The Sub review

Met de Sub kun je op verzoek een koud biertje inschenken, en het tot 15 dagen vers houden. Het is het soort ding waarvan je niet weet dat je het wilt, maar als je er eenmaal een hebt, wil je niet meer terug naar blikjes en flesjes.

Prijs & Beschikbaarheid

De Sub is nu gefuseerd met Beerwulf.com, dus je kunt nu
een Sub koopt bij Beerwulf.

Er zijn twee modellen: de standaard die in zwart, grijs en rood verkrijgbaar is voor £ 119 en een speciale Heineken Edition (£ 169), plus een compact model voor £ 99 dat – uiteraard – wat minder ruimte inneemt.

Je kunt de Sub niet in de VS kopen: hij is alleen verkrijgbaar in het VK, Frankrijk, België, Nederland en Duitsland.

Voor deze prijzen is de Sub goedkoper dan de
Perfect Draft, die voor
£209 van Beerhawk.com.

Vreemd genoeg zijn er geen bundelaanbiedingen waarbij je bier of een glas met korting krijgt.

Bier wordt geleverd in
2L “Torps”, waarvan we aannemen dat het een afkorting is voor torpedo: je laadt ze in de machine op een gelijkaardige manier.

The Sub review

Torps variëren van ongeveer £6.99 tot £18.99 voor premium bieren. Momenteel is er niet veel middenweg tussen deze prijzen, maar de fusie met Beerwulf betekent dat er in de nabije toekomst een veel bredere selectie zou moeten zijn. We komen hier later nog op terug.

Functies & ontwerp

De Sub zelf is gemaakt door Krups – beter bekend om zijn koffiezetapparaten – en is, tenzij u voor de Heineken Edition gaat, bijna volledig van kunststof. Hij ziet er goed uit en is misschien iets groter dan je zou denken, maar past comfortabel op een keukenblad met standaarddiepte.

De compacte versie is alleen kleiner in de breedte: 190 mm tegen 235 mm, en is met 455 mm net zo lang (maar tel er een beetje bij op voor de lekbak die ervoor zit).

De Sub review

De reden daarvoor is dat Torps een standaard formaat hebben. Ze zijn iets dikker en korter dan een 2L colafles, en worden geleverd met een plastic buisje dat aan de bovenkant vastklikt en gemakkelijk in de tuit van de machine gaat.

Afgezien van netstroom is er verder niets nodig. In tegenstelling tot een café is er geen CO2 nodig; een pomp blaast een blaas in de Torp op om het bier op de juiste druk te houden.

The Sub review

Er is gewoon een aan/uit-knop die rood oplicht als de machine het bier koelt en groen wordt als het op de juiste temperatuur is, wat, mocht je nieuwsgierig zijn, 2°C is, ongeacht het soort bier.

In tegenstelling tot de Perfect Draft is er geen display dat aangeeft hoeveel bier er nog is, of een teller die aangeeft hoeveel dagen er nog resteren tot het bier niet meer op zijn best is. Dat laatste is geen probleem, omdat je waarschijnlijk in een paar dagen door een Torp heen bent. Het eerste is slechts een kleine ergernis, want je zult een Torp of twee in de koelkast willen bewaren, klaar om de huidige te vervangen.

Als je ze niet gekoeld bewaart, kan het volgens de handleiding tot 14 uur duren om het bier tot 2°C te koelen, maar rechtstreeks uit de koelkast zijn ze klaar om te schenken. Er is een koelventilator die over het algemeen bijna geruisloos draait, maar veel luider is wanneer hij actief koelt. En de pomp, die in werking treedt nadat je een pint hebt ingeschonken, maakt veel lawaai, maar is slechts kortstondig.

Een biertje inschenken is zo simpel als het overhalen van de hendel, hoewel het natuurlijk een kunst is om een enorme schuimkraag te vermijden. Het is aan te bevelen een glas vooraf in koud water te spoelen en het op 45° te houden terwijl je schenkt.

Het eerste glas heeft de neiging om erg schuimig te zijn, maar daarna vonden we het gemakkelijk om een pint te schenken die er professioneel genoeg uitzag.

The Sub review

Vergeleken met de Perfect Draft, die geschikt is voor 6L vaten, zijn de 2L Torps voor The Sub nogal klein. Je krijgt er bijna vier pinten uit voordat je ze moet verwisselen en hoewel je misschien denkt dat dat niet veel is, betekent het dat je niet door 12 pinten van hetzelfde bier heen hoeft te gaan voordat je een vaatje kunt verwisselen in de Perfect Draft.

Aan de andere kant is The Sub niet zo goed voor feestjes: hij is meer voor eigen gebruik. En het mooie van zulke machines, vergeleken met blikjes of flesjes, is dat je zo veel of zo weinig kunt inschenken als je wilt.

Versheid speelt hier ook een rol in, en hoewel het zeker subjectief is, smaakten alle bieren die we uit The Sub probeerden prima.

Torps

Veel mensen willen The Sub gewoon om pils te drinken, en daar is het geweldig voor. Uw Heineken, Birra Moretti, Tiger of Amstel is perfect gekoeld en klaar wanneer u maar wilt.

Als u liever Cider drinkt, is er ook Strongbow, en voor de meer avontuurlijke bierdrinker is er een selectie van Belgische bieren, een paar IPA’s waaronder Lagunitas en de uitstekende Jopen Mooie Nel. Newcastle Brown Ale is nieuw in het assortiment en is momenteel het enige donkere bier dat verkrijgbaar is: er is ons verteld dat stouts en porters worden overwogen.

Torps is alleen online verkrijgbaar, wat betekent dat je £4.95 bezorgkosten bij de prijzen moet optellen. Gratis levering is alleen beschikbaar als je precies acht Torps bestelt, niet de ‘besteed een minimum van £50 voor gratis levering’ die je vroeger kreeg voor de Beerwulf fusie. Bovendien zijn er momenteel geen kortingen voor bulkaankopen buiten de gratis levering en ook vrijwel geen aanbiedingen voor losse Torps.

We zouden graag zien dat Torps beschikbaar zijn om lokaal te kopen, idealiter in supermarkten naast het bestaande assortiment van 5L vaten, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat dat op korte termijn zal gebeuren.

De Sub recensie

Zoals bovenaan vermeld, variëren de Torps van ongeveer £7 tot bijna £20. Als deze prijzen moeilijk te vergelijken zijn, komen de goedkoopste bieren uit op een fractie onder de £2 per pint, en de duurste, zoals La Chouffe, zijn meer dan £5.30. Natuurlijk drink je niet zomaar een pint van een sterke Belgische blonde, en kost de productie van dergelijk bier veel meer. In ieder geval is het nog altijd duurder dan La Chouffe in een fles.

Belangrijker is dat je zo’n prijsverschil niet zult vinden bij
vaten voor de Perfect Draft. Of je nu Stella en Budwiser of Leffe Ritual en Goose Island IPA wilt, je betaalt ruwweg dezelfde £30-35 voor 6L. Dat betekent dat je per pint iets meer betaalt voor pils dan bij The Sub, maar minder voor hoppiger, sterkere bieren. Maar nogmaals, als je van donkere bieren houdt, zoals porters en stouts, zul je die ook niet vinden bij de Perfect Draft.

Verdict

De Sub zal niet iedereen aanspreken, maar hij werkt echt goed en stelt je in staat te genieten van zo veel of zo weinig vers bier als je wilt, wanneer je maar wilt.

Als je je zorgen maakt over het gebrek aan controle over de temperatuur, hoeft dat niet. Schenk je Delirium Tremens gewoon een paar minuten voor je het wil drinken en geef het een beetje tijd om een paar graden op te warmen.