Wat is een Iced Americano?Zwarte koffiedrinkers van de wereld kunnen het gevoel hebben dat ze enigszins onderbediend zijn door het aantal beschikbare opties als het gaat om ijskoffiedranken. Als je geen fan bent van melk, room, of gearomatiseerde siropen in een koude koffie dan krimpt het menu aanzienlijk. Soms is de enige overgebleven optie een “ijskoffie”. Maar wat is een ijskoude americano?

Een iced americano is een enkele of dubbele shot espresso die wordt gemengd met gekoeld water en ijs. Het resultaat is een rijke, bittere zwarte koffie die verfrissend gekoeld is. Hij kan ook worden gemaakt met alleen espresso en ijs, aangezien het smeltende ijs de espresso verdunt.

Er is veel ruimte om te knutselen aan een iced americano. Daarom zullen we ons eens verdiepen in wat deze gemakkelijke ijskoffiedrank precies is en hoe je hem thuis kunt maken voor al onze fans van te hete zwarte koffie.

Dit artikel kan affiliate/gecompenseerde links bevatten. Als een Amazon Associate, verdienen we uit in aanmerking komende aankopen zonder extra kosten voor u. Voor meer informatie zie onze disclaimer hier.

Ijskoffie Americano
icoon iced americano

Wat is een Iced Americano?

Een iced americano is een combinatie van espresso, ijs, en (soms) gekoeld water.

Het moet gemaakt worden met espresso om een iced americano genoemd te worden. Als een andere type koffiezetapparaat wordt gebruikt en de koffie wordt gekoeld, zou het resultaat eenvoudig “ijskoffie” worden genoemd. Als er veel melk wordt toegevoegd, zou het een “iced latte”. En als de koffie wordt gezet zonder het water te verhitten, heet het “cold brew coffee”.

Gewone americano koffie wordt gemaakt door simpelweg één of twee scheutjes espresso in heet water te gieten (andersom kan de koffie verbranden). Maar, voor een meer verfrissende koffiedrank, kunt u gewoon het hete water vervangen door gekoeld water of ijs en je bent klaar.

Of je nu kiest om je iced americano eerst met water te verdunnen of de espresso rechtstreeks op ijs giet hangt af van hoe sterk u uw koffie wilt.

Een iced americano zal nooit met melk worden gemaakt, hoewel je ervoor kunt kiezen om het achteraf toe te voegen. Aangezien het een vrij bittere koffiedrank kan zijn, zullen sommige koffieshops ervoor kiezen om de koffie eerst te zoeten. Op die manier wordt het bittere randje van de espresso, dat bij koude koffie meer uitgesproken is, gladgestreken.

checklist pictogram

Hoe maak je een Iced Americano

Je hebt geluk, want zolang je een espressomachine hebt, is dit een van de meest eenvoudige koffiedrankjes die je kunt maken. Volg gewoon dit makkelijke iced americano koffie recept:

Hoe maak ik een ijskoude americano

Ingrediënten

 • Koffiebonen of gemalen koffie voor 2 espresso shots (18-40g afhankelijk van uw machine)
 • IJs, koffie-ijsblokjes, of whiskey rocks
 • Gekoeld water

Recept

 1. Maal je koffiebonen. Er is geen specifieke soort koffiebonen die u moet gebruiken, dus kies voor uw favorieten. Bedenk wel dat niet alle koffie gelijk is, dus sommige zullen betere bonen voor espresso dan andere. U hebt genoeg nodig voor een dubbele portie van 18-40 gram, afhankelijk van uw espressomachine.
 2. Zet een dubbele espresso in een klein kopje of glas. Als je de bitterheid van de espresso wilt verminderen, voeg dan suiker/zoetstof naar smaak toe.
 3. Doe 4oz gekoeld water in een apart glas (het glas waar je uit gaat drinken).
 4. Giet je espresso in het gekoelde water. Bij de ijskoffie versie is het prima om deze andersom toe te voegen, maar bij een hete americano, moet de espresso altijd als laatste worden toegevoegd.
 5. Vul aan met ijs of whiskey rocks (wij doen het in deze volgorde om het ijs zo min mogelijk te laten smelten).

De grootste tip die we kunnen geven bij het maken van deze of andere ijskoffiedrankjes is whisky stenen te gebruiken. (Ze zijn ook heel geschikt om thuis whisky, wijn, siroop of wat dan ook in te koelen). Smeltend ijs zal uw koude, heerlijke koffiedrank langzaam verdunnen, iets wat we allemaal graag willen vermijden. Herbruikbare ijsblokjes zoals whiskey rocks zijn geweldig voor het koelen van uw dranken zonder de smaak te ruïneren.

Als je er geen in huis hebt, kun je ook koffie-ijsblokjes maken. Zet wat zwarte koffie, giet het in je ijsblokjesbakje, en zet het in de vriezer voor later. Wanneer u dan uw verfrissende koffiedrankje maakt, kunt u genieten van meer koffie terwijl het begint te smelten.

versus pictogram

Wat is het verschil tussen een Iced Americano en Cold Brew?

Het verschil tussen iced americano en cold brew is hoe de koffie wordt gemaakt.

Iced americano gebruikt espresso die heet gebrouwen en daarna gekoeld is met ijs om te drinken.

Koud brouwsel, aan de andere kant, gebruikt koffie die gebrouwen door grove koffiedrab in koud water te laten weken gedurende 12-24 uur.

De verschillende koffiezetmethoden ook zeer verschillende smaakprofielen. Iced americano heeft de neiging een bitter randje te hebben van de espresso en grote, pittige smaken. Terwijl cold brew een mildere koffiesmaak heeft, die zoeter en milder smaakt door de lange extractie bij koele temperaturen.

Uiteraard, vergt koud brouwsel een grotere investering van tijd maar je kunt een ijskoude americano maken in een opwelling. Dat is tenzij je je kunt uitgeven voor de Jura Z10 die beide maakt met een druk op de knop.

Iced Americano vs Iced Coffee vs Cold Brew
ijsicoon

Zijn Iced Americano en Iced Coffee hetzelfde?

Ijskoffie is een containerbegrip dat in het algemeen wordt gebruikt om te verwijzen naar elke heet gezette koffie die is gekoeld.

Dit kan een espresso gebaseerd americano, drip koffie, pour over, of eigenlijk iets anders dat niet koud brouwsel is. Hoe dan ook, iced americano is een zeer specifieke drank gemaakt met espresso, gekoeld water, en ijs.

Over het algemeen, zul je zien “ijskoffie” gebruikt om te verwijzen naar batch-gebrouwen druppelkoffie die geserveerd wordt met ijs. Je kunt dan je favoriete koffiebijgerechten toevoegen, zoals melk, room, siropen of wat je maar lekker vindt. In koffiespeciaalzaken kan dit een ongelooflijk smaakvolle drank zijn, die de kenmerkende stijl van de bonen van één oorsprong laat zien.

Iced americano zal vaak worden gemaakt met crushed ijs en geen water. De hete espresso smelt het ijs wanneer het erin gegoten wordt, en verdunt en koelt de koffie tegelijkertijd af. Helaas kan dit leiden tot zeer wisselende kwaliteit, omdat het een nachtmerrie is om de juiste verhouding koffie/water te vinden. Als u er een vindt die u bevalt, kunt u zich daar het beste aan houden.

Of maak het gewoon thuis met whiskey rocks, zodat je de hoeveelheid water kunt regelen (nee, we zullen niet ophouden met zeuren over whiskey rocks!)

cafeïne icoon

Heeft Iced Coffee of Iced Americano meer cafeïne?

Als algemene regel geldt dat een ijskoude americano meer cafeïne bevat dan een ijskoude koffie.

Iced americano, gemaakt met 2 shots espresso, zal ongeveer 126mg cafeïne bevatten (63mg per shot). De gemiddelde drip koffie bevat ongeveer 95mg cafeïne.

Dit is duidelijk afhankelijk van de gekozen koffiebonen, hoe sterk de druppelkoffie is, en of het wel druppelkoffie is of een andere zetmethode. Als je dit thuis zet, weet je hoe sterk je de koffie moet maken. Grotere koffieketens hebben het cafeïnegehalte online beschikbaar, zo niet in de winkel. Als u twijfelt, kunt u het uw vriendelijke barista vragen, want die weet het vast wel.

laatste gedachten pictogram

Laatste gedachten

In het kort, een iced americano is een specifiek drankje gemaakt met een dubbele espresso, ongeveer 4oz water, en ijs.

Het wordt altijd zwart geserveerd met melk en zoetstof als optionele extra’s.

Als je thuis iced americano maakt, raden we aan whiskey rocks te kopen om te voorkomen dat het smeltende ijs de smaak verpest.

Hopelijk vraagt u zich niet langer af ‘wat is een iced americano’, maar gewoon ‘hoe kan ik meer genieten van deze heerlijk verfrissende koffiedrank’?

Misschien vind je dit ook leuk

 • Cortado vs. Flat White

  Cortado vs Flat White

  Weet jij het verschil tussen cortado vs flat white? Spoiler alert: het zit hem allemaal in de melk. Hier leggen we uit hoe je ze makkelijk uit elkaar kan houden

 • Infographic: Cortado vs Macchiato

  Cortado vs Macchiato

  Als het op espresso drinken aankomt, is cortado vs macchiato eigenlijk Spanje vs Italië. Leer alle verschillen zodat je de winnaar kan kiezen

Recent Content