Suunto 5 Peak: een lichtgewicht sporthorloge dat navigeert naar de essentie


Ter vervanging van de verouderde Suunto 5, is de 5 Peak geïnspireerd op de topmodellen in het assortiment van de Finse fabrikant, terwijl de prijs betaalbaar blijft. Hij is lichter en minder indrukwekkend en is bedoeld voor liefhebbers van buitensport.
Suunto 5 Peak

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De Suunto 5, die begin 2019 werd gelanceerd, werd gepositioneerd als de meest betaalbare van de GPS-sporthorloges van Suunto. In 2022 vervangt de fabrikant hem door een lichtere 5 Peak met een moderner ontwerp, dat met name is geïnspireerd op zijn 9 Peak die het voorjaar daarvoor is uitgebracht.

De Suunto 5 Peak heeft de meeste kenmerken van zijn voorganger behouden en is nog steeds vooral bedoeld voor sporters die buitenactiviteiten beoefenen (hardlopen, wandelen, trailrunning, fietsen, enz.). Hij heeft een relatief aantrekkelijke prijs van 299 euro en onderscheidt zich door zijn Finse productie.

Suunto biedt zijn 5 Peak in verschillende kleuren aan. De kast kan donker- of lichtgrijs zijn, de bezel verzilverd of een donkerder grijs, terwijl de bandjes variëren van licht- tot donkergrijs, via okergeel (een kleur die is voorbehouden aan speciaalzaken) en meerkleurig waarin restjes van andere Suunto bandjes zijn verwerkt. Het is in deze laatste versie dat we het horloge ontvingen.

Ergonomie en ontwerp

Terwijl de Suunto 5 nogal imposant was met een diameter van 46 mm en een dikte van 14,6 mm, en nog meer met een behuizing die over de pols reikte om de GPS-chip te integreren, vertoont de Suunto 5 Peak veel redelijker afmetingen. De diameter is teruggebracht tot 43 mm, waardoor hij gemakkelijker om kleinere polsen te dragen is, terwijl de dikte is teruggebracht tot 12,9 mm.

Hij is daarbij aanzienlijk lichter en weegt minder dan 40 g, vergeleken met de 66 g van de Suunto 5. De siliconen band wordt om de pols bevestigd met een stalen gesp en op zijn plaats gehouden door een clip aan het uiteinde.

We moeten echter wijzen op een klein ongemak wanneer het horloge goed is aangedraaid, vanwege het centrale eiland van de sensoren die zich aan de onderkant bevinden. Hij is rechthoekig, steekt ruim een millimeter uit en heeft de neiging een spoor achter te laten op de pols.

De fabricage kwaliteit is goed gedaan, de stalen bezel gelijmd op de polymeer behuizing brengt de elegantie die de Suunto 5 misschien heeft gemist. Anderzijds kunnen we betreuren dat het transflectieve LCD-scherm nog steeds zo klein is (ongeveer 2,7 cm, of 1,06 inch). De zwarte rand eromheen is nog steeds indrukwekkend. Als de definitie van 218 x 218 px correct blijft voor een dergelijk schermformaat, lijkt het contrast nogal zwak.

Toch waarderen we het dat het scherm permanent verlicht blijft, de achtergrondverlichting wordt alleen geactiveerd wanneer het horloge naar ons toe wordt gedraaid of wanneer op een knop wordt gedrukt. Helaas is deze achtergrondverlichting wat zwak en kan de intensiteit ervan niet worden aangepast door het ontbreken van een lichtsterktesensor. Hij is ook niet verstelbaar, wat in bepaalde omstandigheden vervelend kan zijn, vooral ’s nachts. Ook moet worden opgemerkt dat een bug in ons testmodel ervoor zorgde dat de achtergrondverlichting midden in de nacht werd geactiveerd, ondanks de activering van de modus Niet storen, die dit verschijnsel moet voorkomen.

Laten we toegeven dat ik een beetje teleurgesteld ben over de waterdichtheid. De Suunto 5 Peak is inderdaad IPX8 gecertificeerd, maar hij is slechts bestand tegen een diepte van 30m (3 ATM), vergeleken met 50m voor het vorige model. Suunto verzekerde ons dat zijn horloge ook bestand was tegen zwemsessies, maar het is spijtig dat de certificatie niet volgde, een horloge met 3 ATM is (in principe) niet echt aan te bevelen voor zwemmen. Watersporten die dit model aan hogere druk kunnen blootstellen, worden daarom sterk afgeraden.

Interface

Als puur sporthorloge wordt de Suunto 5 Peak uitsluitend bediend met de vijf knoppen. Geen aanraking hier, je moet je het werkingsprincipe van de interface eigen maken, wat vrij eenvoudig blijkt te zijn. Aan de linkerkant wordt de bovenste knop gebruikt om te wisselen tussen de verschillende pictogrammen die boven in het scherm kunnen worden weergegeven, terwijl de onderste knop wordt gebruikt om terug te keren naar het vorige scherm. Aan de rechterkant is er een validatieknop met daaromheen twee andere voor navigatie. Kleine pijlen op het scherm helpen ons te bepalen welke knop we moeten gebruiken.

Naast de hoofdwijzerplaat die de datum en de tijd weergeeft, evenals diverse aanvullende informatie afhankelijk van het gekozen model wijzerplaat, geeft een eerste druk op de validatieknop toegang tot de muziekbediening (afgespeeld vanaf de smartphone), een tweede druk activeert de weergave van een overzichtsscherm van de komende activiteiten en geeft het aantal ontvangen meldingen aan. Langdurig drukken op deze zelfde toets opent het snelkeuzescherm: Niet storen-modus, alarmbeheer, keuze van nummer, instellingen…

Nog steeds vanaf de hoofdwijzerplaat, kunt u toegang krijgen tot de verschillende modi van de Suunto 5 Peak door op de knop rechtsboven te drukken. Vervolgens kunt u een activiteit starten, de navigatie starten, het activiteitenlogboek raadplegen, een stopwatch starten en tot slot de algemene instellingen openen.

De knop rechtsonder geeft toegang tot fysieke gegevens zoals hartslag, activiteitsniveau en -bronnen, stappen, trainingsschema en tot slot fitnessniveau en slaapmonitoring.

We vinden dus de essentie in een vrij klassieke en efficiënte interface. Het is jammer dat er soms vertragingen optreden bij het openen van de muziekregelwidget of bij het oproepen van de hartslagwaarden, in het bijzonder.

Toepassing

De Suunto 5 Peak werkt in combinatie met de Suunto app (iOS, Android) en synchroniseert automatisch met deze app. De app biedt een duidelijke interface met een lay-out in tabbladen. Het beginscherm geeft een overzicht van onze activiteiten van de afgelopen dagen, onze prestaties en onze vorderingen. Het herinnert ons ook aan de doelstellingen die we met ons trainingsprogramma hebben gesteld.

Het tweede tabblad toont een kalender van alle activiteiten die we hebben gedaan, zodat we bijvoorbeeld gemakkelijk onze laatste loop- of fietstochtjes kunnen terugvinden.

Het derde tabblad gaat meer in detail met een dagboek waarin het aantal trainingsuren wordt samengevat, met een analyse per sport en een overzicht van de geboekte vooruitgang – of omgekeerd een daling van de prestaties als u gedurende een bepaalde periode minder traint. U kunt ook zien hoeveel stappen u hebt gezet, hoeveel calorieën u hebt verbrand, hoeveel en hoe goed u hebt geslapen en hoe fit u was in de afgelopen 10 dagen.

Deze gegevens zijn niet alleen voor de statistiek, want het uurwerk houdt er rekening mee om het door u gekozen trainingsprogramma aan te passen uit de drie van verschillende intensiteiten.

Deze applicatie heeft ook een zeer goed ontworpen mapping tool. U kunt in enkele seconden routes uitstippelen door gewoon de doorgangspunten op de kaart aan te geven, waarna een algoritme de route tussen elk punt berekent op basis van het soort weg dat u wenst te nemen en de activiteit die u hebt gekozen. De Suunto 5 Peak heeft geen directe kaartfunctie, maar kan wel afslag-voor-afslag begeleiding bieden op basis van punten die in de app zijn berekend.

Een leuke 3D-visualisatie van de afgelegde route kan worden gedeeld met vrienden en familie via sociale netwerken of een eenvoudige weblink.

Het laatste tabblad van de applicatie wordt gebruikt om toegang te krijgen tot onze gebruikersinformatie en instellingen, maar ook om diensten van derden (Strava, RunKeeper, Komoot…) te verbinden.

Gebruik en nauwkeurigheid

Hoewel het niet zo rijk bedeeld is als de 9 Peak in termen van sensoren, heeft de Suunto 5 Peak de essentie, namelijk een optische cardio sensor, een gyroscoop en een versnellingsmeter, evenals GPS (GPS, Glonass, Galileo, QZSS, Beidou). Het kompas ontbreekt daarentegen, evenals de GPS-hoogtemeter en niet de barometrische, terwijl de pulsoxymeter (SpO2) ontbreekt. Dit gebrek wordt weerspiegeld in de minder nauwkeurige slaap tracking, omdat Suunto niet de moeite neemt om de chronologie van onze nachten te geven, alleen de totale duur van de slaap, inclusief diepe slaap. Als sporthorloge is dit minder een probleem, maar dergelijke metingen dragen steeds meer bij tot betere fitnessinschattingen in de horloges die ze doen.

De Suunto 5 Peak kan nog steeds inschatten of we voldoende hersteld zijn om de volgende activiteit in ons trainingsprogramma te doen, en kan het programma aanpassen als dat niet het geval is.

Wat de GPS-ontvangst betreft, is de 5 Peak vrij accuraat en herstelt hij zich snel wanneer zich een onderbreking voordoet. Anderzijds hebben wij enkele fouten vastgesteld in de berekening van het positieve hoogteverschil, die wij wij toeschrijven aan een niet-definitieve software, aangezien de hoogteverschilcurven die worden weergegeven na de beschuldigde activiteiten vrij nauwkeurig lijken te zijn.

In termen van hartslag, deze Suunto is vrij nauwkeurig. De gemiddelde afwijking van de meetwaarden van onze referentie Polar H10 borstband bedraagt niet meer dan 1% voor een rustige duurloop en blijft onder de 2% voor een gesplitste duurloop. Wij zien enige onnauwkeurigheden in de onderstaande curve, die gladder is dan die welke met de riem wordt verkregen, maar de frequentiedalingen worden goed gedetecteerd.

Het is mogelijk om met de Suunto 5 Peak te beginnen met split training. Vervolgens moet een gepersonaliseerde sportmodus worden gecreëerd, zodat de wijzerplaat tijdens de race de overeenkomstige informatie weergeeft.

Levensduur batterij

De 5 Peak is compacter dan de Suunto 5 en verliest op papier twee dagen batterijduur, terwijl Suunto beweert dat de batterij tot 10 dagen meegaat in horloge modus. Een duur die sterk varieert naargelang van de sportactiviteiten die worden geregistreerd, want die waarbij GPS wordt gebruikt, verbruiken veel energie. Suunto vermeldt 20 uur in Performance mode, 40 uur in Endurance mode en tot 100 uur in Tour mode.

In de praktijk vonden we een week gebruik in rustige periodes met weinig sporttraining, maar voor dag en nacht gebruik (slaapmonitoring) met meldingen op het scherm. De autonomie daalt vrij snel als u de activiteiten met GPS vermenigvuldigt, een dagelijks gebruik dwingt dan om het horloge meer dan een keer per week op te laden. Niets erg beperkends, echter, voor de geplande toepassingen voor dit model.

Het opladen gebeurt met een eigen kabel waarvan de connector een clip vormt die de risico’s van ontkoppeling beperkt. Reken op 55 minuten voor een volledige lading.

Productspecificaties

 • Uitzonderingen fabrieksgarantie: Op het horloge zit 2 jaar fabrieksgarantie en op het horlogebandje 1 jaar fabrieksgarantie.
 • Reparatie type: Carry-in
 • Fabrieksgarantie termijn: 1 jaar
 • Accu/batterij technologie: Lithium
 • Geslacht: Voor unisex
 • Maat: One size
 • Kleur: Black
 • Model: SUUNTO 5 G1 ALL BLACK
 • Dikte horlogekast: 14,6
 • Geschikt om mee te betalen: Nee
 • Inclusief digitaal kompas: Ja
 • Kleur horlogeband: Zwart
 • Kleur horlogekast: Zwart
 • Waterdichtheid: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)
 • Hartslagsensor: Constant
 • Frequentie hartslagmeting: Continu
 • GPS: Ja
 • Meetwaarden: Inzicht in hoeveelheid slaap (uren) | Afstandmeting | Stappenteller | Trappenteller | Bewegingssensor | Snelheidsmeter | Caloriemeting | Hartslagfunctie | Hoogtemeter
 • Waterbestendig: Ja
 • Waterdicht tot (m): 50 meter
 • Trainingsfunctie: Ja
 • Type training: Virtual Partner
 • Registratiefunctie: Ja
 • Stopwatch functie: Ja
 • Horlogefunctie: Ja
 • Touchscreen: Ja
 • Verlicht scherm: Ja
 • Notificaties van je smartphone: Berichten ontvangen | Mail lezen | Navigatie
 • Muziek afspelen zonder smartphone: Nee
 • Geschikt voor besturingssysteem: Android | iOS
 • Notificaties van je smartphonevBerichten ontvangen | Mail lezen | Navigatie
 • Apps: Endomondo | Relive | Strava | TrainingPeaks
 • Bluetooth: Ja
 • NFC: Nee
 • ANT+: Nee
 • Wifi: Geen Wi-Fi
 • Taalinstellingen: Nederlands
 • Applicatie wearable: Suunto
 • Type GPS: Zelfstandige GPS
 • Batterijduur wearable: 15 dag(en)
 • Batterijduur tijdens GPS: 0,8 dag(en)
 • Maximale batterijduurv336 dagen
 • Afmetingen: Afmeting: 4,6 x 4,6 x 14,6 cm
 • Product gewicht: 66 gram
 • Schermafmeting: 1.81 inch inch
 • Minimale polsomtrek: 130 cm
 • Maximale polsomtrek: 210 cm
 • In de doos: – Suunto 5
  – Oplaadkabel
  – Handleiding
 • Verpakking breedte: 8,5 cm
 • Verpakking lengte: 9 cm
 • Verpakking hoogte: 8,5 cm
 • Taal handleiding: Universeel
 • Verpakkingsgewicht: 277 gram
 • EAN: 6417084503596
 • Serie: Suunto 5
 • Merk: Suunto

Voordelen

 • Lichtgewicht en compact.
 • Eenvoudige bediening.
 • Goed ontworpen app.

Nadelen

 • Klein en laag contrast LCD scherm.
 • Wat traagheid in de interface.

Suunto 5 G1 - Multisporthorloge - All Black

Conclusie

De Suunto 5 Peak heeft een modern design en een klassieke aanpak, maar het heeft alle functies die elke sportman of vrouw die actief is buiten, maar ook binnen, zou verwachten. De nauwkeurigheid van de sensoren is goed en het volgen van de prestaties is relevant via een duidelijke en leesbare smartphone-applicatie. Wij betreuren echter dat de kwaliteit van de uitstallingen nog steeds bescheiden is en dat de sportopleidingsprogramma’s enigszins karig zijn. De Suunto 5 Peak zal niettemin een goede bondgenoot zijn voor diegenen die op zoek zijn naar een GPS multisporthorloge dat direct naar de essentie gaat voor het bijhouden van hun sportprestaties.

Recent Content