlaten te blazen.

Voor het drogen vertrouwt de AirDresser op een warmtepomp. Deze technologie, die regelmatig op droogtrommels wordt aangetroffen, heeft het voordeel zuinig te zijn, maar ook niet te hoge temperaturen te gebruiken om te drogen zonder de kleding te beschadigen. Hier worden zes programma’s aangeboden, waaronder AI-drogen (het apparaat zorgt voor een specifieke droogtijd, afhankelijk van de hoeveelheid te drogen textiel), sneldrogen, blouses of zelfs duffeljassen.

De droogprogramma’s kunnen, net als de koelprogramma’s, worden aangevuld met een verluchtingsfunctie. Deze functie houdt textiel koel en droog tot 24 uur na het einde van een cyclus. Aan de onderzijde van het toestel zijn twee reservoirs aangebracht: één voor de stoomcycli en de andere voor de waterrecuperatie na het drogen.

Toepassing en connectiviteit

De AirDresser-kast kan via Wi-Fi worden aangesloten en worden gekoppeld aan de SmartThings-app, waarmee de gebruiker op afstand kan controleren welk programma wordt uitgevoerd en een keuze kan maken uit alle aangeboden programma’s. De gebruiker kan ook gepersonaliseerde kleding toevoegen via het tabblad Mijn garderobe. Neem gewoon een foto van het kledingstuk en voer het materiaal in en de app stelt automatisch het geschikte programma voor.

Prestaties

Zoals we in onze LG Styler test al aangaven, is dit type kast niet bedoeld om een wasdroger te vervangen, omdat de capaciteit te klein is. De AirDresser biedt echter wel droogprogramma’s die het voordeel hebben dat sommige rimpels tijdens het droogproces worden gladgestreken.

Drogen

In een laboratoriumrapport dat de droogcyclus belicht, zien we dat de AirDresser niet alle kleren op dezelfde manier droogt, afhankelijk van het materiaal en het programma.

Na het kiezen van de IA droogcyclus, stopten we er een T-shirt en twee katoenen broeken in. Na 2 uur werk, zegt de machine ons dat de kleren droog zijn. We merkten echter dat er nog 26% vocht in de kleding zat (de joggingbroek was nog vochtig in de zakken). Op een vergelijkbaar programma kwam de kleding in de LG Styler uit met 12% vocht.

Wat de temperaturen betreft, komt de AirDresser niet boven 51°C. Dit is relatief laag en het wasgoed zou niet beschadigd mogen worden. Ons kledingstuk kwam er gedeeltelijk gekreukt uit: de plooien op de mouwen en de onderkant van het hemd zijn nog te aanwezig.

Nog steeds de droogfunctie gebruikend, hebben wij een vochtig overhemd in de kast gelegd, dat er 55 minuten later geheel droog en licht gekreukt uitkwam – ook geen wonder, de mouwen en de onderkant blijven licht gekreukt.

Verfrissend

Wij hebben ook de verversingsfunctie met verschillende programma’s getest. In de eerste plaats bij de dagelijkse verversingscyclus, die 39 minuten duurde en waarvoor wij kozen om een T-shirt in te voegen. Daarna hebben we de operatie herhaald met een hemd.

In het eerste geval was het hemd aan de kraag volledig gekreukt, maar de mouwen en de onderkant van het kledingstuk waren nog gekreukt. De stoom van de kleerhangers is doeltreffender dan de stoom van de onderkant van de cabine om de kreukels glad te strijken, maar hij bereikt de onderkant van het kledingstuk niet.

Hetzelfde gold voor het hemd: nadat het 39 minuten in de droogkast had gelegen, kwam het er gedeeltelijk gekreukt uit, hoofdzakelijk ter hoogte van de kraag en de mouwen. Natuurlijk varieert de kwaliteit van het kreuken van hemden naar gelang van hun materiaal: in linnen zal het niet op dezelfde manier kreuken als in katoen of mousseline.

Nog steeds op de Refresh-cyclus, hebben wij een groot wollen vest gelegd en het katoen/wol-programma gebruikt: na 30 minuten leek het kledingstuk hersteld, iets zachter en gladder. Het voor en na effect is echter subtiel.

Om deze cyclus af te sluiten, probeerden we het Suits programma. We hebben een colbert in de machine gedaan. Na 35 minuten kwam het er ongeschonden uit, bijna alsof het net uit de stomerij kwam. Dit programma is ongetwijfeld het meest relevant voor ons: niet alleen is de cyclus kort, maar het maakt het kledingstuk ook perfect glad.

Nadat de temperatuursensoren in de kleerkast waren aangebracht, bleek de temperatuur weer rond de 50°C te liggen, zodat het textiel niet werd beschadigd.

Tot slot moeten we toegeven dat het buitenprogramma voor verfrissende sportkleding ons naar meer smachtte. Hoewel we dachten dat dit programma ons zou besparen onze sportkleren na het hardlopen in de wasmachine te moeten stoppen, lijkt het ons onhygiënisch omdat ze nog steeds dezelfde geur hebben.

De Samsung AirDresser heeft een zelfreinigende cyclus om de binnenkant te reinigen. Het enige wat je hoeft te doen is het programma starten, dat 2 uur duurt. De fabrikant geeft echter aan dat deze cyclus schimmels niet elimineert.

Verbruik

Het verbruik van de Samsung AirDresser is onvergelijkbaar met dat van bijvoorbeeld een wasdroger, daarom kunnen we er geen aparte beoordeling aan geven.

Het verbruik van deze kast varieert naar gelang van de gebruikte cycli en programma’s. We vonden een verbruik van 0,265 kWh voor een dagelijkse koelcyclus, vergeleken met 0,32 kWh voor hetzelfde programma in de LG Styler. De AI droogcyclus verbruikte 0,479 kWh tijdens onze tests. Voor een vergelijkbare cyclus verbruikt zijn concurrent iets minder energie (0,44 kWh).

Gemiddeld schatten we het verbruik van de AirDresser op 0,5860 kWh per cyclus, of 121,9 kWh/jaar als u hem maar vier keer per week gebruikt, wat 18,90 € zou toevoegen aan uw rekening aan het eind van het jaar. Deze droogkast is dus bijzonder energie-intensief voor zijn doel, vooral omdat hij niet bedoeld is om een wasdroger te vervangen. Toch is deze oplossing nog altijd goedkoper dan een regelmatig bezoek aan de stomerij…

Geluid

De Samsung AirDresser is net zo stil als zijn concurrent, de LG Styler, want we vonden een geluidsniveau van 40 dB (A) toen we onze geluidsniveaumeter op 1 m afstand van de kast plaatsten. Zelfs als we ons oor op de deur van de AirDresser leggen terwijl hij werkt, kunnen we niets horen.

Het is dus mogelijk deze droogkast in de slaapkamer of een andere woonruimte te plaatsen zonder dat de bewoners er last van hebben.

Productspecificaties

  • EAN: 8806090204609
  • Capaciteit waterreservoir meer dan 1 liter: Nee
  • Geschikt voor op reis: Ja
  • Instelbare stoomverdeling: Nee
  • Max. stoomdruk per min. meer dan 40 gram: Nee
  • Model: DF60R8600CG

Voordelen

  • Talrijke programma’s aangepast aan elk type kleding.
  • Doeltreffend drogen van overhemden en lichte stoffen.
  • Stille machine.

Nadelen

  • Kleine capaciteit.
  • Grote machine.
  • Geen haken aan hangers.

Conclusie

De Samsung AirDresser is in alle opzichten vergelijkbaar met zijn concurrent LG Styler. Het doel van deze garderobe is de verzorging van kleding te vergemakkelijken door ze een frisse uitstraling te geven en ze te drogen wanneer dat nodig is, altijd met een kreukvrije functie. Hoewel hij de meeste van zijn taken kan uitvoeren, doet hij het niet altijd naar behoren, afhankelijk van het textiel. Dit nieuwe type garderobe zou in sommige opzichten de stomerij kunnen vervangen, maar de functies ervan lijken ons tamelijk beperkt. Gezien de prijsstelling hadden we liever een completer, efficiënter toestel gezien dat meer wasgoed kan verwerken.