Xiaomi Watch S1: een overtuigende maar perfectioneerbare upgrade

Net als bij de smartphones, beweegt Xiaomi zich met de Watch S1 ook in het segment van aangesloten horloges in de hogere marktsegmenten. Met zijn stalen behuizing, saffierglas en leren bandje lijkt Xiaomi de grote competitie binnen te gaan.

Xiaomi Watch S1

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Overtuigend in het middensegment met zijn Mi Watch verbonden horloge, mikt Xiaomi nu op het hogere segment met zijn Watch S1. De S1 neemt de technische basis van de Mi Watch over, inclusief de hartslag- en SpO2-sensoren, maar is luxueuzer dankzij het saffierglas dat gelijk loopt met de roestvrijstalen behuizing, die met een lederen bandje aan de pols wordt bevestigd.

Een groot Amoled-scherm met permanente weergave, dual-band GPS, waterdichtheid van 5 ATM, Bluetooth-oproepen, draadloos opladen en een lange batterijlevensduur van 12 dagen completeren een technische fiche waarmee de Watch S1 zich op papier kan meten met de besten in de categorie. Xiaomi blijft echter trouw aan zijn agressieve prijsbeleid en verkoopt de Watch S1 voor €269,99, terwijl concurrerende horloges met een gelijkwaardige uitrusting vaak meer dan €300 of zelfs €400 kosten.

Ergonomie en ontwerp

De Xiaomi Watch S1 kan worden gezien als een soort premium versie van de Mi Watch, die een jaar eerder werd uitgebracht. Hij corrigeert de meeste gebreken die we bij de laatstgenoemde vonden, met name de te plastic constructie en de slechte krasbestendigheid van het glas.

Terwijl de basis van de behuizing van de S1 in polymeer blijft, is het hele bovendeel, inclusief de bezel, nu gemaakt van roestvrij staal met een glanzende afwerking aan de bovenkant en geborstelde randen. Een design van het mooiste effect dat het horloge onmiddellijk een luxueus aspect verleent.

Het krasbestendige saffierglas is perfect geïntegreerd in de kast dankzij de afgeschuinde randen. Het beschermt een groot, goed gedefinieerd 1,43-inch Amoled-paneel (466 x 466 px, d.w.z. 326 dpi) waarvan de bijna perfecte zwarttinten opgaan in de 3 mm (4 mm met inbegrip van de dikte van de behuizing) randen.

Het 46,5 mm brede horloge blijft geschikt voor tamelijk brede polsen, aangezien het bandje toch al niet is ontworpen voor te dunne polsen (instelbare lengte van 157 tot 241 mm). Het is jammer dat Xiaomi geen kleinere versie van zijn Watch S1 aanbiedt.

Xiaomi is niet langer tevreden met het leveren van een fluorrubberen bandje bij zijn horloge, het rust zijn Watch S1 standaard uit met een leren bandje, zwart of bruin, afhankelijk van de versie. Een lederen band die in het begin wat droog lijkt, maar na gebruik zachter wordt en heel elegant blijkt te zijn. Voor sportactiviteiten en in het bijzonder zwemmen (5 ATM waterdichtheid, d.w.z. een statische weerstand tot 50 m diepte) of gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur, is het mogelijk om het te vervangen door een meegeleverd rubberen bandje. Het bevestigingssysteem met veerstang maakt het snel en gemakkelijk om te wisselen.

Met een dikte van 12 mm (10,9 mm als u het sensoreiland niet meetelt dat iets in de pols steekt om betrouwbaardere metingen te garanderen) is de Watch S1 comfortabel om te dragen. Het bandje biedt een goede pasvorm en steun om de pols. De S1 weegt echter iets te zwaar door het gebruik van glas en staal, met een gewicht van 64 gram op onze weegschaal.

Interface

De interface van de Xiaomi Watch S1 is voornamelijk gebaseerd op het aanraakscherm. De bovenste knop aan de rechterkant wordt gebruikt om terug te keren naar de hoofdwijzerplaat of om de lijst met toepassingen weer te geven, terwijl de knop eronder standaard wordt gebruikt (de actie kan worden gewijzigd in de Mi Fitness-toepassing) om het activiteitenmenu te openen om snel een van de 117 sportactiviteiten te starten die het horloge biedt.

De aanraakbediening is verder zeer intuïtief en responsief. Met een veegbeweging naar beneden worden de meest recente meldingen weergegeven, terwijl met een veegbeweging naar boven het paneel met snelkoppelingen wordt geopend (niet storen, stil, alarm, instellingen…). Met een zijwaartse veeg scrollt u door de verschillende widgets, die anders zijn georganiseerd dan op de Mi Watch, omdat ze nu standaard zijn gegroepeerd. Zo hoeft u niet door verschillende schermen te scrollen, want de details blijven toegankelijk met een eenvoudige tik op de gewenste widget. Dit betekent dat we snel onze hartslag, de slaaptijd van de afgelopen nacht, activiteitsmeters (aantal stappen, verbrande calorieën en aantal keren op een dag), het weer of zelfs de audiospeler kunnen controleren. De organisatie van de widgets kan worden gewijzigd in de smartphone-applicatie.

Een goed punt is dat een omgevingslichtsensor het horloge in staat stelt de helderheid van het scherm automatisch te variëren. Het is jammer dat het niet lager gaat dan dat voor ’s nachts gebruik. Gelukkig zorgt een automatische “niet storen”-modus ervoor dat het scherm ’s nachts wordt uitgeschakeld en dat de automatische verlichting wordt uitgeschakeld door met de pols te bewegen.

Wat wijzerplaten betreft, zijn er vele keuzemogelijkheden, van de klassieke digitale wijzers met geïntegreerde complicaties, tot wijzerplaten met animatie en meer sportieve wijzerplaten. Vele andere wijzerplaten zijn beschikbaar om te downloaden. Het is echter jammer dat de definitie van sommige wijzerplaten niet hoger is, want zelfs de standaard wijzerplaat die wordt weergegeven wanneer het horloge voor het eerst wordt aangezet, doet het bijna oneindige contrast en de goede displayresolutie van het Amoled-paneel van de Watch S1 geen eer aan (zichtbare aliasing op de wijzers, beperkt contrast).

Uitgerust met een luidspreker en een microfoon, kan de Xiaomi Watch S1 worden gebruikt om telefoongesprekken via Bluetooth aan te nemen. Het geluid lijkt wat gedempt en de luidspreker raakt snel verzadigd, maar het gesprek blijft verstaanbaar en het horloge slaagt erin een deel van het omgevingsgeluid te elimineren zodat de stem goed verstaanbaar blijft.

Hoewel de Watch S1 NFC-technologie ondersteunt, konden we helaas geen gebruik maken van contactloze betaling, die nog niet actief lijkt te zijn in Frankrijk.

Toepassing

Xiaomi’s onlangs bijgewerkte applicatie is nu gemeenschappelijk voor de meeste horloges en polsbanden van de fabrikant. De nieuwe naam Mi Fitness verandert niet fundamenteel en behoudt de indeling in vier tabbladen. Het eerste komt overeen met het beginscherm, waarop we de belangrijkste informatie vinden in de vorm van widgets die overeenkomen met die welke door het horloge worden weergegeven, maar met meer details: hartslag van de dag en de laatste weken en maanden, slaap bijhouden, aantal stappen, stressniveau, bloedzuurstof, enz.

Met het tweede tabblad kunt u vanuit de app beginnen met hardlopen, wandelen, buitenfietsen of loopbandactiviteiten. Wij hadden liever gezien dat het gewijd was aan de activiteiten die met het horloge worden uitgevoerd, met name om meer details te verkrijgen en een echte sportieve follow-up, die in dit Watch S1 ontbreekt. U kunt de details van de verrichte activiteiten uiteraard rechtstreeks op het hoofdscherm vinden, maar het ontbreekt aan een analysegedeelte dat interessanter zou zijn dan ruwe gegevens.

Een derde tabblad bevat alle instellingen van het horloge, van de keuze van de wijzerplaat tot de selectie van de activiteitstijden, inclusief de keuze van de weer te geven widgets. Het vierde tabblad is gereserveerd voor gebruikers- en toepassingsinstellingen.

Dit houdt de werking van Mi Fitness eenvoudig en is geschikt voor gebruikers die niet op zoek zijn naar uitgebreide gegevens over al hun activiteiten.

Gebruik en nauwkeurigheid

Met niet minder dan 117 binnen- en buitensporten is de Xiaomi Watch S1 zeer uitgebreid. Over het algemeen kunt u de activiteit vinden die bij u past en zijn er specifieke parameters aan elk van hen verbonden. Het horloge beheert met name oefeningen in delen en u kunt waarschuwingen instellen om te weten wanneer u bijvoorbeeld uw tempo moet aanpassen.

Uitgerust met een dual-band GPS-chip biedt de Watch S1 een bevredigende nauwkeurigheid van de geolocatie, ondanks enkele onregelmatigheden en een neiging om de routes op de kaart glad te strijken. Het is echter jammer dat het horloge geen route tracking biedt.

Wat de cardiosensor betreft, deze lijkt niet te zijn veranderd ten opzichte van de Mi Watch. Helaas leverde het geen goede resultaten op, ook niet voor uithoudingsactiviteiten die gewoonlijk niet al te veel problemen opleveren voor aangesloten horloges. De metingen verkregen met onze Polar H10 borstriem – die wij als zeer betrouwbaar beschouwen – tijdens een roeisessie komen overeen met een stabiele curve, terwijl de curve opgehaald via de Mi Fitness applicatie een grote onregelmatigheid laat zien in de metingen gedaan door het horloge, zelfs na meerdere minuten inspanning, waarbij het horloge S1 pas aan het einde van de activiteit de juiste hartslag oppikt.

Met zo’n resultaat verwachtten wij het ergste voor een gesplitste activiteit. Ook hier zien we hele stukken met metingen die helemaal niet overeenkomen met die van onze borstriem. Het horloge onderschat ook duidelijk de hartslag, met een verschil van meer dan 55 slagen per minuut. Het is jammer dat het in zijn huidige staat onbruikbaar is, want we hebben tijdens onze test van de Mi Watch gemerkt dat het in staat was om de variaties in de hartslag globaal te volgen. Merk op dat de Watch S1 Active die we op hetzelfde moment op onze andere pols gebruikten, het bij deze oefeningen niet beter deed; hij produceerde andere curven, maar net zo gek.

Verrast door deze resultaten zetten wij ons onderzoek voort door deze keer een fietstocht te maken, met een betrekkelijk stabiel tempo op de heenweg en veel meer variatie op de terugweg. Helaas doen de Watch S1 en de Watch S1 Active het niet beter op de heenreis, met curves die ver verwijderd zijn van die welke met de Polar H10 zijn verkregen. Op de terugreis – met de horloges nog een tandje strakker om de polsen om zeker te zijn van hun goede positie – produceerde de Watch S1 Active een volledig verkeerde curve, terwijl tot onze grote verbazing de Watch S1 zijn eerste goede resultaten gaf, zoals te zien is op de schermafbeelding hieronder.

Helaas zijn de resultaten te wisselvallig om dit horloge aan te bevelen aan sportbeoefenaars die hun hartslag nauwkeurig willen registreren. Indien mogelijk zullen we proberen de tests te herhalen tijdens een mogelijke update van de firmware van het horloge, aangezien het niet uitgesloten is dat Xiaomi de situatie kan corrigeren.

Autonomie

Xiaomi belooft tot 12 dagen autonomie bij normaal gebruik voor zijn Watch S1, dankzij een 470 mAh batterij en een goed energiebeheer. Dit kan worden bereikt met de standaardinstellingen, op voorwaarde dat u niet te veel buitenactiviteiten doet waarvoor het gebruik van GPS nodig is.

Met slaap- en stressmonitoring overdag wordt de autonomie logischerwijze beperkt, maar kunt u nog steeds zonder problemen meer dan een week gebruiken. De activering van het altijd-aan-scherm is het meest veeleisend, waardoor de batterijduur veel sneller afneemt. Het horloge gaat niettemin meerdere dagen mee bij intensief gebruik, en overtreft daarmee vele aangesloten horloges die het soms met moeite meer dan 2 dagen uithouden.

Opladen gebeurt door inductie met een magnetische voet die u eenvoudig via USB op een smartphone-oplader aansluit. Het duurt ongeveer 2 uur om volledig op te laden.
Xiaomi S1

Bekijk de dagprijs

Voordelen

  • Goede bouwkwaliteit.
  • Mooi Amoled scherm.
  • Zeer goede autonomie.
  • Gemakkelijk te gebruiken.
  • Bluetooth gespreksafhandeling.
  • Inclusief lederen en rubberen riemen.

Nadelen

  • Zeer temperamentvolle hartslagmeter.

Conclusie

De Xiaomi Watch S1 is een stijlvol, op zichzelf staand horloge dat er veel beter uitziet dan zijn voorganger, de Mi Watch, en een zeer aantrekkelijke afwerking en display heeft. Het horloge is eenvoudig in het gebruik en is uitgerust met de meeste functies die je van een aangesloten horloge mag verwachten, maar het lijdt onder een niet erg nauwkeurige hartslagmeter die ervaren sporters die hopen op een vrij gedetailleerde analyse van hun prestaties, zal afschrikken. Het is niettemin een homogeen en aangenaam te dragen aangesloten horloge, dat aan de meeste klassieke behoeften kan voldoen.

Gerelateerd:Beste smartwatches in 2022 kopen, review en aanbiedingen