Xiaomi Mi Smart Air Fryer review


Air fryers hebben niets met frituren te maken. Echt, het zijn gewoon mini-versies van convectieovens. Dus, als u thuis een ventilator-gestuurde oven gebruikt, kookt u op precies dezelfde manier.

Maar ze hebben een hoge vlucht genomen omdat ze zo gemakkelijk te gebruiken zijn: doe je eten erin, druk op een knop en kom 15-20 minuten later terug om te eten. Omdat ze veel kleiner zijn dan een gewone oven, werken ze veel sneller. En als je gewoon wat kip of frietjes wilt bakken, zijn ze energiezuiniger – het kost veel minder energie om erin te koken dan om een grote oven op te warmen.

Maar wat u wint aan efficiëntie en energiebesparing, verliest u aan ruimte op het aanrecht. Een friteuse is een lompe doos die een eigen plekje nodig heeft en als u hem in een verafgelegen kast moet opbergen, kan het zijn dat u het niet meer ziet zitten om hem tevoorschijn te halen en in plaats daarvan de oven aan te zetten.

Xiaomi is vooral bekend om zijn telefoons en fitnessbanden, maar heeft ook een reeks smart home-producten, waaronder sensoren, camera’s, lampen en routers. En, natuurlijk, deze 3,5 liter, slimme friteuse.

Mi lucht friteuse ontwerp

  • 3,5 liter inhoud
  • 33,5 x 25,2 x 30,4cm
  • Bediening met één knop

Dit moet een van de aantrekkelijkste friteuses zijn die er zijn. Het zijn meestal niet de mooiste apparaten – het zijn gewoon grote, vierkante, aanrechtloze dozen.

Xiaomi is daar mee aan de slag gegaan en heeft van het gebrek aan functies een functie op zich gemaakt. De Mi Smart Air Fryer is wit, glanzend en minimalistisch, met een bijna onzichtbare aan/uit-toets en een enkele, centrale draaiknop in plaats van een reeks knoppen.

Mi smart air fryer draaiknop

De wijzerplaat herbergt een digitaal display dat een topmenu van kookopties laat zien, waaronder de verwachte frietjes, kippenvleugels en vis. Maar er zijn ook opties voor gedroogd fruit en cake.

Kun je echt een cake bakken in een air fryer? Natuurlijk: het is gewoon een mini convectie oven. Je zult echter moeten experimenteren met de instellingen, want ik garandeer je dat je eerste poging niet perfect zal zijn. Maar als u het eenmaal onder de knie hebt, kunt u een kleine cake bakken in ongeveer de helft van de tijd die het in de oven zou kosten.

Er is ook een instelling voor biefstuk, die ik niet zou aanraden, tenzij je een maniak bent die graag een biefstuk in de oven bakt.

Naast de voorinstellingen, is er ook een optie voor handmatig koken. Als je die selecteert, kun je de kooktemperatuur en -tijd instellen, dus als je je eerste cake of biefstuk hebt verpest, kun je de tijd aanpassen en het opnieuw proberen.

De airfryer is 33,5 x 25,2 x 30,4 cm groot en heeft een inwendige capaciteit van 3,5 liter, wat genoeg ruimte is om twee porties voedsel te bereiden: een paar kipfilets of quarter pounders, frietjes voor twee of een paar jasaardappelen.

Kwartponders in luchtfriteuse

De voor de hand liggende beperking van een air fryer van dit formaat is het feit dat hij gewoon niet genoeg capaciteit heeft voor een compleet diner voor twee personen. Toch is het handig als u op zoek bent naar een snelle manier om een deel van de maaltijd te bereiden (patat, kipfilet) terwijl u de rest op het fornuis bereidt (biefstuk, roerbakken, gestoomde groenten).

Maar bedenk wel dat dit een apparaat is dat het meest geschikt is voor solo koken, of misschien voor een stel. Gezinnen zullen iets veel groters nodig hebben.

Hoewel ik het ontwerp van de Mi air fryer waardeer, ben ik niet zo overtuigd van de bouwkwaliteit. De lade had de neiging te blijven hangen bij het openen en sluiten. Na een paar keer gebruik, was ik ermee aan het worstelen. Hierdoor heb ik mijn twijfels over de levensduur van het apparaat.

Friteuse met lade open

Gebruik van de Mi lucht friteuse

  • Kookbereik van 40°C- 200°C
  • 8 voorgeprogrammeerde programma’s
  • Wi-Fi-connectiviteit

De Mi air fryer is in principe idioot-proof. Als je een van de voorinstellingen gebruikt, herinnert hij je er halverwege zelfs aan dat je het voedsel moet omdraaien – of, in het geval van friet, dat je het even moet schudden.

Het wordt geleverd met een verwijderbare grill insert. Ik vond dat als ik er een filet of een hamburger op legde, ik het voedsel niet halverwege het kookprogramma hoefde om te draaien, wat nog meer luiheid mogelijk maakte.

Toch is dit een slimme airfryer, dus om er optimaal gebruik van te maken, kunt u het beste de gratis te gebruiken Xiaomi Home-app, die beschikbaar is voor zowel Apple als Android. (U kunt de airfryer overigens nog steeds handmatig gebruiken).

De installatie is een makkie: volg gewoon de instructies om de air fryer met je Wi-Fi te verbinden en je bent klaar om te gaan. In mijn geval was er meteen verbinding.

De functies van de app voor de airfryer zijn heel eenvoudig en ongecompliceerd – je zou zelfs kunnen zeggen, beperkt. Er zijn dezelfde bereidingsvoorinstellingen als op het apparaat zelf, evenals een ontdooifunctie en een optie om eigen recepten te maken en te benoemen.

De handigste slimme optie is waarschijnlijk de mogelijkheid om het koken vanaf de app te volgen, met een optie om het programma op afstand uit te schakelen of te pauzeren. Dat is echt een handige functie.

Mi air fryer app pagina's

Je kunt ook koken plannen en een kookprogramma starten met spraakbesturing via Google Home Assistant, hoewel het in mijn ervaring ingewikkeld is om in te stellen en niet helemaal de moeite waard.

Xiaomi voorziet echter dat je ook zou kunnen: “je eten van tevoren in de Mi Smart Air Fryer kunt doen, en kunt genieten van de warme heerlijke maaltijd die op je wacht als je ’s avonds terugkomt van je werk.”

Dit lijkt een vreselijk idee. Wil je echt de hele dag eten op kamertemperatuur laten staan, alleen maar om jezelf een half uur kooktijd te besparen? Het voelt alsof ze proberen om de slimme functies te gebruiken. Maar dat is gewoon kenmerkend voor slimme kooktoestellen in het algemeen.

Net als
de Proscenic T21, een andere slimme airfryer die we hebben beoordeeld, bevat de Mi app recepten, die elk worden geleverd met een kookprogramma. Deze variëren van eenvoudig (hamburgers, geroosterde broccoli) tot avontuurlijk (kaastaart, gedroogd fruit).

Ze zijn ook ingewikkelder, met fases van voorverwarmen, het leggen van folie in het mandje en, in het geval van cake, het vinden van een bakvorm van de juiste grootte die in de airfryer past.

Uiteindelijk lijkt een friteuse een beetje op een magnetron. En er zijn twee soorten microgolfoven: zij die alle instellingen kennen en recepten opzoeken om perfect gepocheerde zalm te maken en zij die restjes op het vuur gooien tot ze ontploffen of de doos het begeeft.

Als je tot de laatste groep behoort (zoals ik), zul je nooit al die recepten gebruiken, dus je moet echt overwegen wat je aan de slimme functies hebt.

Prijs & beschikbaarheid

De Mi Smart Air Fryer heeft een RRP van € 79,99 en wordt door de meeste retailers voor die prijs verkocht. Naast het kopen rechtstreeks van Xiaomi, kunt u het krijgen
van Maplin. Maar de beste prijs die we op het moment van schrijven hebben gevonden is op Amazon, waar hij
beschikbaar is voor £74.99.

Dit is een beetje duurder dan vergelijkbare grote air fryers zonder de slimme functionaliteit. Hij is echter goedkoper dan de
Proscenic T21 smart air fryer, die momenteel €98 kost. Dat is echter een veel groter apparaat (5,5 liter) met een aanzienlijk robuustere constructie.

Verdict

De Mi air fryer ziet er echt goed uit, maar hij voelt wat broos aan en ik denk niet dat hij een leven lang meegaat. Bovendien is het de vraag of je meer wilt betalen voor een kleine air fryer om de extra slimme functies te krijgen. Deze zijn beperkt, tenzij je wilt experimenteren met meer ingewikkelde airfryer recepten.

Voor een andere optie, bekijk onze review van de
Proscenic T21 smart air fryer.

Specs

Xiaomi Mi Smart Air Fryer: Specs

  • Model nummer: BHR4857HK
  • Inhoud: 3,5 liter
  • Afmetingen: 33,5 x 25,2 x 30,4 cm
  • Wattage: 1500 Watt

Recent Content