Scandinavische eierkoffie: is het echt een ding?

De Scandinavische landen staan bekend om hun hoogwaardige eten en koffie. Dit heeft geleid tot het creëren van een aantal unieke koffietradities.

Een daarvan staat bekend als ‘Scandinavische eierkoffie’.

Dit roept enkele vragen op:

  • Wat is het precies?
  • Smaakt het wel goed?
  • En waarom drinken de Scandinaviërs hun koffie met eieren? Is het slechts een mythe? 🤷‍♂️

In dit artikel beantwoorden we al die vragen en meer.

➡️ Ga hier direct naar het recept

eierkoffie in een kopje
Het klinkt walgelijk. Maar hoe smaakt het eigenlijk?

De geschiedenis van eierkoffie

Eierkoffie heeft zijn wortels in Zweden of Noorwegen. Het is moeilijk om precies te zeggen wanneer het een wijdverspreide brouwmethode werd, maar ergens in het midden van de jaren 1800, toen immigranten begonnen te vertrekken naar nieuwe kansen in de VS, moet het gebruikelijk zijn geweest.

Het werd in eerste instantie bedacht om onzuiverheden uit geweekte koffiebereidingen te verwijderen.

Mensen hadden toen nog geen fancy koffiemachines en filters, dus gebruikten ze eierschalen en andere eiwitrijke dingen om hun koffie te filteren.

Zweedse immigranten brachten de traditie naar Amerika. Uiteindelijk vestigden velen zich in het Midwesten, meer bepaald in Minnesota. De koffie wordt vandaag de dag nog steeds op deze manier bereid op veel kerkgerelateerde evenementen.

In tegenstelling tot wat je zou denken, is eierkoffie virtueel onbekend in Scandinavië vandaag.

Hoe weet ik dit?

Nou, ik kom uit Denemarken en heb nog nooit van deze drank gehoord of iemand deze drank 🙅 zien drinken

Toen ik onderzoek deed voor dit artikel, vroeg ik zelfs enkele van mijn vrienden uit Noorwegen en Zweden, en ze zeiden hetzelfde: eierkoffie is geen ding.

Scandinavië als geboorteplaats van eierkoffie?

Verbaasd over dit fenomeen, keek ik in een aantal oude boeken over de Deense koffiegeschiedenis, en het bleek dat het vroeger gebruikelijk was om rare stoffen te gebruiken om koffie te filteren. De zwemblaatje van vis is bijvoorbeeld ook gebruikt voor in wezen hetzelfde doel als de eieren.

In Noorwegen, waar gedrenkte koffie/cowboykoffie veel vaker voorkomt dan in Denemarken, is er zelfs nog een woord voor gefilterde koffie met vishuid: “Klareskinn” – betekent in wezen “het opruimen van de huid.” Dit geeft aan dat deze traditie in het noorden al langer voortduurt.

Goed dat de Scandinavische kolonisten in het midwesten kozen voor eieren in plaats van vishuid! Anders zouden we vandaag veel websites hebben die artikelen schrijven over “Scandinavische viskoffie”!

Mijn ervaring met eierkoffie

Persoonlijk heb ik nooit de drang gevoeld om eierkoffie te drinken.

Ik hou van eieren, maar het leek me nooit een goed idee om ze met koffie te mengen.

Maar ik geef om mijn lezers, dus ik dacht dat ik net zo goed mijn smaakpapillen kon opofferen, zodat je het niet hoeft te doen.

Dus ik vond een paar recepten online en maakte mijn geschatte versie die goed zou passen bij een iets fijnere malingsgrootte en een moderner roosterprofiel.

Ik kraakte een ei, klopte het, voegde het toe aan het koffiedik en dumpte het hele beslag in het sudderende water.

De resulterende vloeistof zag er niet heerlijk uit, maar het leek erop dat de eimoleculen behoorlijk efficiënt waren in het opnemen van veel koffiedik.

Zweedse eikoffie collage
Meng het ei, inclusief dooier, met gemalen koffie.

Je hebt echter nog steeds een behoorlijk fijnmazig vergiet (of papieren filter) nodig als je volledig slibvrije koffie wilt drinken. Ik goot langzaam en gebruikte een vork om eventuele grote brokken in de pot te houden.

Er zaten wat kleine koffie/ei mengsel stukjes in mijn laatste drankje, maar het goede was dat ze in de bodem bleven.

Dus oude volkswijsheid had daar gelijk in.

Hoe zit het met de smaak? Nou, het was niet slecht. Er was een vleugje ei-nasmaak, maar het was niet zo veel.

De drank zelf zag er ook wat vetter uit dan normaal. Het was alsof er kleine zwevende oliedeeltjes bovenop de koffie dreven. Natuurlijk kan dit ook gebeuren bij de Franse pers, maar het voelde alsof er hier meer was.

Zou ik het nog een keer drinken?

Ik kan ronduit zeggen dat ik dat niet zou doen. Hoewel de eiersmaak niet prominent aanwezig was, kon ik het toch proeven.

Ik denk ook niet dat de filtratievoordelen zo enorm zijn. Een zorgvuldig ingeschonken cowboykoffie verschilt hier niet veel van. En je hoeft niet te rommelen met eieren om die drank te bereiden.

Het verdict

Eierkoffie was misschien wel alles wat woede toen immigranten in de jaren 1800 in het Midwesten aankwamen, maar tegenwoordig is het gewoon een bizar relikwie. Er is een reden dat mensen in Scandinavië deze methode niet meer gebruiken.

Over het algemeen ben ik geen grote fan van het toevoegen van dingen aan koffie, maar als je dat doet, zou het de koffie in ieder geval goed moeten laten smaken.

Eierkoffie doet dat niet, en het lijkt vandaag gewoon verouderd als een filtratiemethode.

Zweedse eikoffie collage 2
Voeg het beslag toe aan sudderend water

Egg Coffee Recept

Naar mijn bescheiden mening mag eierkoffie alleen worden bereid voor educatieve / wetenschappelijke doeleinden. Maar voor het geval je nieuwsgierig bent, dan is dit het recept dat ik heb gebruikt voor mijn experiment.

  • Meet 66 gram koffie medium-fine koffie uit. Breng 800 ml water aan de kook. (U kunt het recept naar behoefte omhoog of omlaag schalen).
  • Kraak een rauw ei in een kopje meng het met je gemalen koffiebonen met een vork. Voeg de eierschaal toe en breek deze iets op met een vork.
  • Voeg het beslag toe aan de pot met heet water en laat het op het fornuis 5 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Terwijl het ei kookt, kleeft het aan onzuiverheden in de grond, die worden verwijderd uit de vloeistof die je uitgiet en drinkt.
  • Zet na 5 minuten het vuur uit en giet er 200 ml koud water bij. Dat zal het ei helpen zich vast te klampen aan koffie.
  • Gebruik een zeef of vergiet om de koffie te filteren. Giet in mokken of een aparte karaf.
  • Je Scandinavische eierkoffie is klaar om geserveerd te worden! Je kunt suiker of melk toevoegen als je wilt.

FAQ

Wat is Scandinavische gekookte koffie?

Scandinavische gekookte koffie is een soort koffiedrank die zijn oorsprong vindt in Scandinavië. Dit type koffie wordt gemaakt door gemalen koffiebonen te koken met eieren, inclusief de schaal.

Wat doen Scandinaviërs in hun koffie?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, worden eieren in Scandinavië nooit aan de koffie toegevoegd. Koffie in de Scandinavische landen wordt meestal gemaakt op een druppelkoffiemachine. Het wordt meestal geserveerd met melk of room en suiker of gewoon genoten van zwart.

Waarom zou je eierschalen in koffie doen?

Eieren en eierschalen kunnen helpen om onzuiverheden te filteren. De techniek werd gebruikt in de jaren 1800 en wordt vandaag de dag nog steeds op sommige plaatsen in het Midwesten gebruikt.

Hoe is de koffiecultuur in Zweden

Zweden heeft een lang gevestigde “Fika” -cultuur die ontspannen sociale interactie bevordert bij koffie en cake met vrienden en familie. Een fika kan op elk moment van de dag voorkomen, maar gebeurt meestal van de lunch tot de middag. Het gaat om het afspreken met vrienden, collega’s of familieleden voor een kopje koffie vergezeld van kaneel / kardemombroodjes.
In Zweden maakt koffie deel uit van het dagelijks leven dat in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Als gevolg hiervan drinken Zweden meer koffie per hoofd van de bevolking dan bijna alle andere landen in de wereld!