The Moccamaster: A Coffee Snob’s Review

Tijdens mijn jeugd in Denemarken heb ik veel Moccamasters gezien. Ze stonden overal in keukens. Zelfs mijn oma had er een.

(Naar verluidt had mijn opa het voor haar gekocht omdat het veel sneller brouwde dan andere koffiezetapparaten!)

Maar dit alles was lang geleden – lang voordat de specialty coffee-revolutie halverwege de jaren ’00 werd afgetrapt. De Moccamaster werd ontworpen in de jaren 1970 en is sindsdien nauwelijks veranderd.

Dit alles maakte me nieuwsgierig om te zien of deze iconische koffiemachine nog steeds heeft wat nodig is.

Ik heb de Moccamaster meer dan een maand getest en er elke dag koffie op gezet.

Lees verder als je wilt zien of dit apparaat het geld waard is voor moderne koffiesnobs.

Moccamaster Selecteren

Moccamaster Selecteren

Dit is de bijgewerkte 2021-versie van het klassieke model. Het heeft een aantal essentiële verbeteringen ten opzichte van het oude ontwerp

Wie is Technivorm?

Technivorm is een Nederlands bedrijf dat zijn wortels terugvoert naar de vroege jaren 1960. Het bedrijf produceerde zowel een koffiezetapparaat als een molen voordat het uiteindelijk het nu iconische KGB-model in 1974 ontwikkelde.

Hoewel Moccamaster tegenwoordig veel verschillende huishoudelijke modellen produceert, zijn het min of meer slechts variaties op hetzelfde thema.

Natuurlijk, sommigen van hen hebben thermische karaffen en sommige hebben een druppelstopfunctie ingebouwd in de filtermand; in wezen zijn ze echter allemaal uit hetzelfde hout gesneden.

Dit is een verfrissende benadering als je zoiets als consumentenelektronica of high street fashion overweegt. Een Moccamaster van 25 jaar geleden en vandaag zijn vrijwel hetzelfde.

technivorm karaf close up
Technivorm heeft de productie nog steeds in Nederland

De materialen en constructie volgen ook hetzelfde milieuvriendelijke ethos. De behuizing is gemaakt van een stevig aluminium blok en de meeste (zo niet alle) onderdelen zijn verkrijgbaar als reserveonderdelen.

Dus laten we zeggen dat je een probleem hebt met je karaf of watersproeiarm. In dat geval is het eenvoudig om een nieuw onderdeel te kopen en zelf te vervangen. Dat heb ik gedaan in het geval van de waterafvoerarm. Maar daarover later meer.

Technivorm heeft ook nog steeds zijn fabriek in Nederland, waar de machines met de hand worden geassembleerd. Dit verklaart ook waarom de Moccamasters meestal duurder zijn dan bedrijven in Azië. Hoewel, het merk is niet gek duur in de EU. In de VS en andere delen van de wereld is het echter meer een investering.

Moccamaster Woordenlijst

Er zijn veel kleine variaties tussen de Moccamasters. De afkortingen in de naam verraden alle kleine details:

Kbg: Het klassieke model

Kb: Het klassieke model maar dan zonder de auto-drip stop-functie.

FB9: De thermische karaf versie

Kbgv: De V staat voor volumeregeling. Dit model staat ook bekend als Moccamaster Select en het is de meest bijgewerkte versie van 2021

HB &HBG – De modellen die beginnen met “H” hebben slechts één warmteplaatinstelling. Niet echt een groot probleem voor de meeste moderne gebruikers, .

De standaard Moccamaster is in de loop der jaren nauwelijks veranderd

Moccamaster KbG 741 in dagelijks gebruik?

Laten we nu nostalgie vergeten en ons in plaats daarvan concentreren op hoe de Moccamaster presteert in deze tijd. Heeft het wat nodig is?

Als koffie-nerd en Q-grader met een enorme verzameling brouwapparaten die alles omvat, van Harios en Kalitas tot PID-gestuurde espressomachines, moet ik toegeven dat ik hoge normen heb.

Kan een 46 jaar oud ontwerp een plek verdienen in mijn verzameling koffiegadgets?

In het begin leek de workflow een beetje vervelend met de verschillende onderdelen die op hun plaats moesten worden gezet.

Vooral het afneembare deksel op de filtermand en het waterreservoir leek in het begin een beetje vervelend.

Mijn ervaring heeft me echter geleerd dat de meeste koffiegadgets in het begin zo kunnen aanvoelen, en dan na een week gebruik, begint het spiergeheugen en heb je meer kleine workflowproblemen.

Dat leek ook hier het geval te zijn.

Ook maakt het modulaire ontwerp het apparaat gemakkelijk te repareren in geval van problemen.

Het ontwerp zou niet zo lang hebben bestaan als het niet solide was.

Een ander belangrijk aspect van het ontwerp van de Moccamaster KBG is dat het eenvoudig is om alle onderdelen correct te reinigen. Een van de grootste problemen met automatische druppelkoffiezetapparaten is dat rancid koffie oliën en schimmel zullen accumuleren en invloed hebben op de smaak – en misschien zelfs uw gezondheid.

Ik heb me nooit zorgen in die richting gemaakt bij het gebruik van de Moccamaster. Alle onderdelen die in contact komen met water en koffiedik zijn gemakkelijk toegankelijk en schoon. De enige uitzondering is het waterreservoir – als het gaat om de watertank, is het essentieel om er vers water in te gieten. En gebruik de karaf niet om het te vullen, omdat je misschien nog wat koffie-oliën hebt zitten.

Extractieproblemen?

De volgende test was om wat goede koffie te zetten. In de periode dat ik de Moccamaster testte, brouwde ik voornamelijk voor slechts twee personen. Een enorme partij is een beetje te veel voor twee personen, dus ik was het grootste deel van de tijd twee grote mokken koffie aan het zetten. Dus dat was meestal rond de 500 ml tot 32 gram koffie.

De resulterende brouwsels waren een beetje te snel als ik niets deed om ze te vertragen. Dit is logisch omdat Moccamaster de reputatie heeft snel te brouwen. Ik kreeg echter niet helemaal de contacttijd die ik zocht. Dit komt waarschijnlijk door het hebben van een grote mand die is geoptimaliseerd voor grote brouwsels in combinatie met een snelle waterstroom.

Ik merkte vaak dat ik de machine 30 seconden uitzette nadat het eerste water was verspreid om een bloei na te bootsen. Dit verbeterde de extractie en resulteerde in rondere en meer vol smakende kopjes.

Als u de waterpomp gewoon vrij laat lopen zonder enige tussenkomst, loopt deze in twee minuten 500 ml. Daarna bepaalt je maalgrootte de totale brouwtijd. In de meeste gevallen zal dat resulteren in een brouwtijd van ongeveer 2.30 minuten. Iets te snel, als je het mij vraagt.

De nieuwe Moccamaster uitlaatarm

Moccamaster nieuwe en oude arm
De uitlaatpijp aan de onderkant is de nieuwe (en betere) versie.

Een ander probleem dat ik tegenkwam was een te smalle waterdispersie. De Moccamaster maakt gebruik van een lange en smalle watersproeiarm. Vanwege het ontwerp van de negen gaten in de arm heeft het water echter de neiging om samen te lopen om een enkele stroom te vormen. Deze krachtige stroom zou in de brouwbedding graven en een gigantische krater in het midden produceren. Omdat ik gewend ben aan het zetten van schenking over koffie, weet ik dat dit niet goed is. In plaats daarvan wil je een gelijkmatige spreiding over het hele bed van koffie. Idealiter streef je ook naar een relatief zachte stroom die niet het hele brouwbed oprolt, omdat te veel agitatie bitterheid in de beker kan veroorzaken.

Tijdens het onderzoeken van het probleem kwam ik erachter dat de meest recente generatie Moccamaster-schepen met een enigszins opnieuw ontworpen wateruitlaatarm. Op deze sproeiarm hebben de gaten een soort uitstekende rib die een gelijkmatige verspreiding over het hele oppervlak bevordert. Dus ik vond een online winkel en bestelde een nieuwe wateruitlaat, die me slechts iets van $ 28-30 terugbracht.

Het installeren van de nieuwe arm was zo eenvoudig dat zelfs een kind het kon doen. Een paar minuten na ontvangst van de vervanging zag mijn brouwbed er aanzienlijk beter uit en had het die iets zachtere textuur die een zachtere agitatie aangaf.

Nieuwe moccamaster wateruitlaatpijp
Het verbeterde ontwerp zorgt voor een gelijkmatigere waterverdeling

Kan het goede koffie zetten?

Over het algemeen smaakte de koffie van de Moccamaster uitstekend. Het bedrijf heeft fantastisch werk geleverd om de juiste temperatuur te krijgen. De machine maakt gebruik van een koperen verwarmingselement. Naar verluidt is het van hogere kwaliteit dan andere fabrikanten, maar ik heb geen manier om deze claim te verifiëren. De Moccamaster is echter een SCAA-gecertificeerd koffiezetapparaat, dus het is veilig om aan te nemen dat het op de juiste temperatuur zet.

Als je schoon water hebt op de juiste zettemperatuur (ongeveer 93-95 C), met de juiste intervallen gegoten, gelijkmatig over het brouwbed verspreid, dan zal de resulterende koffie goed smaken. Dat is gewoon een basaal koffiefeit.

Meestal hielp ik de Moccamaster echter een beetje tijdens het proces. Zoals gezegd zou ik vaak een “bloeifase” toevoegen door de machine uit te schakelen. Ik gebruikte soms een lepel om het brouwbed te roeren. Of ik zou de sproeiarm iets schuin bewegen om een gelijkmatige verzadiging te garanderen.

Deze stappen lijken nodig om het beste uit de machine te halen. Als je het niet doet, krijg je nog steeds goede koffie, maar misschien bereik je maar 80%, terwijl de kleine hacks je kunnen helpen de laatste stukjes uit je bonen te halen.

In zekere zin is het een beetje jammer dat je zoiets moet doen met een automatisch infuuskoffiezetapparaat, want dat druist een beetje in tegen de hele filosofie. Maar aan de andere kant zijn dit kleine stappen om op grote schaal voor fantastische koffie te zorgen. En ze zullen vrij snel een tweede natuur worden.

Moccamaster voor geeks?

Als hardcore koffie-nerd kon ik het natuurlijk niet laten om dingen nog geavanceerder te maken.

Ik heb geprobeerd verschillende brouwers te gebruiken in plaats van de kegelvormige mand, en je kunt heel interessante resultaten krijgen door een Hario V60 of Kalita Wave te gebruiken in plaats van de originele mand. De filterhouder is bijna perfect voor een van die apparaten.

Als je nog ambitieuzer bent, is het relatief eenvoudig om de twee schroeven eruit te halen en de filterhouder te verwijderen. Dan kun je er grotere brouwers in kwijt, bijvoorbeeld een Chemex of Hario Nel Dripper.

Mijn beste resultaten met al deze experimenten kwamen toen ik een Kalita Wave en Gabi Dripmaster B samen gebruikte. Tot mijn verbazing bleek de koffie fluweelachtig en goed geëxtraheerd bij het zetten van 500 ml in een verhouding van 1:16.

Moccamaster x Kalita Wave werkt vrij goed 😎

Voor wie is het bedoeld?

De grote vraag en waarom je dit artikel leest, is dat je overweegt of je de Technivorm Moccamaster moet krijgen.

Ik denk dat het afhangt van wie je bent en wat je koffiebehoeften zijn.

Als je een speciale koffie-nerd bent die meestal hooguit een Hario V60 met twee kopjes brouwt, denk ik niet dat er een dwingende reden is om een machine in te schakelen.

Gemak? Niet echt. Meestal zal het net zo gemakkelijk zijn om wat schenking over koffie te zetten.

Kwaliteit? Nee. Wanneer ze perfect worden uitgevoerd, hebben pour-overs nog steeds een klein randje in kwaliteit ten opzichte van druppelkoffiezetapparaten.

De propositie verandert als je vaak grotere batches brouwt, d.w.z. 4-10 kopjes.

In dat geval denk ik dat de Moccamaster heel logisch is. Je kunt een grote partij koffie maken voor je vrienden en familie en erop vertrouwen dat het heerlijk is.

Bovendien hoef je niet erg betrokken te zijn tijdens het grootste deel van de brouwcyclus. Je kunt koffie malen en de machine bereiden, wat 1-2 minuten duurt, en dan kun je je concentreren op je gasten voor de rest van de brouwcyclus.

Wat als je gewoon een gemiddeld persoon bent die een iconisch koffiezetapparaat in je keuken wil?

Nou, ik denk dat de Moccamaster weer heel logisch is. Ja, het is twee-drie keer duurder dan vergelijkbare druppelkoffiezetapparaten. Qua bouwkwaliteit gaat het echter ook minstens zo lang mee. Dus vanuit een financieel oogpunt op lange termijn is het geen domme investering. Zeker niet als je iemand bent die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Dan is een enkel, repareerbaar apparaat altijd beter dan het kopen van meerdere goedkope.

Nadelen van de Moccamaster KBG

Er zijn een paar nadelen aan de Moccamaster, vooral aan de klassieke KGB 741, maar die zijn enigszins afhankelijk van elk model.

Laten we ze hier bespreken:

  • Slechte spuitarm: Dit was het geval op alle oudere modellen, maar Moccamaster zal in de toekomst overstappen op het nieuwe ontwerp. Ik weet echter zeker dat veel modellen in winkels nog steeds het oude wateruitlaatontwerp hebben. Als u het juiste model wilt krijgen, gaat u voor het gloednieuwe Moccamaster “Select” -model.
  • Warmteplaat: De meeste Moccamasters hebben een warmteplaat. Als je old school bent, vind je dat misschien leuk. De meeste moderne koffiesnobs geven echter niet veel om deze functie. Als je de koffie verwijdert als de zetcyclus is afgelopen, kan dat geen kwaad voor het brouwsel, voor zover ik kan zien.
  • Snel brouwen: Je kunt de machine 30 seconden uitschakelen nadat het brouwbed verzadigd is, maar dit voelt natuurlijk als een enigszins low-tech oplossing.  Nogmaals, de nieuwste versie, de Moccamaster Select, heeft een functie die de stroomsnelheid vertraagt en de extractie helpt bij het brouwen van kleinere batches.
  • Dunne karaf: Op zo’n premium toestel is de karaf de grootste teleurstelling. Het is dun en fragiel. Daarnaast is het handvat wat dun. Ik ben gewend geraakt aan premium servers van Hario, Kinto en Kalita, dus het voelt een beetje teleurstellend. Dit is echter geen groot probleem. Je kunt gemakkelijk andere merken gebruiken als het je te veel irriteert.

    Over het algemeen zijn veel van deze nadelen opgelost als je voor de thermische karafversie of de gloednieuwe Moccamaster Select gaat. De eenheid die ik voor deze beoordeling heb gebruikt, is echter de meest elementaire KGB 741; de nadelen hebben de ervaring niet verpest. Je kunt de meeste van hen omzeilen.

Technivorm Moccamaster 79317...

Alternatieve Druppelkoffiezetapparaten?

Het voor de hand liggende alternatief voor de Moccamaster is de Breville Precision Brewer, die ik eerder heb beoordeeld. In veel opzichten zijn deze twee koffiezetapparaten tegenpolen. Het Breville-apparaat is zeer geavanceerd en instelbaar, maar ook totaal onmogelijk om zelf te repareren als u problemen ondervindt.

Met de Breville Precision Brewer heb je temperature en flow control, en twee verschillende manden, afhankelijk van de portiegrootte. Dus als je een extreme power user bent (iemand die weet wat ze doen als het gaat om extractieopbrengst, TDS, enzovoort) en je moet ENORME batches maken (zoals 14-16 kopjes), dan kun je iets unieks uit de Precision Brewer halen.

De meeste normale mensen die tussen 0,5 l-1 liter (4-8 kopjes) brouwen, hebben echter meestal een aantal uitstekende argumenten voor de Moccamaster.

Als je het op de meest eenvoudige manier gebruikt, zal het de juiste koffie maken. Je kunt echter een beetje meer “geavanceerd” gaan als je dat wilt – roeren, pauzeren of zelfs experimenteren met verschillende manden – bijvoorbeeld een Hario V60 of Kalita Wave.

Oordeel: Is de Moccamaster het waard?

De Moccamaster KBG 741 is een klassiek design in de koffiewereld. Het is een old-school favoriet zoals Levi’s 501’s of Converse sneakers.

In die zin weet je intuïtief dat het vrij goed zal werken. Als een speciale koffie-nerd was ik echter verrast om te zien dat het aan veel van mijn behoeften voldeed. Het laatste koffiezetapparaat dat ik heb getest, was de veel geavanceerdere Breville Precision Brewer, maar ik kan niet zeggen dat ik vooral veel van zijn functies heb gemist bij het gebruik van de old-school rivaal.

Zeker als het onderweg een beetje geholpen is, maakt de Moccamaster net zo goede koffie.

De klassieke KGB 741 is in een paar opzichten een beetje ouderwets, maar het lijkt erop dat Moccamaster erin geslaagd is om deze problemen aan te pakken met het nieuwe en verbeterde Select-model.

Als je een koffiesnob bent die grote partijen met stijl wil brouwen, kun je de Moccamaster vertrouwen als je dagelijkse chauffeur.